Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Letošní přírůstky v pražské zoo: Orlí papoušek, dikduk, kotul i čtyřčata tayry

doporučujeme | 23. 12. 2021

Mláďata papouška trichy orlího, samička tapíra jihoamerického, historicky první čtyřčata tayry nebo kachňata pižmovky konžské – to jsou vybrané druhy, které z odborného hlediska reprezentují úspěšné odchovy uplynulého roku v Zoo Praha. Navštívit je můžete i o vánočních svátcích, zoo je otevřená od 9 do 16 hodin (pouze na Štědrý den se pokladna uzavře již ve 14 hodin).

clanky8/mladata_collage.jpeg

„Od počátku roku do dnešního dne se v Zoo Praha narodilo nebo vylíhlo 1 027 mláďat z celkem 199 různých živočišných druhů – savců, ptáků, plazů, obojživelníků a ryb. Další k nim samozřejmě stále přibývají,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Některá z nich, jako například tapíří samička Jasmína nebo čtyřčata tayry, vzbudila zájem médií i veřejnosti, zatímco jiná zůstala trochu v pozadí. I mezi nimi jsou však významné odchovy, které bychom rádi blíže představili.“

 

Nový rok u zvířat

Zoologická zahrada hl. m. Prahy

01.01. - 02.01.

TRICHA ORLÍ (Psittrichas fulgidus)

Foto_1_Z07_5385_export.jpgPrvní letošní mládě trichy orlího se vylíhlo 28. ledna. Na snímku ve věku 48 dní. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Již o druhé letošní mládě pečuje nyní pár papoušků trichů orlích v chovatelském zázemí pražské zoo. Trichové trpí úbytkem svého přirozeného prostředí v důsledku kácení deštných pralesů na Nové Guineji, kde jsou navíc pro své krásné dlouhé peří často loveni. Proto byl tento druh před čtyřmi lety zařazen na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN mezi zranitelné (vulnerable). Zoo Praha je jednou ze sedmi evropských a jedinou českou zoologickou zahradou, která tyto papoušky chová.

Trichové nehnízdí v opuštěné dutině stromu jako většina ostatních papoušků. Pro stimulaci hnízdění si dutinu v tlejícím kmeni potřebují sami vyhloubit, k čemuž používají svůj nápadný hákovitý zobák. V Zoo Praha jim proto chovatelé připravili kmen s dutinou napěchovanou hoblinami, aby u nich evokovali právě tuto hnízdní adaptaci. 


Reklama

VÝPRODEJ
Nakupte oblíbené dárky v povánočním výprodeji. Připravili jsme pro vás nabídku zdravých potravin, doplňků stravy pro imunitu, energii ale i celkové zdraví, přípravky pro krásnou a zdravou pokožku z kolagenem. 
Více➠ZDE

TAPÍR JIHOAMERICKÝ (Tapirus terrestris)

Foto_2_1T2A9720_export.jpgTapíří samička Jasmína se narodila 29. dubna. Na fotografii je jako dvoutýdenní mládě se svou matkou Taluen.
Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

K nejatraktivnějším mláďatům uplynulé sezóny se zařadilo pruhované mládě tapíra jihoamerického. V roce 2002 byl tento lichokopytník z důvodu jeho lovu a ztráty přirozeného biotopu zařazen na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN mezi zranitelné (vulnerable). O to cennějším přírůstkem je tapíří samička, která se v Zoo Praha narodila letos v dubnu a je nositelkou jedinečných a v evropském chovu dosud nezastoupených genů.

Nyní téměř sedmiměsíční samice již takřka ztratila své tečky a pruhy, které jsou charakteristické pro tapíří mláďata, a postupně se zbarvuje do tmavohnědé podoby dospělých. Zoo Praha chovala tapíry jihoamerické již v letech 1950−1957. Jejich chov byl obnoven v roce 2004 a první mládě, samec Heřmánek, se zde narodilo o dva roky později. Samička Jasmína je již čtvrtým zdejším přírůstkem tohoto druhu.

TAYRA (Eira barbara)

Foto_3_Z07_2478_export.jpgSamice tayry je pečlivá matka. Mláďata kojí až tři měsíce a poté je ještě nějakou dobu hlídá. Na snímku je jedna z odchovaných samic ve věku jedenácti týdnů. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Eira, tayra, hyrare či kuna brazilská – to vše jsou názvy elegantní a štíhlé lasicovité šelmy ze Střední a Jižní Ameriky, jejíž historicky první čtyřčata v České republice se koncem léta narodila v Zoo Praha. Tuto půvabnou kunovitou šelmu v uplynulém roce rozmnožily pouze dvě evropské zoologické zahrady.

Běžně se tayrám rodí jedno až dvě mláďata. Čtyřčata jsou u tohoto druhu velmi neobvyklá a v českém chovu se narodila vůbec poprvé. Pro vrásky na obličeji nazývají domorodci tayru „cabeza de viejo“, tedy hlava starce. Díky světlé srsti na krku a hlavě, která v slunečních paprscích září, se někdy můžeme setkat i se jménem kuna sluneční. Toto jméno upozorňuje také na fakt, že tayra je jako jedna z mála kunovitých šelem aktivní i ve dne, což z ní pro návštěvníky pražské zoologické zahrady činí velice atraktivní druh.

PIŽMOVKA KONŽSKÁ (Pteronetta hartlaubii)

Foto_4_D85_1710_export.jpgPižmovka konžská je kaštanově hnědá kachna z afrických lesů. Prvních sedm mláďat tohoto druhu v České republice se v Zoo Praha vylíhlo v půlce srpna.
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Velký chovatelský úspěch představuje sedm mláďat pižmovky konžské, která se v Zoo Praha vylíhla letos v dubnu. Jde o první kachňata tohoto druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Pražská zoologická zahrada patří k pouhým třem institucím v Evropě, které tyto vrubozobé ptáky chovají.

Mláďata se pětiletému samci a dvouleté samici podařilo odchovat přirozeným způsobem. Pižmovky konžské běžně hnízdí v dutinách stromů, kachňata byla proto odchovávána v budce umístěné metr a půl nad zemí. Z této výšky pak musela hnědožlutá ochmýřená mláďata vyskákat, jak je pro ně obvyklé i ve volné přírodě.


Reklama

VÝPRODEJ
Nakupte oblíbené dárky v povánočním výprodeji. Připravili jsme pro vás nabídku zdravých potravin, doplňků stravy pro imunitu, energii ale i celkové zdraví, přípravky pro krásnou a zdravou pokožku z kolagenem.
Více➠ZDE

 

Nový rok u zvířat

Zoologická zahrada hl. m. Prahy

01.01. - 02.01.

Další letošní nováčci v Zoo Praha

clanky8/Foto1_MB2_3949_export.jpg

PRVNÍ VOMBAT
Samec Cooper je prvním a jediným vombatem na území České republiky. Do expozice Darwinova kráteru by se samec měl přestěhovat v lednu následujícího roku.
Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha


clanky8/Foto_2_DSC01266_export_re.jpeg

NOVÝ KOTUL
V expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy mohou návštěvníci pozorovat nedávno narozená mláďata kotulů veverovitých. Kotulí skupina v Zoo Praha tak nyní čítá již patnáct členů.
Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha


clanky8/DSC_0926.jpeg

PANDÍ DVOJČATA
V červnu se v zoo narodila dvojčata pandy červené. Bohužel začátkem října sdílela zahrada neradostnou zprávu, že uhynul otec pandích mláďat – samec Pat. Bylo mu 14 let a tři měsíce.
Foto: Roman Vodička, Zoo Praha


clanky8/Foto_2_D85_4805_export_Re.jpeg

NEJMENŠÍ ANTILOPA
Návštěvníci mohou od září pozorovat v pavilonu Africký dům mládě dikdika Kirkova. Jedná se o historicky první mládě této nejmenší antilopy na světě narozené v Zoo Praha.
Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

clanky8/Foto2_MB2_2640_export.jpg

JEDINÝ GIBON
Mládě gibona stříbrného (na fotce teprve dvoudenní) je jediným letošním přírůstkem tohoto druhu na území České republiky.
Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!