Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Letní divadlo v Grébovce nabídne drama, komedie, politickou satiru i hudební recitál

doporučujeme | 5. 8. 2022

Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto půvabnému i působivému místu tak pro uváděné hry spontánně navodí atmosféru renesanční Itálie, která navíc dokonale ladí s letními večery. Program láká na 11 představení nejúspěšnějších inscenací souboru. 

gr.jpg

 

Letní divadlo v Grébovce

Grébovka

01.08. - 26.08.

Program zahájí hudebně-dramatický Gramofon v českém i anglickém znění, na něj naváže premiéra komedie Lásky hra osudná, následuje oblíbená prvotina divadla Buenos Aires, vystupte!. Druhá polovina měsíce bude patřit nadčasové politické satiře Zabít draka či humorné i absurdní Polyfonii.Čechov.cz, v samém závěru rovněž hudebnímu recitálu Igora Šeba. 

Vstupenky jsou k zakoupení v předprodeji v síti GoOut v cenovém rozmezí 250–500 Kč. Hraje se v pondělky, středy a pátky, vždy od 20 hodin. Představení jsou z většiny vhodná i pro expaty. Letní scéna se nachází u Grotty v Havlíčkových sadech v Praze 2. Umělecký patronát nad událostí drží celosvětově uznávaný klavírista Jevgenij Kissin, rezident Prahy 2 a patron Divadla MA. Více informací o programu a divadle na www.divadloma.cz nebo v události na Facebooku.

clanky9/Buenosklanecka_Grotta.jpg

„Myšlenka založit letní scénu divadla se zrodila během nekonečných procházek v období pandemie v mém nejoblíbenějším parku Grébovka. Když jsem uviděla Grottu, okamžitě jsem pochopila, že ten prostor je jako stvořený k tomu, aby tam vznikala umělecká díla. Vybavil se mi venkovní operní festival v kouzelném místě Arena di Verona a ucítila jsem v té nelehké době novou inspiraci a možnost pro divadelní tvorbu během koronaviru. První rok nám zde městská část povolila hrát a zaštítila ji a ještě více nás potěšila následující rok, kdy akci podpořila grantem. Letos se již přidala také Nadace Život umělce,“ popisuje ředitelka a režisérka Divadla MA s domovskou scénou v Žitné ulici, Marianna Arzumanová a dodává:

„Tak jako loni nabídneme premiéru nového představení. Další nový kus v repertoáru divadla – Gramofon bude upraven pro venkovní prostor Grotty. Pro divácký ohlas a zájem zde byla v minulém roce rozšířena kapacita na 80 míst k sezení. Pro tento rok bychom hlediště uzpůsobili až na 120 míst.“

clanky9/lasky_hra_osudna.jpg

Lásky hra osudná 

Sebeironická zpověď umělců. Komedie plná barevných masek. Až když je strhneme, nastává ten opravdový rej! Ohňostrojem pohybu, zpěvu a pestrobarevných charakterů a zároveň příběhem s mnoha odbočkami, ve kterém se soupeří o lásku krásné Isabelly. O tom bude v kostce premiéra inscenace Lásky hra osudná z pera bratří Čapků, již se rozhodla Marianna Arzumannová zinscenovat na míru svému ansámblu. Jednoaktová hra z roku 1910 inspirovaná žánrem commedia dell’arte dílem pozve do renesanční Itálie 16. a 17. století. V této době žánr dosahoval největší slávy a jeho vliv trvá dodnes. Výraznou složkou představení byla improvizace, jeho stabilním základem ustálené složení postav jako harlekýn, dottore, kolombína aj. Bratři Čapkové si zvolili ve své době „zastaralý žánr“ a vytvořili groteskní parodii soudobého divadla, velkolepé literatury plné silných osobností a vykreslili lidské vlastnosti pomocí až přehnaně archetypálních postav soupeřících o jednu „dámu“. Originální hra byla předzvěstí později vznikajícího avantgardního divadla.

„Diváci, kteří naše divadlo již znají, vědí, že je naší snahou vnést do her i hlubší, kontemplativní rozměr a hledat paralelu s aktuálním děním ve společnosti. V podání souboru se tak Lásky hra osudná stává zároveň sebeironickou zpovědí umělců. Ti dávají divákům nahlédnout za oponu, aby si zblízka prohlédli kulisy despotického světa, v němž jsme všichni jen nahraditelnou postavou,“ přibližuje Marianna Arzumanová.

 

Letní divadlo: Lásky hra osudná

Grébovka

08.08. 20:00


 

Letní divadlo: Lásky hra osudná

Grébovka

10.08. 20:00


 

Letní divadlo: Lásky hra osudná

Grébovka

12.08. 20:00

clanky9/BuenosAires-Grotta.jpg

Další úspěšné inscenace

Vedle zmiňované premiéry ale divadlo odehraje výběr z dalších svých úspěšných inscenací. Program zahájí zkraje srpna trojí uvedení autorského, hudebně-dramatického představení Gramofon v českém i anglickém jazyce. Do látky vyprávění je vpletena veselá dětská pohádka o hebrejských písmenkách a jazyce jidiš, kterou hlavní hrdinka v duchu nepřestává vyprávět svému malému dítěti, které musela opustit. V březnu premiérované hudebně-dramatické představení se odehrává na pozadí událostí 2. světové války a vypovídá o vnitřní síle člověka, přitom reflektuje současné události. V podání houslí, klarinetu a piána zazní v představení autorská hudba celosvětově uznávaného klavíristy Jevgenije Kissina. 

Buenos Aires, vystupte! je vůbec první autorskou hrou Marianny Arzumanové, která rychle odstartovala úspěch souboru. Jaké to je opustit rodnou zemi, emigrovat? Hra nabízí příběhy silných a odvážných lidí, kteří dokázali ze dne na den změnit svůj život, všechno opustit a podstoupit dlouhou cestu s nejasným koncem. Na diváky čeká 60 minut napříč dějinami, kulturami a národnostmi s hudbou v mistrovském podání Jevgenije Kissina či Astora Piazzoly.

Nadčasová satira i filozofická pohádka o totalitě ve všech formách a obdobích dějin – Zabít draka posloužila jako předloha a znovu ožívá v režii Marianny Arzumanové. Tentokrát ale klade důraz na současné prostředí a aktuální dění v zemi, kde žijeme. Zabít draka vyžaduje nadměrné úsilí, nicméně zbavit společnost vnitřních pout a zabít draka v každém z nás, je úkol mnohem složitější. Od března 2022 a začátku války v Evropě začala být hra obzvlášť aktuální. Propaganda v Rusku dosáhla svého vítězství.

 

Letní divadlo: Zabít draka

Grébovka

17.08. 20:00


 

Letní divadlo: Zabít draka

Grébovka

19.08. 20:00

Hudebník, herec a dramaturg Igor Šebo bude hlavním aktérem večera s názvem Igor Šebo: Recitál, na němž přednese písně, zejména šansony ze svých pěveckých a hereckých zkušeností. Jeho předností je lehkost, uvolněnost a patřičný nadhled, který umožňuje případný patos některých textů dávkovat s velkou citlivostí.

 

Letní divadlo: Igor Šebo: Recitál

Grébovka

24.08. 20:00

Je až k smíchu, absurdní, jak se lidé navzájem neposlouchají. Od první chemické reakce mezi partnery, přes první nevěru, a dokonce ani po smrti si nerozumí. Čechov je nemilosrdný a takové lidské polyfonii se směje. Je nepřekonatelným psychologem a nadčasovým autorem. Polyfonie.Čechov.cz obsahuje známé Čechovovy jednoaktovky i přeložené méně známé povídky. 

 

Letní divadlo: Polyfonie.Čechov.cz

Grébovka

26.08. 20:00

clanky9/PlakatLetnidivadlovGrebovceweb.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!