Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Opona o.p.s.

Praha 6, Velvarská 51, 16000

zpět na výpis
no-image

Obecně prospěšná společnost.

Kategorie: poznání|ostatní

Obecně prospěšná společnost OPONA byla založena na podzim roku 2007 za účelem připravit veřejné a široké veřejnosti volně přístupné oslavy 20. výročí pádu železné opony - události, která zásadním způsobem ovlivnila životy lidí v zemích bývalého socialistického bloku a otevřela před nimi zcela nové možnosti a příležitosti. 

Projekty, které Opona pro rok 2009 připravila, ukázaly, jak moc se náš život v naší a v okolních zemích změnil a jak moc je jiný od způsobu života a možností, které měly naši rodiče a prarodiče. Zakladatelé OPONY studovali v době sametové revoluce na střední škole, umí proto poměrně dobře pojmenovat, jak velkou změnu rozpad východního bloku znamenal. Jejich cílem je ojedinělými projekty oslavovat konec totality a především varovat před jejími nástrahami a možnými formami návratu. Zejména v posledně jmenovaném vidí OPONA svou budoucí činnost. Připravované kulturně - vzdělávací projekty navazují na již realizované, komponovaný program Cirkus totality s výstavou Kalendárium totality, divadelním představením Osobní anamnéza, knihou Věčné časy a model Trenažéru totality, interaktivní webový portál Nezapomeňte.cz, dokumentární sérii vysílanou ČT Báječná léta bez opony, mezinárodní konferenci a také oslavu 17. 11. 2009 nazvanou jednoduše 20 let bez opony, které se zúčastnilo 25 000 lidí.

Činnost OPONY se nyní zaměřuje zejména na realizaci interaktivního zážitkového prostoru Trenažéru totality a projekty, které zdůrazňují důležitost interkulturního a občanského dialogu, podpory demokracie, jejich principů a aktivního podílení se na jejím každodenním fungování. Demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí života. Na to se často zapomíná. Historie střední a východní Evropy minulého století ukazuje, že v našem regionu se na to zapomíná přibližně každých 20 let. Právě v roce 2009 uplynulo právě 20 let od zahájení vytoužených demokratických změn. Naším cílem je přičinit se, abychom tentokrát nezapomněli. A to se nestane jen tak samo sebou.

Velvarská 51
Praha 6, 16000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: