Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Národní památník hrdinů Heydrichiády v Praze

Praha 2, Resslova 9a, 12000

zpět na výpis
 
Národní památník hrdinů Heydrichiády v Praze

Autentické místo boje za druhé sv. války v Praze, v dlouho utajovaném úkrytu, který poskytla pravoslavná církev parašutistům.

Telefon:720 988 421
Kategorie: poznání|muzea, po praze, ostatní

Národní památník hrdinů heydrichiády a místo smíření při katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku založili v roce 1995 manželé Jaroslav a Eva Šuvarští. V nově zbudované prostoru bezprostředně před kryptou kostela vzniklo muzeum a pietní místo odkazující na boj sedmi československých parašutistů s německou přesilou, který proběhl dne 18. 6. 1942.

V kryptě chrámu se po tři týdny ukrývalo sedm vojáků v utajení, včetně Jana Kubiše a Josefa Gabčíka z výsadkové operace Anthropoid, během tzv. heydrichiády. Dne 27. 5. 1942 provedli tito vojáci atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v zatáčce u Kobylis v Praze.

Vojenský historický ústav v roce 2010 instaloval současnou expozici a v roce 2017 převzal do správy Národní památník hrdinů heydrichiády. Výstava sleduje dějinný vývoj od Mnichovské dohody, přes vznik Protektorátu Čechy a Morava, nástup Reinharda Heydricha k moci, k přípravám a provedení operace Anthropoid až k boji v kostele a kryptě sv. Cyrila Metoděje. Pozornost je také věnována sokolským odbojářům a členům pravoslavné církve, jež parašutistům aktivně pomáhali. Expozice je v českém a anglickém jazyce a doplňují ji nejen unikátní sbírkové předměty, ale také dobové audiovize.

Krypta má pietní charakter a uzavírá celou expozici. Nacházejí se v ní busty sedmi československých vojáků s jejich životopisy. Autorem bust je akad. soch. Milan Benda.

Resslova 9a
Praha 2, 12000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: