Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Signal Festival začíná. Přinášíme 10 tipů, díky kterým si festival užijete naplno

tisková zpráva | 12. 10. 2023

Jedenáctý ročník Signal Festivalu startuje. Uvede 20 uměleckých instalací v pražském centru, Karlíně, Holešovicích, Letné i Bořislavce a nabídne největší galerijní zónu ve své historii. Dramaturgie festivalu se proměňuje a rozšiřuje – návštěvníci se mohou těšit na instalace využívající kromě světla také zvuk, AR, 3D scanning nebo nejnovější digitální technologie. 


7%293dsense_SignalPlayground_DuhaSignalFestival2023%281%29.jpg

 

Signal Festival 2023

SIGNAL Festival

12.10. - 15.10.

Praktické info

Signal Festival proběhne od 12. do 15. října, každý den od 19:00 do 24:00. Se vstupenkou Signal VIP mohou návštěvníci prozkoumat všechny instalace galerijní zóny už od 18:00, bez front a čekání. Dětská expozice Signal Playground: Duha bude otevřena každý festivalový den již od 14:00. 

Všechny festivalové trasy mohou návštěvníci jednoduše prozkoumat skrze oficiální mobilní aplikaci, ve které najdou i kompletní program a další užitečné informace včetně jedinečné virtuální trasy Signal AR, která byla připravena v rámci 9. ročníku Signal Festivalu v roce 2021. Aplikace je zdarma ke stažení pro iOS a Android


Invalidovna, FLUX 2023

Tipy na místa, která neminout 

1. Slavnostní zahájení v Karlíně 

Jedenáctý ročník Signal Festivalu slavnostně zahájí videomapping Echo od japonského studia Flightgraf. Projekt, který vznikl speciálně pro Signal Festival na fasádě karlínského kostela sv. Cyrila a Metoděje propojí přírodu, životní prostředí a architekturu.

Zahájení proběhne ve čtvrtek 12. října v 19:00 a bude přístupné zdarma. Čekání mezi videomappingy si návštěvníci mohou zkrátit interaktivní hrou od Mercedes-Benz.

1%29FlightgrafEcho.SignalFestival2023.png

 

2. Oblíbené videomappingy rozsvítí dvě ikonické budovy

Videomappingy letos návštěvníci na festivalových trasách najdou hned dva. Maďarský umělec András László Nagy vůbec poprvé rozsvítí budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí. Jeho projekce Luminary Glyphs za využití umělé inteligence propojí historii písma a moderní technologie. Oba videomappingy budou zdarma a spouští se každých 15 minut od 19:00 do 24:00. 

2%29AndrasLaszloNagyLuminaryGlyphs.SignalFestival2023.png

3. Největší galerijní zóna v historii

Jedenáctý Signal Festival představí na sedmi unikátních místech dosud největší galerijní zónu, kterou připravil kurátorský tým pod vedením audiovizuálního umělce Pavla Mrkuse. Na hřišti u ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí, v Invalidovně, Kunsthalle Praha, Hale 13 Holešovické tržnice, kostele U Salvátora, Kampusu Hybernská a v hlavní budově Muzea hl. m. Praha na Florenci tak mohou návštěvníci prožít jedinečné audiovizuální, zvukové i divadelní instalace, mnohdy vytvořené speciálně pro Signal Festival, včetně odpolední expozice pro děti.

Vstup do galerijní zóny po celou dobu festivalu umožňuje vstupenka Signal Plus. Vstupenka Signal VIP je pak pro ty, kteří chtějí Signal Festival prožít bez front, čekání a se vstupem do galerijní zóny o hodinu dřív než ostatní. Více informací o vstupenkách najdete na signalfestival.com/vstupenky.

3%29MichalRatajJanTrojanaDraganaStojcevskiImerze_Ponorenidozvuku.SignalFestival2023.jpeg

4. Interaktivní instalace přímo od návštěvníků

Renomovaný mexicko-kanadský umělec Rafael Lozano-Hemmer představí na hřišti ZŠ a MŠ Lyčkovo náměstí jedinečnou velkoformátovou projekci Thermal Drift, která v reálném čase prostřednictvím termokamery vytvoří na základě tělesného tepla diváků jejich vlastní portréty. 

