Reason - restaurace, kde vše má svůj důvod
Praha, Na Florenci 2139/2, Masaryčka A, 11000
zpět na výpisPřední český šéfkuchař Jan Horák otevřel vlastní restauraci Reason - v Masaryčce, architektonické dominantě centra Prahy.
Mistr kulinářského řemesla působil v michelinských restauracích v Evropě, vařil v luxusních hotelích ve Švýcarsku a Abú Dhabí a naposledy vedl pražskou restauraci Augustine.Reasonnení jen o jídle. Je to místo, kde má každý detail smysl–odručněkovaných steakovýchnožůažpovlastnífermentace,kteréproměňují obyčejné suroviny v nečekané delikatesy.
Zážitek, který má hloubku
V Reasonu nečekejte okázalost, aleradost z detailu a překvapení. Degustační menu provází hosty cestou od severu Evropy až po Jadran–s lehkostí, ale i sodvahou. Jednímzchodůjenapříkladpastazčerstvěnamletéhostaréhochleba, doplněná výjimečným švýcarským sýrem Pecorino Pepato. Pokrm, který by jiní vnímali jako využití odpadu, se tu mění v luxusní zážitek–a dokonale ilustruje filozofii Reason:pokora a nápad místo laciného pozlátka. K tomu patříunikátní párování nápojů–nejen vína, ale i šampaňské, koktejly nebo pivo. Degustace tak začíná sklenkou šampaňskéhoFrerejean Frèresa končí jejich koňakem. Reason je dokonceambasadorem této značky pro Českou republiku.
Design, který inspiruje
Reason se nachází jedenáct pater nad zemí, přímo na střeše Masaryčky. Restaurace má kapacitu 40 míst, další 60 hostůpojme rooftop lounge bar s dechberoucím výhledemnatéměř celou Prahu.InteriérnavrhlarchitektZisisPapamichos, kterého v ČR zastupujeVasilis Apostolua jehoKallon Studio. Všechno, od židlí až po porcelán, je vytvořeno na míru. Každý detail podtrhuje filozofii, že „všechno másvůj důvod“.
Síla týmu a osobního příběhu
Jan Horák vařil ve špičkových hotelech po Evropě i na Blízkém východě, vedl juniorský národní tým kuchařů a dovedl ho k historicky nejlepším výsledkům na kuchařské olympiádě.„Tým je pro mě všechno. Každý úspěch je výsledkem práce všech, ne jednoho jména,“zdůrazňuje chef Jan Horák. I díky podpoře a investorovi Remedis Groupmohl vzniknout Reason postavený na důvěře, rodinných vazbách a přátelství. Součástí Reason experience je proto i servis přímo od kuchařů–jídlo hostům představují ti, kteří ho připravili. Víno doporučuje sommelier, koktejly představí barmani. Vše dohromady vytváříautentický a osobní zážitek.
Otevření pro veřejnost:9. září 2025
Místo:rooftop Masaryčky, architektura Zahy Hadid, výhled na celou Prahu
Kapacita:40 míst v restauraci, 60 v lounge baru
Menu:á la carte i degustační menu s důrazem na udržitelnost a kreativnípráci se surovinami.
Skladba menu: business lunch, večeře, cocktail lounge
Nápoje:archivní a sběratelská vína, ambasadorství Frerejean Frères
Design:Zisis Papamichos + Kallon Studios, vlastní keramika,Pigmentarium vůně
Investor/partner:Remedis Group
Otevírací doba, Úterý ‐ Sobota
12:00 ‐ 15:00
18:00 ‐ 22:00
Praha, 11000
Také by tě mohlo zajímat:
Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.






