Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
Našli jsme nabídku, cos hledal nebo zpět na výpis?  

Prázdninový provoz s Typltem a Špaňhelem

Prázdninový provoz s Typltem a Špaňhelem

První souborné výstavy malířů Lubomíra Typlta a Jakuba Špaňhela jsou stále přístupné, navzdory omezenému letnímu provozu Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí.

Mariánské náměstí 1
Praha 1, 11000
ghmp.cz
pavla.dachovska@justC.cz
Tel. 227195134

 

Městské knihovny v Praze přešly na letní režim. Ačkoli se dočasnému uzavření nevyhne ani ústřední knihovna na Mariánském náměstí, výstavy Galerie hlavního města Prahy v druhém patře budovy budou otevřeny bez omezení přes celé prázdniny, pro místní i pro turisty. Své vůbec první souhrnné výstavy v metropoli tam mají dva současníci nastupující střední generace, které spojuje záliba v gestické a expresivní malbě, malíři Lubomír Typlt a Jakub Špaňhel. Ve čtvrtek 19. července si pořadatelé připravili pro návštěvníky prohlídky výstav s lektorem Galerie hlavního města Prahy.

Ačkoli jsou přes prázdniny čtenáři ochuzeni o možnost plnohodnotně navštěvovat knihovny v Praze, milovníky umění se to netýká. Galerie hlavního města Prahy, která zve až do 9. září na výstavy dvou významných současných umělců, provoz neomezí. Otevřeno bude stále. Přístup na výstavy je z ulice Valentinská. V knihovně tak nadále probíhají souběžně výstavy malířů Lubomíra Typlta a Jakuba Špaňhela, kteří sledují svá silná témata průběžně a uspořádaně od počátků tvorby. Oba se věnují figurálním motivům a námětům, které seriálově rozvíjejí do monumentality a exprese, avšak každý jiným způsobem.

 

Tikající muž Lubomíra Typlta (* 1975)

 Při návštěvě Galerie hlavního města Prahy v Městské knihovně je možné si prohlédnout první pražskou soubornou výstavu Lubomíra Typlta, jenž studoval v Německu i Česku. Má název „Tikající muž“ a k vidění je až do 9. září. Křiklavě barevné figurální a předmětné náměty obrazů odhalují hloubku autorova vyhroceného projevu. Typlt důsledně rozpracovává prvotní témata mrtvých koček (1997–2002), sudů a stolů. Pojítkem je zmnožení, v opakování motivů je zpravidla přítomný určitý posun. Zastavené okamžiky figur či geometrických obrazců připomínají jednotlivá políčka z filmového pásu. Lubomír Typlt má rozsáhlé dílo. Současné obrazy vynikají ultramarínovou barevností. Expresivní postavy a zobecněné předměty doslova ožívají v rytmu hudby experimentální skupiny WWW, pro kterou skládá Typlt texty a spolupracuje na vizuálním stylu.

 

Výstava Lubomír Typlt – Tikající muž, otevřena od 6.6. do 9.9. 2012, místo: Městská knihovna- Galerie hlavního města Prahy ve 2. patře budovy, Mariánské náměstí 98/1, Praha 1. Otevřeno: út - ne 10.00 - 18.00. Kurátoři: Sandra Baborovská, Karel Srp.

 Vstupné: 120,- Kč plné / 60,- Kč snížené. Více na: http://www.ghmp.cz/cs/web/guest/vystavy/-/vystavy/vystava/54671

 

Jakub Špaňhel (* 1976) a jeho Slepice v pekle

Až do 9. září mají návštěvníci Galerie hlavního města Prahy možnost vidět v Městské knihovně výstavu obrazů Jakuba Špaňhela shrnutou pod názvem „Slepice v pekle“. Náhoda, pohyb a bezprostřednost, to jsou důležité prvky gestických rozměrných maleb Špaňhela. Do svých obrazů zapojuje i „nemalířské“ prostředky, jako například košťata, válečky a barvy nechává stékat, přesahovat plátno. Pro malíře je příznačná sériovost, která je na výstavě nejvíce patrná ze souboru „válečků" opakujících stejné motivy (Slepice v pekle, 2006–2012).