4%29RafaelLozano-HemmerThermaldrift.SignalFestival2023jpeg.jpeg

5. Imerzivní instalace, která vás pohltí

Silný audiovizuální zážitek slibuje kromě videomappingů i velkorysá instalace FLUX 2023 od polského kolektivu Ksawery Komputery. Interaktivní dílo, sestavené z 800 metrů dlouhých dvoustranných LED pásek, v Invalidovně znázorní virtuální otěže naší společnosti.

Největší instalace letošního ročníku Horizon z dílny španělského kolektivu Playmodes pak doslova pohltí Halu 13 Holešovické tržnice. Skrze unikátní propojení světla, zvuku, prostoru a perspektivy vtáhne diváka na pohlcující cestu až za hranici fyzické skutečnosti.

5%29KsaweryKomputeryFlux.SignalFestival2023.jpg

6. Divadl, performance a audiovizuální umění

Signal Festival i letos navazuje na úspěšnou spolupráci s multimediálním divadlem Laterna magika. Ta během letošního ročníku uvede divadelně-performativní projekt Citová paměť, který spojí historii se současností a oslaví 65. výročí založení tohoto multižánrové souboru Národního divadla.

Představení připravila režisérka Tereza Vejvodová spolu s uměleckým ředitelem Laterny magiky Radimem Vizvárym. Díky spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy nabídne Signal Festival návštěvníkům další unikátní zážitek – před oficiálním dokončením rekonstrukce zpřístupní pouze během konání festivalu druhé patro hlavní budovy Muzea hl. m. Prahy na Florenci, kde bude představení Citová paměť k vidění.

6%29LaternamagikaCitovapamet.jpeg

7. Instalace pro děti otevřena i přes den

Signal Festival myslí i na své nejmladší diváky. V Kampusu Hybernská představí historicky první instalaci určenou pro děti. Interaktivní instalace Signal Playground: Duha od českého kreativního studia 3dsense nabídne hned několik různých exponátů, které mohou malí i dospělí volně prozkoumávat. Instalace bude otevřena každý den festivalu již od 14:00.

7%293dsense_SignalPlayground_DuhaSignalFestival2023.jpg

8. Signal Festival rozsvítí Letnou, Rustonku i Bořislavku

Mimo základní festivalové trasy budou návštěvníky čekat satelity. Známá umělecká díla veřejného prostoru od Zdeňka Sýkory (ikonický černobílý obklad větracích komínů Letenského tunelu), Jiřího Příhody (kinetický objekt VISTA MARS promítající reálné záběry z planety Mars) nebo Frederica Díaze (Concrete Layers, odkazující na historickou obchodní stezku), která během Signal Festivalu oživí výjimečné světelné a zvukové projekce od předních českých audiovizuálních umělců.

SignalFestivalSatelity.FedericoDiazAerial5.jpeg

9. Z klubu do galerie

Skupinová výstava ELEKTROSALON: From The Rave to the Gallery představí nejnovější trendy a technologie v oblasti audiovizuálního umění od tvůrců, kteří začínali jako light designeři či visual makers na klubové nebo rave scéně.

V The Chemistry Gallery, sídlící v  Hale 40 Holešovické tržnice, vznikne vůbec první výstavní projekt tohoto typu a uvede díla dnes již legendárních jmen tuzemské klubové a techno scény. Kurátorem výstavy je Marek Šilpoch, který tradiční vnímání salonní přehlídky posune do živé a pohlcující současnosti.

9%29ELEKTROSALON_FromTheRavetotheGallery.jpg

10. Nepřehlédnutelné světelné kruhy i velkolepá projekce vzniku kávy

Signal Festival ve spolupráci s kreativním týmem glo™ uvede nepřehlédnutelnou skupinu pětimetrových světelných kruhů glo™ CIRCLE, která doslova rozehraje barvami Sudkovy sady.

Na Náměstí Republiky pak v kooperaci se Siemens domácí spotřebiče představí jedinečnou audiovizuální instalaci Siemens EQube, která je unikátním výsledkem spojení abstraktního umění vytvořeného člověkem a strojově dokonalé technologie. Autoři instalace jsou multidisciplinární umělec a kreativec Alex J. Jindrák a Innovate studio.

10%29glo%28TM%29CIRCLESignalFestival2023.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!