ROZHOVOR: Jak se žije kavárnám EMA bez papírových kelímků
Je to už rok, co jste si v kavárnách EMA mohli naposledy objednat kafe do jednorázového papírového kelímku. Od té
doby kafe s sebou jenom do vratného kelímku. Jak zpětně tento krok k redukci odpadu hodnotí? Kdy a kde otevřou další
pobočku? Zeptali jsme se manažerky Karolíny Zemanové.
Text: Lukáš Rozmajzl, Petra Müllerová
Foto: archiv EMA espresso bar
Původně jste plánovali skoncovat s papírovými kelímky na začátku roku 2024. Nakonec se tak stalo až v půlce dubna. Proč?
Spuštění celého projektu se lehce zpozdilo kvůli dodání kelímků Emil Navrátil (našeho systému vratných kelímků). Chtěli jsme totiž mít naši vlastní variantu vratných kelímků k již fungujícímu systémů REkelímků.
Aktuálně už jedete rok bez jednorázových obalů. Jak toto rozhodnutí hodnotíte?
Jsme rádi, že jsme do toho šli. Projekt zrušení kelímků jsme spouštěli s vědomím, že můžeme přijít o část
zákazníků. Zároveň jsme si za naším rozhodnutím pevně stáli a hodně času jsme věnovali i komunikaci směrem k
zákazníkům.
Nakonec se ukázalo, že zrušení kelímků se neodrazilo na návštěvnosti kaváren. Určitě jsme o nějaké zákazníky
přišli, ale přibyli zase jiní. Dostalo se nám také velké podpory, ať už ze stany našich zákazníků nebo jiných
podniků či kaváren.
EMA už rok nepoužívá jednorázové kelímky.
Stále přichází zákazníci, kteří chtějí kafe s sebou do papírového kelímku?
Po roce je takových zákazníků v podstatě minimum. Výjimkou je pobočka na Florenci, kam přichází největší počet cizinců, kterým náš systém musíme vysvětlovat. Většinou s tím ale nemají problém a často si prostě dají kávu na místě nebo si odnesou našeho Emila a mají tak rovnou i suvenýr.
Plánujete do budoucna další kroky k tomu být ještě víc eco-friendly podnik?
Se zrušením papírových kelímků jsme přešli také na víceméně bezpapírovou formu kanceláře a účetnictví. Některé závozy řešíme službou cargo kol. Ve výrobě se snažíme čím dál víc věnovat udržitelnému nakládání s odpadem a zpracováním všech přebytků.
Víte o dalších pražských kavárnách, které následovaly váš směr a kelímky taky zrušily?
Po nás zrušila kelímky kavárna Pražírna, o dalších kavárnách zatím nevíme, byť se spousta z nich nechala slyšet, že by k tomuto kroku také rádi přistoupily.
Aktuálně má EMA tři pobočky. Kdy otevřete další lokaci?
Otevření nové pobočky se chystá letos v dubnu v Holešovicích, a to konkrétně v Holešovického pivovaru, kam se bude z Palmovky stěhovat pražírna. Baristé budou mít v Holešovicích svoje tréninkové centrum a součástí bude samozřejmě i EMA.
Nedávno staveniště, již brzy EMA espresso bar – pobočka v Holešovickém pivovaru poprvé nabídne i velkou zahrádku.
Proč vlastně název EMA?
První espresso bar jsme otevírali v budově Akademii věd, Ústavu pro českou literaturu. Když jsme vymýšleli jméno,
jeden z původních nápadů byl Ema mele kávu s odkazem na slabikář.
Nakonec jsme to zjednodušili na Emu a potom změnili na EMA, což je akronym tří písmen, s kterými si můžeme hrát.
Hrajeme si tak s češtinou a typografií.
Jaký (kávový) drink je u vás teď nejpopulárnější?
Jednoznačně cappuccino – bylo, je a asi i vždy bude. Jinak je žebříček následující:
• 1. místo: Cappuccino
• 2. místo: Batch brew
• 3. místo: Flat White
Na Florenci je to hlavně o kávě, v Karlíně se prodává o něco víc sladkého a slaného pečiva, Palmovka je specifická
propojením s pekárnou, takže tam je to zase hodně o chlebu a pečivu obecně.
EMA espresso bar
EMA jsou kávohrátky. EMA jsou typohrátky. EMA jsou jazykohrátky. EMA je k(r)áva!...
EMA espresso bar - Praha 8
EMA je espresso bar. Takže rychlá káva na stojáka....
EMA (ta v Karlíně)
Kavárna se skvělou kávou....
Alf & Bet
Bakery & roastery. Kavárna na Palmovce otevřená na podzim 2017....

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Pokud cítíte, že by to chtělo venkovní osvěžení, vyrazte se občerstvit na některou z následujících zahrádek u pražských restaurací a kaváren. Článek pravidelně aktualizujeme.