Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

ROZHOVOR: Unikátní perskou restaurací v Karlíně voní nejvzácnější koření světa

doporučujeme | 28. 6. 2023

Šéfkuchař perské restaurace Aubergine, kterou najdete v Karlíně, Ata Alipour nám vyprávěl, jak chutná a voní perská kuchyně a v čem se liší od té české. Prozradil, jaká jsou tradiční perská jídla a kdo je pro zákazníky v pražské restauraci vaří. Dal nám (i vám) několik doporučení na pokrmy, které byste při vaší příští návštěvě v Aubergine určitě měli ochutnat.

Text: Petra Müllerová, Lukáš Rozmajzl
Foto: Aubergine Persian Restaurant

 

Aubergine Persian Restaurant

Restaurace jako první v České republice nabízí autentickou perskou (íránskou)...

Nemůžeme začít jinak než otázkou, co znamená Aubergine?

Íránské restaurace se většinou všechny jmenují stejně: odkazují na nějaké město, turistickou zajímavost, nebo jsou pojmenované podle našich básníků. Všude je to samý Teherán, Širáz, Persepolis, Háfez a Kaspian.

Aubergine znamená lilek ve francouzštině, němčině i angličtině, celkově v šesti evropských jazycích, i když to slovo původně pochází ze sanskrtu. Takže je to trochu návrat k indoevropským kořenům, ale i známka našeho mezinárodního ducha. A z lilku se dělají naše výborná vegetariánská jídla, tak proč ne zrovna lilek?

Jak vznikl nápad otevřít si perskou restauraci v Praze?

Prostě tady žádná jiná nebyla. Díra na trhu je vždy příležitost! S touto kuchyní jsme jediní v Čechách. Od dětství mě bavilo vařit. Jsem nejstarší ze tří bratrů, takže mi maminka nechávala jídlo, které jsem pro ně zpočátku jenom ohříval. Potom jsem začal experimentovat a zkoušel jsem, co se stane, když smíchám mouku s vodou a rajče s paprikou a vejce s masem. Rodiče dodnes netuší, kolik jsem toho vyhodil, ale naučil jsem se vařit.

V Praze jsem si nejprve v roce 2013 založil malou kuchyni pouze s rozvozem, posléze místo s posezením. V říjnu 2019 jsme otevřeli Aubergine.

clanky9/328095932_907789383564946_3317371157858882728_n.jpeg

V čem se íránská a česká kuchyně liší? A mají naopak něco společného?

My nemáme rohlíky!... Teď vážně, v perské kuchyni není vepřové, z mas používáme kuřecí, hovězí a hlavně jehněčí. Jako příloha je převážně voňavá sypká basmati rýže, případně chléb. A z koření šafrán, nejvzácnější koření světa.

Naše kuchyně používá více zeleniny, luštěnin a ovoce, česká více brambor a mouky. Ta naše je téměř bezlepková. A co mají společného? Taky občas rádi něco usmažíme v oleji a grilování mají rádi všichni.

Nabízíte i něco jako fusion české a perské kuchyně?

Na párty našich přátel jsme přivezli něco jako perské chlebíčky. Na českou veku nebo do bagety jsme prostě namazali naše rozmixované lilkové předkrmy a salát Olvie a mělo to obrovský úspěch. 

Je náročné vařit v Praze autentická perská jídla? Jsou zde k dostání všechny potřebné suroviny?

Některé ingredience musíme dovážet, abychom zajistili přesně tu originální chuť: hlavně bylinky, některé druhy ovoce a citrusů a samozřejmně šafrán. Určitě zde neseženeme ty druhy ryb, které žijí v Kaspickém moři a Perském zálivu. Jinak vaříme z místních surovin.

clanky9/kokteil.jpg

Co je typické perské jídlo a co typický nápoj?

Z jídel asi ghorme sabzí, jehněčí nebo hovězí guláš s několika druhy bylinek s červenými fazolemi. Druhé národní jídlo je kabáb kúbide, mleté, většinou jehněčí maso na široké špejli.

Z nápojů je velice oblíbený dúgh, což je jemně perlivý jogurtový nápoj s mátou, podobný tureckému ayranu. Z teplých nápojů je to určitě čaj s růžovými lístky a šafránovým cukrem.

Co by měl člověk kromě těchto jídel u vás ochutnat?

Určitě jehněčí. Pokud ho totiž připravíte správně a s kořením, které si vyžaduje, nesmrdí. Máme výbornou jehněčí svíčkovou v šafránové marinádě na grilu, moc dobré je i dušené jehněčí koleno.

clanky9/ObrazekWhatsApp2023-05-12v21.11.35.jpg

Kuchyni v Aubergine mají na starosti Íránci? Je to tedy autentické jídlo?

Stoprocentně autentické. My kuchaři jsme přímo z Íránu, jeden z Teheránu a druhý z Isfahánu. Vaříme přesně podle receptur našich maminek a babiček, které se tradují už několik staletí. Některá tradiční jídla jsou až 2 500 let stará.

Plánujete u vás v restauraci pořádat i nějaké akce jako například brunche či přednášky?

Zorganizovali jsme několik úspěšných cestovatelských přednášek, které jsme spojili s ochutnávkou jídel a ukázkou perského tance. Na největší svátky, jako je Perský nový rok nebo zimní slunovrat, jsme také měli kulturní program. Naše jídlo navíc doprovází většinu kulturních akcí týkajících se Íránu, například každoroční festival íránského filmu.

 

Aubergine Persian Restaurant

Restaurace jako první v České republice nabízí autentickou perskou (íránskou)...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!