Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Otevřel první pražský butik pouze s věnečky. Těmi dezerty, nikoli pohřebními...

doporučujeme | 4. 7. 2022

Občas si lidé myslí, že v místě s názvem Věnečky Janeček koupí pohřební věnce. Není tomu tak a majitel podniku Roman Janeček se tímhle omylem kolemjdoucích vlastně docela baví. Žádné „Spi sladce!“ tedy v Pštrossově ulici nečekejte. Připravte se spíše na „Jez sladce!“. A vlastně i kysele. Kromě věnečků s čokoládovým nebo pistáciovým krémem tu totiž nově začali prodávat i věnečky citrónové.

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Boutique Věnečky Janeček

clanky9/VeneckyJanecek_intro.jpeg

 

Věnečky Janeček

Bůh stvořil Věnečky, ďábel namíchal krém a zakoupit je můžete v našem věnečkovém...

Proč jste si mezi cukrářskými výrobky vybral právě věnečky? Proč ne indiánky, špičku nebo punčák?

Vlastně to bylo tak, že ony byly vybrány mně. Pekl jsem pro radost, bábovky, buchty, zkrátka hrnečkovou klasiku. Co jsem napekl, odnesl jsem kolegům do práce. A pak zazněla osudová otázka: Proč nám neupečeš věnečky? Tím začal proces a díky tomu teď sedíme v butiku Věnečky Janeček.

Prezentujete se jako butik – V čem je vaše prodejna jiná oproti klasické cukrárně?

Tím, že se jedná výhradně o věnečky, cukrárna koncepčně nebyla nasnadě. Do ní člověk přijde pro dort, roládu či věneček. K Janečkovi jdete pro věneček v různých variacích.

Proto jsem se rozhodl místo stolků s židlemi mít pouze dvě křesla na kávu a „věneček to go” a celý prostor ladit do stylu butiku s módou. S tím rozdílem, že dominantou není figurína a štendr, nýbrž bílý pult s vitrínou, kde jsou věnečky vystaveny. Nad nimi pak visí lustr s papoušky.

VeneckyJanecek-prodejna-9.jpg

clanky9/VeneckyJanecek-prodejna-12.jpeg

 

Co vás v prvních týdnech po otevření butiku nejvíce překvapilo?

Bezpochyby „nečitelnost“ názvu Věnečky Janeček. Lidé se zastavují, aby se zeptali, zda jsme pohřební služba či zda zhotovujeme pohřební věnce. Baví mě to a vlastně si myslím, že ten zákusek sám o sobě k tomu svádí.

Aktuálně máte v nabídce tři druhy věnečků - máslový, čokoládový a pistáciový. O jaký z nich je největší zájem?

Už toho máme víc. V nabídce máme čtyři věnečky sladké a jeden slaný. Nedávno jsme začali prodávat svěží kyselý citron. K létu tato příchuť bezpochyby patří a reakce na ni jsou báječné. Věneček se okamžitě (spolu s pistácií) vyšvihl na první příčku, což mě mile překvapilo, protože u něj opravdu hraje prim velmi intenzivní kyselost. 

citr.jpg

Plánujete nabídku měnit? Na jakou barvu se můžeme těšit jako další?

Zmíněný citron je kanárkově žlutý, další věneček bude pravděpodobně do oranžova, cihlova. Novinek máme v šuplíku několik. Obvykle je prezentujeme jako limitované edice. Nabídka je dynamičtější, když se sortiment sezónně obměňuje.

Vaše věnečky jsou oproti standardní nabídce menší, zhruba poloviční. Proč tomu tak je?

Velikost je jeden z pilířů celého konceptu. Sám mám rád, když můžu něco „slupnout na jedno sousto“ a neřešit talířek nebo ubrousek. Věnečky si klienti nejčastěji berou jako firemní dárek, pohoštění či na společenské rauty. Jejich velikost je vlastně jejich přidaná hodnota.

Kdo je nezná, tak bývá někdy překvapen velikostí kanapky a setkáváme se pak s komentářem, že na fotkách vypadají větší. 

VeneckyJanecek-prodejna-7.jpg

Plánujete do budoucna nějaké novinky? Kurzy pečení? Rozšířit nabídku o další dezerty? Otevřít další pobočku?

To je velmi přímá otázka, vezmeme-li v potaz, že máme otevřeno třetí měsíc. Novinky jsou jednoznačně na cestě. Klienti si limitované edice oblíbili a díky nim se nám také daří oslovovat více zákazníků. Otázku na rozšíření sortimentu dostávám často. Výhledově si myslím, že je to možné, ale vše má svůj čas. Otevřít další pobočku by bylo báječné. Přiznám se, že večer, kdy jsem otevřel Pštrossovu, problesklo mi hlavou: Tak, kde otevřeš další?...

VeneckyJanecek-prodejna-3.jpg

 

Věnečky Janeček

Bůh stvořil Věnečky, ďábel namíchal krém a zakoupit je můžete v našem věnečkovém...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!