Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Nosticův palác

Praha 1, Maltézské náměstí 1, 118 11

zpět na výpis
 
Nosticův palác
Kategorie: kultura|galeriegastro|kavárnypoznání|po praze, památky

Nostický nebo též Nosticův palác je rozsáhlý barokní palác nacházející se v Praze na Malé Straně. Společně s Nosticovou zahradou je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Palác vznikl na místě dřívější zahrady a dvou zbořených domů U zelené růže a U zlatého medvěda. Nechal ho nejspíš mezi lety 1660 a 1676 postavit Jan Hartwig z Nostitz, nejvyšší kancléř. Autorem projektu mohl být Francesco Caratti nebo Carlo Lurago. Pozdně barokní úprava paláce proběhla kolem roku 1760 a zřejmě k ní přistoupil František Václav Nostitz podle projektu Antonína Haffeneckera. Haffenecker k budově přidal hlavní rokokový portál. Další klasicistní úpravy průčelí jsou z konce 18. století.

V paláci se nacházely umělecké sbírky Nosticů a obrazárna. V paláci zůstala Nostická knihovna s 15 tisíci svazky.

V roce 1924 získalo část paláce ministerstvo kultury a část holandské velvyslanectví. Po roce 1945 byl palác zkonfiskován státem. V letech 1998–2002 proběhla rekonstrukce pro potřeby zde sídlícího ministerstva kultury.

1.5.2013 bude v prostorách galerie otevřena kavárna. 

Maltézské náměstí 1
Praha 1, 118 11
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: