Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Festival 3Kino nabídne ty nejlepší filmy ze střední Evropy, včetně nominací na Oscara

tisková zpráva | 10. 11. 2022

Celkem 18 soutěžních filmů, 100 let zapomenutý obraz Tamary Łempické na 24 hodin v Praze, setkání s význačnými středoevropskými filmovými tvůrci a doprovodný program v pasáži domu U Nováků. To vše nabídne 9. ročník soutěžního filmového festivalu 3KinoFest, který zve návštěvníky na to nejlepší ze středoevropské filmové produkce. Portál CityBee je mediálním partnerem festivalu.

clanky9/SlovoV.PolivkaO.Sokol(kopie).jpg

 

3KinoFest

MFF 3Kino

09.11. - 18.11.

Všechny soutěžní filmy 3KinoFest spojuje to, že vznikly v Čechách, na Slovensku, v Polsku, nebo v Maďarsku. Svorníkem je i to, že každý film reflektuje aktuální dynamické dění ve středoevropském prostoru.

„Nevím, které filmy ze soutěžního programu 3KinoFest zaujmou porotu, ale předpokládám, že každý si najde své diváky. Ostatně sami diváci o nás mluví jako o takovém malém středoevropském Sundance,“ říká ředitel 3KinoFest Vavřinec Menšl.

Detailní program, včetně možnosti koupit vstupenky, najdete ZDE

Uváděné filmy

Českou kinematografii letos zastupuje například novinka Beaty Parkanové Slovo. Film Íá polského režiséra Skolimowského se stal senzací na festivalu v Cannes a je nominován na Oskara. Jedním z vrcholů doprovodného programu bude určitě setkání fotografa Ryszarda Horowitze a režiséra Romana Polańského, které dokumentárně zachytili Mateusz Kudła a Anna Kokoszka-Romer. 

Mezi nominovanými snímky na cenu 3KinoFest 2022 je například film Světlonoc v režii Terezy Nvotové, nebo snímek Dobré věci stojí za pláč v režii maďarské dvojice Cristina Grosan a Nóra Rainer-Micsinyei. 


Nejnovější film Terezy Nvotové s názvem Světlonoc.

Porota festivalu a doprovodný program

Profesor Vladimír Just, člen poroty (více o porotě ZDE) letošního ročníku a umělecký kritik, říká, že 3KinoFest je zárukou kvality, která se zcela vymyká mainstreamu. A přesně takový program čeká na diváky letošního 9. ročníku.

Během pěti soutěžních dnů bude promítnuto 18 nominovaných středoevropských filmů. „Řada z nich bude mít právě v Praze světovou premiéru. V doprovodném programu představíme na 24 hodin veřejnosti před 100 lety ztracený a dnes badateli znovu objevený obraz královny malířské moderny Tamary Łempicke," říká ředitel 3KinoFest Vavřinec Menšl.

„Zajímavá bude i veřejná diskuse filmových tvůrců a producentů na téma jak spolupracovat v době, která nepřeje financování filmů. A v neposlední řadě se těším, co přivezou studenti českých a polských uměleckých škol. Zatím prozradili jen to, že společně chystají vizuální a interaktivní překvapení,“ doplňuje Vavřinec Menšl. 


Slovo. Film režisérky Beaty Parkanové s Martinem Fingerem a Gabrielou Mikulkovou v hlavních rolích.

Průběh festivalu

Organizátoři upozorňují, že soutěžní část 9. ročníku 3KinoFest se koná od 9. do 13. listopadu v kinosálech Městské knihovny v Praze - více ZDE. Vítězné snímky festivalu pak budou promítány 14. a 15.11. tamtéž.

Doprovodný program pokračuje až do 19.11. v pasážích secesního domu U Nováků (ZDE) a v intimním prostředí 3KinoCentrály - V Jámě 1, Praha 1 (2. patro). Právě v těchto místech proběhnou mimosoutěžní filmové projekce, výstavy, autorská čtení, besedy s filmovými aktéry, tvůrci a producenty.

314125720_557089886420081_271969161152061623_n.jpg
Doprovodný program 3KinoFest se letos odehrává v pasáži domu U Nováků (Vodičkova 30, Praha 1), kde ožily dlouho opuštěné prostory díky umělecké  skupině Argonaut. 

O festivalu

Mezinárodní filmový festival 3KinoFest byl založen v roce 2013 v Praze. Od počátku klade důraz na propojování středoevropské kultury. Za dobu existence 3KinoFest přivezl do ČR téměř 300 filmů, hostil více než 150 významných osobností středoevropské kinematografie a je tak řazen mezi respektované filmové festivaly v centrální Evropě. 

 

3KinoFest

MFF 3Kino

09.11. - 18.11.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!