Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Mezinárodní filmový festival 3KinoFest zná své vítěze. Podívejte se na ukázky

doporučujeme | 14. 11. 2022

Tříčlenná porota – Marlena Gabryszewska, Adam Sikora a Vladimír Just – vybírala letos z 18 filmů z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Hlavní cenu za nejlepší celovečerní hraný film získal snímek 107 matek. Ačkoli 9. ročník mezinárodního festivalu 3KINO, který CityBee podporuje jako mediální partner, již zná vítěze, zdaleka nekončí – promítá dál a zve na další doprovodný program.

clanky9/107matek_1.jpeg
Vítězný film 107 matek: Věznice číslo 74 v ukrajinské Oděse je místo, kde si svůj trest za vážné zločiny odpykává více než 100 žen. Jednou z nich je i Lesja, těhotná mladá žena...

Hlavní cenu za nejlepší celovečerní hraný film – Best film award –
získal snímek 107 matek režiséra Petera Kerekese. Koprodukční drama, ve kterém mladá vězeňkyně Lesja hledá domov pro svého „za mřížemi“ narozeného potomka. (Dle hodnocení na ČSFD 74 %.)

Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut – Golden debut – si letos odnáší polský režisér Bartosz Blaschke za film Sonáta. Příběh vychází ze skutečné události a ukazuje, jak významně může správná a nesprávná lékařská diagnóza ovlivnit osud člověka. (Dle hodnocení na ČSFD 86 %.)

Zvláštní cenu poroty získal snímek Apokawixa režiséra Xawery Żuławského. Ekologicko-apokalyptický příběh o tom, jak se po kontaktu se znečištěným Baltem lidé proměňují v eko-zombie. 

9. ročník mezinárodního festivalu středoevropského filmu 3KinoFest již zná vítěze, ale zdaleka nekončí. Vítězné snímky se budou promítat v kinosále Ústřední knihovny v Praze v pondělí 14. a v úterý 15. listopadu. Celý následující týden nabízí festival program i v pasáži domu U Nováků a v 3KinoCentrále.

„Těší mě, že diváci oceňují příjemnou a domácí atmosféru festivalu! A to přesto, že se toho za devět let hodně změnilo. Začínali jsme jako nenápadná přehlídka několika polských a českých filmů. Letos promítáme filmy v mezinárodní premiéře, jako hosté přijíždějí filmové celebrity a vystavujeme přední umělce ze středoevropského regionu,“ doplňuje Vavřinec Menšl. 

 

3KinoFest

MFF 3Kino

09.11. - 18.11.

[clanky9/vizual.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!