Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Vyšehrad - Staré purkrabství

Praha 2, Vyšehradské sady, 128 00

zpět na výpis
Tip
     
Vyšehrad - Staré purkrabství

Mysleli jste si, že Vyšehrad je jen skála nad Vltavou? Přijďte se přesvědčit, že se tu dá trávit čas i jinak, než jen procházkami po hradbách.

Telefon:222 513 842
Kategorie: kultura|divadlapoznání|ostatnípro děti|Kultura, Divadlo

Prohlídka Vyšehradu s průvodcem
Vydejte se s námi do historie a poznejte legendy, které se pojí k Vyšehradu. Během 90 minut navštívíte jeho nejzajímavější místa. Podíváte se do  Cihelné brány jejíž expozice dokumentuje Vyšehrad, jako pevnost a projdete tajemnými kasematy až do podzemního sálu Gorlice, kde se ukrývají originály soch z Karlova mostu. 
Průvodce Vám představí i exteriéry Vyšehradu: nezapomenutelné pohledy na Prahu, vyšehradské opevnění a brány, legendární Čertův sloup, Libušinu lázeň a vyšehradský hřbitov jemuž vévodí monumentální hrobka Slavín.

Průvodce je možné objednat v českém jazyce, angličtině, němčině, ruštině, španělštině a dalších světových jazycích.

Prohlídka kostela Stětí svatého Jana Křtitele a Martinských kasemat
Gotický kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v druhé polovině 14. století. Jednalo se o dvoulodní halovou stavbu, vestavěnou přímo do hradební zdi. Pozoruhodný kostel přežil husitské války a osudnou se mu stala až přeměna Vyšehradu v barokní pevnost v letech 1653 až 1727. Skromné fragmenty jsou dnes skryty v násypu bastionového opevnění za barokní kaplí Panny Marie Šancovské, postavené z iniciativy Vyšehradské kapituly roku 1764.

Dětské hřiště
Hřiště „Ze starých pověstí českých“ je vybudováno v tzv. Malé zahradě na pahorku proti rotundě svatého Martina.

Na vzniku hřiště se podílely děti z mateřské školky Na Bučance. Malovaly obrázky, jak si hřiště představují a pak s autory návrhu projednávaly na místě jednotlivé prvky. Hřiště je příležitostí, jak na Vyšehradě připomenout slavné legendy z Kosmovy kroniky, známé dětem z Jiráskových Starých pověstí českých. Potkáte zde Bivoje s kancem na zádech, Přemysla, sestry Kazi, Tetu a Libuši, praotce Čecha a chrabrého zemana Horymíra. U jeho sochy si můžete vyzkoušet „Horymírův skok“ z hradeb, ovšem bez koně.

Expozici Vyšehrad v dějinách pražského opevnění najdete v Cihelné bráně
Moderní audiovizuální expozice nabízí ojedinělý exkurz do pražské historie.
Na unikátním trojrozměrném modelu současné Prahy můžete sledovat vývoj Vyšehradu v souvislosti s vývojem města a jeho opevnění.

Výstava se skládá ze dvou audiovizuálních prezentací. Jedna promítá vývoj Prahy a hradeb na model soudobé Prahy. Druhá je promítána na stěnu a tak detailně dovysvětluje jednotlivá zvýrazněná místa na modelu pomocí historických kresebných rekonstrukcí, obrazových materiálů a dobových fotografií.

A to není zdaleka vše...

Vyšehradské sady
Praha 2, 128 00
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: