Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Pražský barokní klenot i stavba roku se po dlouhé rekonstrukci otevře veřejnosti

doporučujeme | 27. 4. 2023

Budova Clam-Gallasova paláce na rohu Mariánského náměstí a Husovy ulice prošla nákladnou čtyřletou rekonstrukcí. Muzeum Prahy teď pražský barokní klenot otevírá návštěvníkům v celé jeho kráse. Na prohlídku můžete vyrazit v květnu a červnu, a to vždy ve čtvrtek, pátek, sobotu a neděli.

Foto: Muzeum Prahy

IMG_3204_interier.jpg

 

Clam-Gallasův palác

Palác je jedním z vrcholných děl pražské barokní architektury a skvělou ukázkou...

Stavba roku 2022

V květnu a červnu zve Muzeum města Prahy veřejnost do barokního Clam-Gallasova paláce na pravidelné komentované prohlídky. Palác patří k nejlépe zachovalým stavbám svého druhu ve střední Evropě. Nejpřednější vídeňský dvorní architekt Johann Bernhard Fischer z Erlachu zde umístil do husté městské zástavby Starého Města počátku 18. století velkolepý palác.

Architektonicky cenněnou stavbu i její pečlivou rekonstrukci ocenila porota i veřejnost loni v soutěži Stavba roku 2022. Připomeňme, že odborné práce vedl architekt Petr Malinský ve spolupráci s Janem Malouškem z Národního památkového ústavu a předními restaurátory – vše s cílem zachovat co největší množství původních prvků. Palác má nyní novou fasádu a část podlah, zrestaurované jsou interiérové malby, ozdoby na stěnách a další. Rekonstrukce trvala 4 roky a vyšla hlavní město zhruba na půl miliardy korun.

K navštívení paláce vybízí The New York Times, které rekonstruovanou barokní perlu zmiňují ve svém průvodci Prahou.

IMG_5576kopie_exterier.jpg

Svět šlechtické reprezentace

Prohlídkový okruh se soustředí na tzv. vznešené patro paláce, kde stropy zdobí fresky od slavného italského umělce Carlo Carloneho. Budova prošla nákladnou rekonstrukcí a Muzeum ji teď otevírá návštěvníkům v její nádheře ještě, než ji zaplní výstavy a mobiliář.  

"Návštěvníkům nabídneme vhled do velkoryse řešeného prostoru a do ideových souvislostí architektonického řešení. Budova sloužila reprezentaci a palác je tak svědectvím ctižádosti a společenského významu majitelů, bohatství a vytříbeného vkusu, duchovního zázemí šlechty i její dobročinnosti," avizuje Muzeum.

Hodinovou procházku tímto světem zahájíte na impozantním vrcholně barokním schodišti, které byste rozhodně nečekali mezi okolními měšťanskými domy. Můžete si nechat vyprávět o umělecké hodnotě schodiště, fresek i o palácové hře se světlem.  

IMG_3346kopie_interier2.jpg

clanky9/IMG_3186male.jpg

clanky9/IMG_3351male.jpg

Prohlídky v českém jazyce:

čtvrtek–pátek 13.00–18.00 hod.
sobota–neděle 11.00–18.00 hod.

Vstupné

Základní: 250 Kč
Snížené: 130 Kč (7–26 let a osoby 65+)
Rodinné: 600 Kč (2 dospělí a 4 děti do 15 let)

 

Clam-Gallasův palác

Palác je jedním z vrcholných děl pražské barokní architektury a skvělou ukázkou...

clanky9/IMG_3440male.jpg

clanky9/IMG_5569male.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!