Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Víme, kdo je na tom každé ráno ještě hůř než vy

zábava | 22. 8. 2012

Vstávání není pro většinu z nás žádná hitparáda. Naštěstí jsou tu lidé, kteří se snaží nám ráno aspoň trochu zpříjemnit. Moderátoři a tvůrci ranních show mají mezi novináři trochu zvláštní postavení – ačkoliv patří mezi stěžejní součásti mediálního soukolí, jejich kolegové se s nimi příliš nepotkávají a moc toho o nich ani nevědí. "Snažíme se ty rána, kdy lidi chodí jak mátohy, trochu rozproudit. Když se nám je navíc podaří pobavit, je mise splněna," říká Veronika Kokešová, moderátorka Expresradia.

Úvodní foto: Lukáš Rozmajzl

r%C3%A1no3.JPG


Oslovili jsme tři novináře, kteří svůj život zasvětili vašemu ránu, abychom se dozvěděli, jak si žijí v jiném časovém pásmu než zbytek Prahy .
 
Koke%C5%A1ov%C3%A1%281%29.jpgNejvětší rozdíl práce ranního a klasického moderátora je v brzkém vstávání, což napadne asi každého. Dá se vůbec s převráceným denním režimem a lezením z postele v ďábelskou hodinu žít?  "Úplně si na to nezvyknete nikdy. V létě je to samozřejmě veselejší, je už světlo a teplo, ale zima, ta je krutá. Když venku mrzne a vládne tma tmoucí, máte chuť se v posteli jen otočit a spát dál," prozradila nám Veronika Kokešová, se kterou vstáváte na Expresradiu.

Bla%C5%BEek%281%29.jpgStejný názor má i Vladimír Blažek, který už patnáct let připravuje ranní zprávy do Snídaně s Novou: "Na noční se snad ani zvyknout nedá, člověk se tomu může pouze přizpůsobit. Hlídat si víc životosprávu, naučit své okolí, aby mu nevolalo ve dvě hodiny odpoledne, nebo vysvětlit přátelům, že ve všední den s nimi do hospody nemůže.“ 


To Janu Pokornému z Radiožurnálu brzké vstávání zase takový problém nečiní: "V mládí je to adrenalin, v mém věku už nespavost, takže je lepší jít ráno do studia, než se převalovat na posteli," řekl pro CityBee. 

Pokorn%C3%BD%281%29.jpegModerátoři nám prozradili i pár triků, jak se se vstáváním za tmy vypořádat: "Nejdřív si musím ráno zpříjemnit sám. Jet do rádia na kole, uvařit si dobré kafe, udělat v newsroomu nějakou legraci. Pak můžu něco rozdávat. A když zrovna sám dobrou náladu nemám, musím hrát, že mám. Posluchač nechce slyšet, že vás bolí hlava, že jste večer nemohli usnout, nebo že jste fakt vstali špatnou nohou,“ přibližuje zákulisí moderátor Radiožurnálu.

Práce ranních ptáčat ale má i své světlé stránky. "Ráno je čas, kdy něco začíná. Posluchač chce vědět, co se děje, ale zároveň ho potěší i to, když si s ním někdo povídá. Pro zpravodajskou stanici a její ranní moderátory opravdu zajímavá kombinace. Mám ji rád,“ dodal Pokorný.  

"Od deseti dopoledne máte volno," uvádí jako největší plus Veronika z Expresradia. "Tedy pokud nemáte ještě dvě další zaměstnání jako já," směje se.

Noční služba při přípravě Snídaně s Novou je prý většinou o něco klidnější než klasická denní, kdy se připravují hlavní zprávy. "Je celkově méně událostí, žádní šéfové. Tedy pokud se zrovna nic neděje. V momentě, kdy se to změní, tak je člověk odkázán sám na sebe - sám se musí rozhodnout, více méně sám i rozhodnutí realizovat a ráno za to nést odpovědnost," popisuje svůj režim práce Vláďa Blažek.
 
lv%C3%AD%C4%8Dek%281%29.jpgMíša Raková, šéfredaktorka CityBee.cz:
Práce v televizi pro mě znamenala kromě brzkého vstávání ještě za tmy také pozorování přípravy právě ranního vysílání. A občas se opravdu bylo na co koukat. Kde jinde uvidíte v jedné zasedačce, jak na svých pět minut slávy před obrazovkou čeká třeba nejstarší obyvatel Jihlavy, zakladatelka fanklubu Tokio Hotel a kluk, který postavil největší model Titanicu v Česku? Mimochodem fotka s bílým lvíčkem vznikla také díky zázračné skřínce jménem ranní show.

Těšte se na nové číslo časopisu CityBee, kde najdete článek o ránu v Praze. Dozvíte se, jak to udělat, aby už jste při vstávání nikdy nemuseli trpět.

přehled článků

Není zapotřebí žádných drahých přímořských dovolených, k naprosté spokojenosti stačí se v podvečer posadit na lavičku a poslechnout jazzový koncert, shlédnout film pod hvězdami nebo si jít zatančit. Přinášíme 21 důvodů, proč vybalit kufry a zůstat v červenci v Praze.

18 nově otevřených podniků, které vás vystřelí do celého světa. Můžete ochutnat japonskou, vietnamskou i mexickou kuchyni, americké burgery v duhovém provedení nebo echtovní české chlebíčky.

Zajímavým trendem poslední doby se stalo propojení výrobny piva s restaurací. Chcete vědět, kde se pivo vaří a designu dobře daří?