Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Startuje nová galerie moderního umění – vstupte do Kunsthalle na Klárově!

doporučujeme | 21. 2. 2022

Kunsthalle Praha, nový prostor pro umění na pražském Klárově, se veřejnosti otevře přesně v úterý 22. 2. 2022. Svůj provoz zahájí velkou multimediální výstavou Kinetismus: 100 let elektřiny v umění (22. 2. – 20. 6. 2022), na níž se představí více než devadesát děl od umělkyň a umělců napříč několika generacemi z celého světa.

clanky8/211001_Mark_Dion_kabinet_el_kuriozit_hires_01_(c)_PetraHajska.jpeg
Foto: Petra Hajská

 

Kunsthalle Praha

Kunsthalle Praha je nezávislý prostor pro umění v srdci historické Prahy....


 

Opening Days Kunsthalle

Kunsthalle Praha

22.02. - 23.02.

Návštěvníci se dočkají imerzivního zážitku pohlcujícího dvě ze tří galerií na 840 metrech čtverečních nového prostoru, který vznikl památkově ošetřenou konverzí historické Zengerovy transformační stanice.

Právě původní funkci budovy se bude detailně věnovat i druhá výstava s názvem Zengerova transformační stanice: Elektřina v architektuře, elektřina ve městě (22. 2. – 22. 5. 2022) – nejen že vzdá hold českému avantgardnímu umělci a průkopníkovi kinetického umění Zdeňkovi Pešánkovi, ale také prozkoumá fascinující dějiny elektrifikace Prahy.

clanky8/DSC_3724.jpg
Foto: Vojtěch Veškrna


„Skrze obě zahajovací výstavy představujeme filozofii a přístupy, jimiž se budeme řídit i v rámci budoucího programu Kunsthalle Praha. Odhalujeme identitu nového prostoru pro umění – prostoru, kde se vědomosti setkávají s kreativitou, minulost s přítomností i budoucností a lokální s mezinárodním,“ přibližuje záměr Christelle Havranek, hlavní kurátorka Kunsthalle Praha.

Celý projekt mohl být realizován i díky význačným výpůjčkám od více než šedesáti soukromých osob a  významných institucí včetně německého ZKM, britské Tate nebo francouzského Centre Pompidou.

 

Kinetismus: 100 let elektřiny v umění

Kunsthalle Praha

22.02. - 29.08.

clanky8/DSC_3626.jpg
Foto: Vojtěch Veškrna

clanky8/DSC_1945.jpg
Foto: Vojtěch Veškrna

Rozumět umění

„Po více než šesti náročných, ale úžasných letech plných plánování, rekonstrukce a vytváření programu jsme nadšeni, že konečně můžeme otevřít dveře Kunsthalle Praha veřejnosti. Zahájit s tak ambiciózní mezinárodní výstavou, jakou je Kinetismus, by nikdy nebylo možné bez našeho týmů a celé řady spolupracovníků, od kurátorů, umělců, institucí až po vypůjčitele uměleckých děl. Důvěřovali nám a našemu potenciálu ještě v době, kdy jsme byli teprve na začátku – kdy jsme měli jen chátrající dům, v rukou pár architektonických výkresů a v očích jiskru. Jsem jim za to nesmírně vděčná,“ ohlíží se Ivana Goossen, ředitelka Kunsthalle Praha, za spletitou genezí projektu, jehož hlavní misí je vedle propojování české a zahraniční umělecké scény i snaha přispět k hlubšímu porozumění českého a mezinárodního umění 20. a 21. století.

clanky8/211001_Mark_Dion_kabinet_el_kuriozit_hires_04_(c)_PetraHajska.jpeg
Foto: Petra Hajská

clanky8/DSC_3735.jpg
Foto: Vojtěch Veškrna

clanky8/kunsthalle1a.jpg
Foto: Filip Šlapal

 

Kunsthalle Praha

Kunsthalle Praha je nezávislý prostor pro umění v srdci historické Prahy....


 

Opening Days Kunsthalle

Kunsthalle Praha

22.02. - 23.02.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!