Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

United Islands: Pražské ostrovy v červnu ožijí hudebními objevy z celé Evropy

doporučujeme | 23. 5. 2022

United Islands of Europe odhalují první část line-upu. S příchodem léta na pražských ostrovech zazní futuristický hyperpop i dvě bicí soupravy na jednom pódiu. United Islands do Prahy přivezou nové hudební tváře nejen z tuzemska a od našich sousedů, ale i z východní Evropy a zámoří. Na festivalu, který je pro návštěvníky zdarma, zahrají litevští Akli, rumunská skladatelka A-C Leonte nebo průkopnický německý performer Zouj. Z Irska dorazí úderní Thumper a česko-slovenskou scénu hudebních objevů zastoupí např. 7krát3 live band nebo 52 Hertz Whale. 

Young-Team-takes-over-6246b790c68fe.jpg

 

United Islands of Europe: Freedom Edition

Ostrovy s.r.o

10.06. - 11.06.

Speciální edice festivalu United Islands of Europe s názvem Freedom Edition nabídne na celkem sedmi scénách padesátku umělců napříč Evropou i hudebními žánry. Východoevropskou scénu, která je hlavním lákadlem této edice, zastoupí vedle již oznámených Dlina Volny např. rumunská múza A-C Leonte, která pod svými jasnými vokály splétá jazz s elektronikou. Z Litvy pak festival do metropole přiveze mladý post-punkový projekt Akli.

Do Prahy dorazí ale i dvě velká jména současné irské hudební scény, která bezpochyby patří mezi headlinery festivalu. Nekompromisní zvuk skupiny Thumper se dvěma bicími soupravami je spolehlivou volbou všech, kteří alespoň trochu přičichli k rocku. A dvojice Tebi Rex představí svěží vítr rapu a R&B, pohybující se mezi alternativním popem i temnějším trapem.

„Dramaturgický koncept Freedom Edition rozhodně nesází na jistotu, je divoký a dynamický a vyhlíží neokoukaná jména a čerstvé objevy. Společně se tak těšíme například na funky hyperpop německého interpreta Zouj,” říká ředitelka festivalu Kamila Buráňová k umělci, který v minulém týdnu navíc zveřejnil svůj nový singl One!.

Festival nezapomíná ani na naše nejbližší sousedy. Slovenská zpěvačka Timea vytváří se svým osobitým vokálem a hudebním doprovodem metaforu příjemného letního dne a bratislavští 52 Hertz Whale jsou považováni za jednu z nejlepších live kapel na CZ/SK hudební scéně. Do Prahy ze Slovenska přivezou United Islands i intimní, a přesto intenzivní, tvorbu slovenské zpěvačky a skladatelky Niny Kohout.  

206600920_4243120109044240_2400734117796464632_n.jpg
United Islands of Prague 2021
Foto: Matěj Kryštof Ryšátko

Z české scény se mohou návštěvníci pražského festivalu těšit na 7krát3, který v doprovodu živé kapely nabídne ještě živější R&B. Novou experimentální vlnu rapu, která v Česku nabývá na síle, na této hudební akci zastoupí dvojice Laokoon. Sehraní muzikanti skupiny Sépie z hor pak zahrají energický taneční jazz a Yasha, český umělec usazený v Berlíně, představí svou nedávnou indie popovou tvorbu. První představenou třináctku umělců, které festival v červnu přiveze do Prahy, uzavírá ojedinělý a okouzlující hlas české zpěvačky Luciany, který ve spojení se skvělými brněnskými muzikanty vytváří soulový zážitek s jazzovým nádechem. 

Program festivalu United Islands of Europe – Freedom Edition se bude odehrávat na Střeleckém ostrově, Janáčkově nábřeží, Vítězné ulici u Café Savoy, Dětském ostrově, u Jazz Docku, v parku Portheimka a Terase OC Nový Smíchov. Vstup na festival je v rámci koncertů i nehudebního programu Ostrovy inspirace pro všechny zdarma.

 

United Islands of Europe: Freedom Edition

Ostrovy s.r.o

10.06. - 11.06.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!