Soustředěně se věnoval i gotickým a především barokním kostelům, na nichž rozpracoval tvarovou redukci a odhmotnění prostorových forem. Temné vnitřní prostory oproštěné od lidí prosvětluje zlatou barvou symbolizující světlo, jehož působení výrazně rozvíjel na mnoha obrazech, například rozměrných malbách „lustrů" (2006–2008), do nichž autor promítá svou osobní sběratelskou vášeň. Chrámovými obrazy proplouvá do křehkých duší a jemností svých osvětlených barokních lustrů předznamenává cestu k pokoře a rozjímání. Každá z jeho dalších sérií, ať už jsou to čerpací benzinové stanice, městské krajiny, banky, akty či poslední bíločerná plátna inspirovaná grafikami Bohuslava Reynka, se vyznačuje silným smyslovým nábojem.

 

Výstava Jakub Špaňhel – Slepice v pekle, otevřena od 6.6. do 9.9. 2012, místo: Městská knihovna- Galerie hlavního města Prahy ve 2. patře budovy, Mariánské náměstí 98/1, Praha 1. Otevřeno: út - ne 10.00 - 18.00. Kurátoři: Sandra Baborovská, Karel Srp.

 Vstupné: 120,- / 60,- Kč. Více na: http://www.ghmp.cz/cs/web/guest/vystavy/-/vystavy/vystava/54652

 

Z doprovodného program

Ve čtvrtek 19. července a 16. srpna si pořadatelé připravili od 16.30 pro návštěvníky prohlídky výstav s lektorem Galerie hlavního města Prahy.

 

Knihovny o prázdninách omezily provoz

Městské knihovny v Praze mají prázdninový provoz, který začal 2. července 2012. Až do 26. srpna budou uzavřeny nejen každou neděli, ale i o sobotách. Čtenáři se setkají s omezením či zkrácením provozních hodin, tak i s obdobím, kdy budou pobočky zcela uzavřeny. V období od 9. do 29. července 2012 budou mít zavřeno všechny pobočky Městské knihovny v Praze, kromě Ústřední knihovny. Koncem července nebude celý týden v provozu ani jedna z celkem 47 poboček. Ústřední pobočka na Mariánském náměstí pak bude mimo provoz od 23. července do 12. srpna.

 

120 Kč
od
06. 06.
do
09. 09.
vizitka:
Galerie Městská knihovna, 2. patro
kategorie:

kultura | galerie
lokace:
Praha 1

Také by Tě mohlo zajímat:

Mánes

Masarykovo nábřeží 250/1
Praha 1, 110 00
http://www.manesgroup.cz

Osobní záznam Oblíbený záznam Záznam oblíbené společnosti
Přidat do oblíbených

Sdílet:

Facebook

export do kontaktů
Více výhod pro přihlášené

Kino BÉLA

Rytířská 25-27
Praha 1, 110 00
https://www.facebook.com/StudioBELA/

Osobní záznam Oblíbený záznam Záznam oblíbené společnosti
Přidat do oblíbených

Sdílet:

Facebook

export do kontaktů
Více výhod pro přihlášené

Studio Paměť

Soukenická 29
Praha 1,
https://www.facebook.com/studio.pamet/

Osobní záznam Oblíbený záznam Záznam oblíbené společnosti
Přidat do oblíbených

Sdílet:

Facebook

export do kontaktů
Více výhod pro přihlášené

LIMINIMIL Divadlo DISK

11.05. 19.30 Divadlo DISK

Tolikrát, kolikrát to bude potřeba. Nikdo neví proč.

Osobní záznam Oblíbený záznam Záznam oblíbené společnosti
Přidat do oblíbených

Sdílet:

Facebook

export do kalendáře
Více výhod pro přihlášené