Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Open House Praha 2023 otevře více než 100 skvostů architektury. ZDARMA

advertorial | 15. 5. 2023

Festival otevřených budov Open House Praha letos o víkendu 20. a 21. května zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostorů na celém území hlavního města. V týdnu od 15. května bude navíc připraven i lákavý doprovodný program, jehož součástí jsou komentované procházky, přednášky nebo diskuze. Zapojit se lze také do fotografické soutěže Otevřená Praha a vyhrát atraktivní ceny. 

Text & Foto:
Open House Praha

clanky9/Nova_scena_na_sirku.jpg

 

Open House Praha 2023

Open House Praha

15.05. - 21.05.

Významná výročí

Organizátoři letos připomenou výročí narození některých významných českých architektů. Jedním z nich je i Karel Prager, od jehož narození v létě uplyne 100 let. V programu jsou zastoupeny jeho realizace z různých období. Návštěvníci se budou moci poprvé podívat do bývalé pobočky Komerční banky na Smíchově, vysokoškolského areálu z 90. let v Jinonicích nebo zákulisí Nové scény ND, která letos slaví 40 let od otevření.

„Opět nabídneme k návštěvě technickou stavbu centrální kotelny Všeobecné fakultní nemocnice nebo areál Pragerových kostek v Emauzích, kde se v rámci doprovodného programu uskuteční debata o tom, jak přistupovat k rekonstrukcím staveb vzniklých ve 2. polovině 20. století, včetně vzpomínky na Karla Pragera,“ upřesňuje kreativní ředitelka Andrea Šenkyříková. 

V doprovodném programu souvisejícím s tvorbou Karla Pragera najdou zájemci například komentovanou procházku se sochařem a popularizátorem umění ve veřejném prostoru Pavlem Karousem, která se zaměří zejména na budovu bývalého Federálního shromáždění. Bude možné také nahlédnout do nové budovy Fakulty humanitních studií UK v Troji, která vznikla přestavbou Pragerovy menzy. 

clanky9/OHP_Hotel_Intercontinental_foto_Boysplaynice_03.jpegHotel Intercontinental. Foto: BoysPlayNice

Jedním z hlavních témat letošního ročníku je brutalismus, kterému se bude věnovat přednáška přední historičky architektury Radomíry Sedlákové a Marka Tichého, vedoucího architekta rekonstrukce hotelu Intercontinental, jedné z festivalových novinek. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 18. května od 19.00 hodin v CAMPu. Dále proběhne ve spolupráci s Kunsthalle Praha procházka za sochami brutalistických budov v parku Holubička s výkladem autora soch Krištofa Kintery. 

Výraznou architektkou období 2. poloviny 20. století je také Věra Machoninová, která letos v září oslaví významné jubileum. Její tvorba ve stylu brutalismu je zastoupena v programu administrativní budovou Teplotechny a obchodním centrem DBK (dříve Dům bytové kultury), které je považováno za jedno z vrcholných děl poválečné architektury u nás. 

Třetím architektem, jemuž je letošní program věnován, je Antonín Viktor Barvitius, který se narodil před 200 lety. Při této příležitosti budou zpřístupněny Gröbeho vila v Havlíčkových sadech, Lannova vila v Bubenči a kostel sv. Václava na Smíchově. „Působivá bazilika patří k nejvýznamnějším příkladům české novorenesanční architektury u nás. Dominantou interiéru je Barvitiův hlavní oltář z několika druhů kararského mramoru nebo netradiční dřevěný zlacený kazetový strop,“ láká Klára Veselá. 

Doprovodný program se pak bude věnovat i architektově funerální tvorbě. V pondělí 15. května od 18.00 hodin se odehraje v kostele sv. Jakuba a Filipa na Malvazinkách přednáška odbornice Šárky Těšík o životě a díle Antonína Viktora Barvitia. Součástí víkendového programu bude v sobotu 20. května ve 14.00 hodin komentovaná procházka Filipa Ditricha a Terezy Frindové k největším hrobkám na Olšanských hřbitovech, které Barvitius projektoval. 

Kostel_sv_Vaclava_na_Smichove_interier_foto_Tomas_Sysel-006.jpg
Kostel sv. Václava na Smíchově. Foto: Tomáš Sysel

Další novinky v programu

Letos poprvé se pro veřejnost po rozsáhlé rekonstrukci otevře administrativní a odbavovací budova mezinárodního Letiště Václava Havla, Terminál 4, nejstarší část pražského letiště určená pro vládní delegace. Lidé se podívají do prezidentského či vládního salonku a vstoupí do míst, která na našem území přivítala amerického prezidenta Baracka Obamu nebo papeže Jana Pavla II.

Letiste_Vaclava_Havla_Praha_Terminal_4_exterier_Tomas_Sysel-023.jpg
Letiště Václava Havla. Terminál 4. Foto: Tomáš Sysel

Zajímavou kapitolu v programu představují letos úspěšné konverze industriálních objektů. V areálu Branického pivovaru se podařilo přetvořit jednu z budov na Dům tanečního umění, v bývalé továrně Bratři Vinopalové na výrobu leteckých palubních přístrojů v Modřanech budou luxusní lofty Vanguard Prague pro bydlení, v tovární hale Breitfeld-Daněk v Karlíně lidé zažijí čilý novinářský ruch mediálního domu Economia, v sousedním objektu Machine House je k nahlédnutí architektonický ateliér studia QARTA Architektura a v trafostanici Smíchov výstavní síň 400 ASA Gallery.

Nový rezidenční projekt se připravuje v průmyslovém areálu KOH-I-NOOR ve Vršovících, ve kterém ještě donedávna sídlila výroba věhlasných stiskacích knoflíků. Prázdná továrna bude lákat zejména milovníky urbexu. 

Festival pro všechny

Festival Open House Praha je určen pro širokou veřejnost, jeho mottem je Architektura pro všechny. Vstupy do budov o víkendu jsou zdarma a organizátoři se zaměřují na co největší bezbariérovost programu pro různé skupiny obyvatel. Víkendový program nabízí také zážitkové prohlídky pro děti, otevřenou lego a duplo dílnu a nezapomíná ani na cizince dlouhodobě žijící v Praze, kterým nabízí komentované prohlídky vybraných budov v angličtině.

Detske_prohlidky_Novomestska_sokolovna_foto_Dusan_Vondra_J2A8907.jpg
Dětské prohlídky Novoměstské sokolovny. Foto: Dušan Vondra

Praktické informace

Většina budov (a prostorů) je otevřena po oba víkendové dny od 10 do 18 hodin, existují ale výjimky. Vstup do budov je zdarma. Bývalý hotel Intercontinental je stále v režimu stavby, a proto je nutné se na prohlídku objektu předem registrovat. Registrace budou spuštěny 9. května 2023 prostřednictvím portálu GoOut.net. Vstup do všech ostatních budov je bez registrace.  

Festivalové infocentrum se otevře 15. května v prostorách Nové scény ND, Národní 1393, Praha 1 (vstup z piazzetty – náměstí Václava Havla). Otevírací doba: po–pá 10–18 hodin a so–ne 9–19 hodin. Zakoupit zde bude možné festivalového průvodce a další materiály.

Kompletní programový přehled i praktické informace jsou k dispozici na www.openhousepraha.cz/festival-2023.



 

Open House Praha 2023

Open House Praha

15.05. - 21.05.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!