Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Post Bellum

Praha, Na Hřebenkách 82/2909, 15000

zpět na výpis
 
Post Bellum

POST BELLUM je nevládní a nezisková agentura založená v roce 2001.

Telefon:+420 775 107 654
Kategorie: poznání|ostatní

V roce 2001 skupina českých novinářů a historiků, která se potkávala na různých tiskových konferencí, výročních pietních akcích u pomníků, založila neziskovou instituci – POST BELLUM (z lat. po válce). Vedlo je k tomu přesvědčení, že pamětníci musí dostat příležitost svůj příběh vyprávět v celku, souvisle, detailně. Jejich paměti jsou jedním z nejcennějších svědectví o moderních dějinách, ale i povaze českého národa. Pokud jejich vzpomínky nebudou zachovány pro současné a budoucí generace, jen těžko se bude společnost vypořádávat, vyrovnávat s totalitní minulostí. Chceme shromáždit co možná nejrozsáhlejší sbírku rozhovorů - autentických osobních příběhů a svědectví. 

Novináři začali od roku 2000 ve svém volném čase objíždět pamětníky a budovat sbírku vzpomínek, fotografií, deníků, a různých textů o osudech z doby 2. světové války a komunistické totality. Dnes sbírka Post Bellum čítá stovky zpracovaných pamětníků.

Tuto sbírku vzpomínek osobností českého národa buduje skupina redaktorů bývalé české redakce BBC, Českého rozhlasu a absolventů humanitních oborů Karlovy Univerzity. Natáčíme vzpomínky během několika sezeních s pamětníky. Necháváme pamětníky vyprávět, tak jak sami uznají za vhodné, nevedeme s nimi klasický novinářský rozhovor.

S pamětníkem se obvykle setkáváme nejméně dvakrát. Během druhého sezení mu ukazujeme archivní dokumenty, podrobněji rozpracováváme některé epizody z jeho života. Vzpomínky pamětníka v tomto projektu doplňujeme textovou (snažíme se stručnou a výstižnou formou popsat o čem pamětník vyprávěl) a fotografickou dokumentací. Ve zvláštních případech vyprávění pamětníků natáčíme TV technikou.

Pamětníky rozdělujeme podle jednotlivých tematických skupin – pamětnických kategorií: čs. veteráni z 2. sv. války, čeští a němečtí „antifašisté“ z období 2. sv. války, bývalí vězni koncentračních táborů, účastníci vojenských misí během komunistického režimu v tehdejší ČSSR, účastníci vojenských misí po roce 1989, političtí vězni 1948 – 1989 v ČSSR, funkcionáři výkonné moci 1948 – 1989, disent normalizace a signatáři Charty 77, významné osobnosti politického, kulturního a vědeckého života od roku 1948 do současnosti. Post Bellum velmi záhy po svém vzniku nalezlo partnera – Český rozhlas, který poskytl techniku a sbírku v kopii ukládá do svého archivu. Od roku 2006 vzniká z této sbírky cyklus rozhlasových dokumentů Příběhy 20. století, který vysílá Český rozhlas Rádio Česko a Radiožurnál. Premiéru pořadu vysílá Rádio Česko vždy v neděli v 10.06 hod, reprízu vždy v sobotu další týden v 13.06 hodin. Pořad můžete také slyšet každou sobotu vždy od 21.05 hodin také na ČRo 1 – Radiožurnálu.  Dokumenty je možné poslouchat a stáhnout z internetu: www.radiocesko.cz. Post Bellum chce nyní kromě výstav, publikací a rozhlasových dokumentů sbírku zpřístupnit na internetu tak, aby pro každého uživatele bylo snadné a rychlé vyhledávání nejen životopisných portrétů osobností, ale i témat, o kterých tito lidé vypráví. 

Vysíláme rozhlasový dokumentární cyklus Příběhy 20. Století a budujeme Paměť národa.

Zajímají nás vzpomínky válečných veteránů z 2. světové války, těch, kteří přežili holocaustu, lidí z domácího válečného odboje, vyprávění politických vězňů komunistického režimu, představitelů disentu, příběhy novodobých vojenských veteránů, ale také těch, kteří se stali součástí represivních složek totalitních režimů – Státní bezpečnosti, KGB a jiných. Vyprávějte! A my budeme naslouchat.    

Prosíme Vás také o finanční dary. Jsme nezisková organizace, která potřebuje vaši pomoc. Děkujeme.

Na Hřebenkách 82/2909
Praha, 15000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: