Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Toilet Gallery

Praha 7, Pražská tržnice, 24, 170 00

zpět na výpis
 
Toilet Gallery

Nedostatek výtvarného umění ve veřejném prostoru? Stačí si zajít na veřejné toalety.

Kategorie: poznání|muzea

Toilet Gallery vzniká za účelem prezentace současného umění mimo galerijní prostředí, ve veřejném prostoru, a rovnou na místě, kde by ho všichni nejméně čekali. 

Prvním tématem v prostředí Toilet Gallery bude kontakt. Kvůli šířící se pandemii, se realizace budou soustředit právě na problematiku reálného setkávání. Potkávání s rodinou i přáteli nám chybí, ale z toho s cizí osobou jsme vyzývání mít strach. Vůbec poprvé jsme uzavřeni v našich domácnostech a čelíme situaci, kdy jsme nuceni kontakt omezit úplně. Společnost zastavila nejrůznější aktivity, včetně těch na kulturní scéně, které se jako jiné obory přesunuly do on-linového časoprostoru. Naštěstí již nastal čas, kdy se společnost vrací do původních zaběhnutých kolejí, ale naše vnímání lidského kontaktu bude zkrátka po dvouměsíčním odstupu jiné.

Výtvarné zadání současným autorům bylo, vyjádřit své pojetí kontaktu na místě, které je pro většinu z nás intimním prostorem. V prostoru, kde jsme běžně osamoceni najednou budeme konfrontováni s uměleckými díly. Přechod mezi online prostorem a exponovanou intimitou bude v konceptu Toilet Gallery zajišťovat propojení návštěvníka a umělce skrze QR kódy, které budou součástí popisků jednotlivých buněk. Díky nim se divák dostane na webové stránky či sociální sítě autorů, protože jedním z primárních záměrů Toilet Gallery je úžeji propojit širokou veřejnost se světem současného umění.

Zprostředkovává rozvahu devíti vybraných autorů nad tím, co pro každého hraje důležitou roli při udržování kontaktu s okolním světem. Výsledek by měl představit škálu situačních reflexí, jež se vykrystalizovaly z nemožnosti se skutečně setkávat a prožívat umění tak, jak jsme byli doposud zvyklí. Výběr autorek a autorů byl ovlivněn naší opakovanou spoluprací s nimi, pochopitelně možností být s nimi opět v reálném kontaktu a v neposlední řadě jim umožnit příležitost, skrze kterou se budou moci postupně navracet do jejich nejvíce komfortního prostředí – tvůrčího světa.

Pražská tržnice, 24
Praha 7, 170 00
Navigovat
MHD

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: