Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí
[design/2015/icon-vizitka-detail-header.png]

Bistro Karel

Praha 7, U trojského zámku 2/6, 17100

zpět na výpis
Tip
     
Bistro Karel

Rodinné bistro v divoké zahradě.

Kategorie: gastro|restaurace

Pár kroků za Trojskou lávkou, přímo v zahradě barokního Trojského zámku, vyrostla přes léto divoká zahrada, kde si dáte skvělé jídlo, výběrovou kávu, organická vína a fermentované limonády. Od konce srpna v zahradě zákazníci objevují pohostinnou atmosféru Středomoří a na přicházející zimu majitelky doladily i velkorysý interiér. Je čas navštívit Troju.

Holky s dětmi

Nápad se zrodil v hlavě Karolíny a Eleny. Karolína Pomahač vybudovala úspěšnou kavárnu Slow café v Praze na Vinohradech, známou svými snídaněmi a brunchi. Sama vyrostla v Troji a otevřením nového bistra se tak vlastně vrací domů. Kromě kavárnice je taky zahradní architektka, takže si konečně splnila sen o propojení divoké zahrady a kvalitní kuchyně.

Elena Chvojková je filmová produkční, která se stará o to, aby se do Karla návštěvníci vraceli i za zážitky. Společně s Karolínou se do vzniku bistra pustila vlastníma rukama – dvě mámy, okolo kterých po celou dobu pobíhali jejich roční synové, tu celé léto sázely stromy, plely zahradu, zasadily bylinky i zeleninu a zorganizovaly stavbu interiéru bistra v bývalém domě zámeckého zahradníka. 

Trojané Karlovi rozumějí

Intenzita, s jakou se do kultivace místa majitelky pustily, je přímo úměrná nadšení jejich okolí. V domě v jižní části zámeckých zahrad se totiž dlouhé roky nedařilo rozjet úspěšný podnik a v posledních letech zel prázdnotou. Bistro Karel se ale už od spuštění zkušebního provozu těší vysoké návštěvnosti a zvědaví zákazníci si za zdejším jídlem i atmosférou dělají výlet z celé Prahy i ze vzdálenějších koutů republiky.

Zakladatelky myslí na výletníky i na zákazníky z okolí. V nabídce je jak občerstvení pro kolaře z přilehlé cyklostezky, tak dlouhé brunche a večeře pro všechny, kdo si chtějí užít kvalitní moderní kuchyni. V Karlovi najdete taky koloniál s výrobky, ze kterých se v bistru vaří, a plánují se denní i večerní různorodé akce.

Bistro

K pověstným brunchům ze Slow cafe přidává Bistro Karel obědy založené na lokálních a sezónních surovinách a večeře inspirované středomořským stolováním. K pití jsou v nabídce řemeslná piva, organická vína, fermentované limonády nebo výběrová káva.

Pomalé stolování

Bistro jako celek i podoba menu ctí zásady pomalého stolování. Brzy se spustí večerní menu koncipované ke sdílení, s jednoduchými a moderními jídly, ze kterých si rodina nebo přátelé můžou poskládat svou ideální kombinaci. Přáním majitelek je, aby si tu hosté užili přítomný okamžik naplno a nikam nespěchali. 

„Myšlenka pomalých večeří je pro mě takový odkaz na hostiny, které známe z dovolené například ve Středomoří – sejde se celá rodina nebo velká skupina přátel, sdílejí jídlo, ochutnávají a užívají si dlouhý večer u vína. Pokud zapomenete na čas a odhodíte příbor, pak je to ono,“ popisuje koncept večerního menu Karolína.

Koloniál

V koloniálu zákazníci najdou fermenty a další výrobky ve sklenici, které se připravují přímo v kuchyni v Karlovi. Dále kávová zrna na doma, základní suroviny z českých farem, paštiky, unikátní organická vína a čerstvě napečené pečivo.

Akce

Za krátkou dobu existence bistra už se v Karlovi událo několik svatebních oslav, ochutnávek vín i kulturních akcí spojených s Trojským zámkem. Aktuálně plánují majitelky oslavy tradičních svátků jako je husa na Svatého Martina nebo víkendové adventní trhy. V listopadu se mohou zákazníci těšit na první velkou večeři párovanou s víny, a to ve spolupráci s naturálním italským vinařstvím Colombaia, a v prosinci zde proběhne Signal Festival pod taktovkou Galerie hl. m. Prahy.

„Brzy po otevření začalo být jasné, že trojským léta chybí místo, kde se můžou scházet nejen u dobrého jídla. A naše zahrada se pomalu stává takovou návsí. Chceme, aby tu bylo živo i v chladnějších měsících, takže hodláme přes  zimu rozpalovat oheň v našem vysokém ohništi, které přes léto slouží jako gril. Na jaro potom plánujeme ještě více koncertů a workshopů nebo swapy oblečení a kytek. Nápadů je spousta, tak snad uskutečníme aspoň půlku z nich,“ směje se Elena.

Na výlet do Karla

V bezprostředním okolí Bistra Karel je ZOO, botanická zahrada, několik přírodních naučných stezek nebo Galerie hl. m. Prahy v Trojském zámku. Bistro je v areálu zámecké zahrady, přímo na cyklistické stezce vedoucí podél Vltavy. 300 m od bistra je Trojská lávka vedoucí na Císařskou louku a do Stromovky. Z Letné nebo z Dejvic je možné dojet do bistra na kole za 10 minut. Autobusová zastávka ZOO Praha-Troja je od bistra pěšky 2 minuty.

Rodinné bistro v divoké zahradě

Komplexní myšlenka, která za projektem stojí, je rodinné bistro v divoké zahradě. Karel je inspirován středomořským způsobem života, kdy se rodina a přátelé sejdou nad plným stolem, užívají si současnou chvíli a nikam nespěchají. Podnik ctí lokalitu Troji, která má sice blízko do města, ale ona sama je definovaná především přírodními útvary a zelení. Vizuální identita bistra, za kterou stojí grafička Barbora Voříšková, vychází z barev Trojského zámku a řeky, která teče za zdmi zahrady. 

Zimní provoz

Bistro Karel zahájilo v půlce srpna zkušební provoz a zahrada byla hlavně o víkendech plná života. Během otevření „nanečisto“ se ladil interiér a menu a v nejbližších dnech se otevře oficiálně v plném rozsahu včetně večeří a koloniálu. 

U trojského zámku 2/6
Praha 7, 17100
Navigovat
MHD

Také by tě mohlo zajímat:

Naše speciální výběry pro milovníky městského života. Navštivte doporučené akce i místa, která stojí za to.

 

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Doporučujeme vyzkoušet: