Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Pecka týdne: Česká ryba nesmrdí!

gastro | 14. 7. 2012

Naučte se konečně jíst ryby. Jak jsou zdravé, se dozvídáte ze všech stran, CityBee teď i těm nejzarytějším odpůrcům ukáže, že ryby můžou být opravdu chutné. A to i ty sladkovodní! 

Speciality z českých ryb můžete až do začátku srpna ochutnat na svých talířích v několika pražských restauracích v rámci festivalu Ryba z Čech. "A to je skvělé. Konečně si český člověk začíná uvědomovat, že čerstvě připravená ryba nesmrdí,“ říká o akci Roman Vaněk, ředitel Pražského kulinářského institutu

Festival Ryba z Čech začíná v pondělí v šesti pražských vybraných podnicích a potrvá až do 5. srpna. Za 290 korun dostanete tříchodové menu s předkrmem, hlavním jídlem a dezertem (ten už rybí není!). Pokud k nám na portál CityBee.cz zavítali i obyvatelé jiných měst, měli by vědět, že gastronomického festivalu se účastní i jeden podnik z Pardubic a z Ostravy.
 

Přidejte si akci do svých oblíbených přímo TADY  (...a doporučte ji svým přátelům, uložte si ji do kalendáře nebo si udělejte rezervaci)

[ryba_1340810800.jpg]



EU nám tu rozhání rybí smrádeček

Pojídání ryb má v naší zemi tradici odjakživa, jenom se na ni v poslední době trochu zapomnělo a české ryby byly odstaveny na druhou kolej. Rybář Milan z jihočeského Písku říká, že už za první republiky a pak dokonce i za komunistů byly ve městech běžné obchody s drůbeží, zvěřinou a právě i s rybami. "V dnešní době ale přichází tolik nařízení z EU, že se už málokomu vyplatí takovou prodejnu otevřít,“ dodává Milan a ještě připomíná, že ani koupit si čerstvou rybu není zrovna snadné. Dalším smutným faktem je, že se lidé s rybami příliš nekamarádí a nemají k připraveným jídlům důvěru.
 
Šéfkuchař Restaurantu Mozaika, kam můžete mimo jiné na festival vyrazit, Jaroslav Kučera má s opatrností hostů vůči českým rybám také zkušenosti. Z jeho menu nás zaujal neobvyklý hlavní chod – kapří burger, ve kterém spojil našeho starého rybího známého se zaoceánským artefaktem. "Udělat kapří burger nás napadlo spontánně. Když už tady existují kapří hranolky, tak proč nevytvořit i burger? Udělat se dá v podstatě ze všeho, takže i z ryby.

I on však vnímá ostražitost ze strany hostů: "Je pravda, že naše zákazníky musím k jeho objednání občas popohnat, protože tomu nejdřív moc nevěří. Chodím mezi stoly a vysvětluju, že naše jídlo je z precizně připraveného rybího masa a nemá žádné kosti,“ popisuje své nesnáze. Roman Vaněk k tomu dodává: "Podobná jídla se u nás vždycky jedla a je jedno, jestli se tomu říká burger nebo karbanátek!“
 
Chudáci lososi...

V rámci akce Ryba z Čech se můžete zakousnout i do dravých ryb, jako je pstruh, siven nebo candát. Zrovna Restaurant Mozaika je dováží z Klatovského rybářství, které je položeno docela vysoko nad mořem a ryby tam žijí v chladnějších vodách, jsou tak víc fit a mají lepší chuť. Jen je škoda, že si zatím v Česku nepochutnáme na lososovi, kdysi rybě chudiny. Jeho popravištěm se za minulého režimu stala zdymadla na Labi ve Střekově. Snad podobné festivaly vytrvají až do jeho opětovného přemnožení.
 
van%C4%9Bk%281%29.jpegTip Romana Vaňka, šéfa Pražského kulinářského institutu:
Češi všeobecně začínají objevovat ryby a také zjišťovat, že čerstvé ryby nesmrdí. Myslím, že v případě rybích pokrmů ani tak nejde o to, jestli je to zdravé nebo ne, spíš je skvělé, že se lidem rozšiřuje škála nových zajímavých chutí a textur rybího masa. Čerstvá, dobře udělaná ryba, to je přece něco úžasného. A hlavně by to mělo být přirozenou součástí jídelníčku Homo sapiens!

přehled článků

Červen bude nabitý free-entry zážitky: Chystá se United Island, Noc muzeí, open air koncert filmové hudby i Veletrh vědy. Také vám poradíme, kde se zchladit pivem, kam zajít na film, kde oslavit Den dětí a kam vyrazit za sportem.

Duben byl měsícem splněných šéfkuchařských snů. Jan Punčochář otevřel restauraci U Matěje, podnik Bockem Ondřeje Kynčla se bude otvírat co nevidět a Neapol na vás dýchne v nově otevřené Manú Praga, které vládne vařečka Emanuela Ridiho. Ale nejen jídlem člověk jest živ...

Zajímavým trendem poslední doby se stalo propojení výrobny piva s restaurací. Chcete vědět, kde se pivo vaří a designu dobře daří?