Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Musoleum

Praha 5, Nádražní 2584/2, 15000

zpět na výpis
 
Musoleum

David Černý otevírá Musoleum v historické budově bývalého smíchovského lihovaru.

Telefon:721 029 804
Kategorie: kultura|galerie, klasika

Sochař a výtvarník David Černý otevře v sobotu 1. dubna 2023 na pražském Smíchově novou galerii Musoleum. Ta dá prostor modernímu umění, a to jak ve stálé expozici Černého, tak v podobě hostujících výstav. První z vystavujících hostů bude fotograf Dan Materna, následovat budou například Vladimír 518, Michal Škapa, Aneta Filipová či Filip Černý.

„Budova je památkově chráněná, tím pádem ji nebylo možné strhnout a postavit tady normální dům. Rozhodli jsme se tedy, že ji zachováme, a nakonec padlo rozhodnutí, že z toho bude kulturní instituce. Nějak se z toho v průběhu času stalo muzeum Davida Černého. Pak jsem zjistil, že to není muzeum, ale spíš takové musoleum,“ řekl Černý.

Pětipatrový výstavní prostor o rozloze 1200 m2, který se vine v patrech kolem středu budovy, se nachází v památkově chráněné budově destilerie bývalého industriálního areálu a její součástí je i kavárna a vyhlídkové terasy. Do interiéru galerie jsou zakomponovány některé prvky a artefakty z někdejšího lihovarnického provozu.

„Lihovar byl mystickým místem, i když s kulturou coby průmyslový areál do kontaktu moc nepřišel. Nedávný stav byl spíše zbořeništěm, které vypadalo jako Zóna od Tarkovského. V Musoleu dřív byla destilerie, kde docházelo k destilaci lihu. V době největší slávy se tu vyrábělo až 80 hektolitrů lihu za den, a když se v roce 1907 kapacita navýšila na 120 hektolitrů, varná síň se musela zvýšit o pět metrů,“ popisuje Černý.

Galerii z velké většiny zaplní vybraná tvorba Černého. Jedná se o průřez prací od raných kreseb až po poslední tvorbu. Součástí bude i sekce designu a architektury, která nebyla nikdy prezentována, a bude možné shlédnout exponáty, které autor po letech nashromáždil ze soukromých archivů. Jeden z prostorů je pak věnován hostujícím umělcům.

„Součástí Musolea je i malá galerie, kde budou moct vystavovat spřátelené duše. Nachází se v prostorách nad barem a přístupná bude bez vstupného,“ dodal Černý.

Nádražní 2584/2
Praha 5, 15000
Navigovat
MHD

Další akce pořadatele:

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Doporučujeme vyzkoušet: