Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
03
března

Paměť národa: vraky aut a příběhy z Ukrajiny

Pražské náplavky

zpět na výpis akcí
 

Na smíchovské straně Vltavy můžete vidět vraky, které byly přivezeny z Ukrajiny a které jsou mementem toho, jak je svoboda křehká věc.

Začátek:03. 03. 23
Konec:30. 04. 23
Cena:Zdarma
Čas:00:00 - 23:59
Kategorie: poznání|ostatní

Zničená auta na Hořejším nábřeží jsou doplněna o příběhy těch, kteří je vlastnili a kterým válka převrátila život naruby. Najít je tam můžete minimálně do 30. 4.

Sbírka Paměti národa zpřístupňuje veřejnosti tisíce vzpomínek československých hrdinů 20. století  –⁠⁠⁠ od roku 2001 redaktoři natáčí svědectví válečných veteránů z 2. světové války, bývalých politických vězňů, disidentů a mnoha dalších. Dokumentaristická iniciativa se rozšířila do mnoha zemí, redaktoři PN tak působí také na Kubě, v Bělorusku, v Barmě. V roce 2018 založila svoji pobočku i na Ukrajině, kde dva dny před vypuknutím války spustila finanční sbírku na pomoc jejím obráncům.

Rozstřílené a jinak zničené vraky aut z Irpině, Buči a Hostomelu vystavené ukazují tragédii války a nelidské zločiny, kterých se dopouštějí ruští vojáci na Ukrajině.  „Kolem spálených a rozstřílených aut jsme rozmístili panely, na kterých si přečtete příběh rodiny, která auto vlastnila. Každý vystavený vrak má dotykový ovladač, kterým spustíte audio příběh z Ukrajiny. Jedná se o dramatické osudy lidí, kterým se takřka zázrakem podařilo dostat se z ruského obklíčení. Jejich domy a auta byla však zdemolována ruskými okupanty,” popisuje výstavu Kristýna Bardová tisková mluvčí organizace Post Bellum, která Festival Paměti národa organizuje.

„Tisíce rodin v Buči, Hostomelu, Irpini, žily svůj poklidný běžný život. A ze dne na den se všechno změnilo. Lidé přišli o dům, vybavení, doklady, mnohdy na poslední chvíli si zachránili životy. A my známe příběhy čtyř z nich. Moc si přeji, aby tato putovní výstava o Ukrajině, o tomto obrovském ruském bezpráví a zločinech, ukazující na těchto zdemolovaných autech zparchantělost války, zasáhla tisíce spoluobčanů a udrží vůli Čechů pomáhat a stát na straně přepadené Ukrajiny,” říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum, zakladatel Paměti národa.

Pražské náplavky
Tel:
Hořejší nábřeží
Praha, 15000
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: