Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Rozhovor s fotografem Martinem Strankou o fotkách, Mánesu a Praze

doporučujeme | 1. 11. 2021

S fotografem Martinem Strankou jsme si povídali (nejen) o tom, že vyfotit fotku je skoro jako natočit malý film. Dá to hodně práce. Přesto se Martin Stranka rozhodl, že jeho staronová (kvůli covidu už jednou zavřená) výstava "Dechem" bude zdarma. Jak sám říká, chce, aby umění bylo přístupné všem. V Galerii Mánes můžete přehlídku jeho fotek navštívit od 1. listopadu.

Text: Lukáš Rozmajzl, Petra Müllerová
Foto: © Martin Stranka

clanky8/MartinStranka_ID_2020_Dechem.jpg

 

Martin Stranka: Dechem

Mánes

01.11. - 30.11.

REKLAMA
DRUHÁ VLNA LETNÍCH VÝPRODEJŮ, SLEVY AŽ -70 % na Zoot.cz

Můžete ve stručnosti představit koncept plánované výstavy Dechem? O čem bude?

Jedná se o znovuotevření výstavy z minulého března, která měla být pomyslným vrcholem mé 14leté práce. Nakonec ji bohužel po 11 dnech zhatila pandemie a my jsme museli zavřít.

Znovuotevření výstavy bude však o něco větší než minule. Přibude tam zcela nová série Boyhood, na které jsem pracoval po celou dobu od března 2020.

clanky8/14_MartinStranka-Boyhood-LoversandMothers.jpg
Boyhood – Lovers and Mothers

S novou výstavou se vracíte do Galerie Mánes – proč právě tam? V čem vás tento prostor okouzlil?

Výstavní síň Mánes má opravdu genius loci jako málokterá galerie v Praze. Nejen že má nádhernou dřívější galerijní a výtvarnou minulost, ale také do ní dopadá nádherné denní světlo. To dílům nechává prostor vyniknout. Galerie Mánes je pro návštěvníky místem, kde s námi minule trávili i celé dlouhé hodiny.

Můžete prozradit detaily ohledně výstavy?

Výstava začne ihned prvním dnem pro veřejnost, a to 1. listopadu a potrvá až do 30. listopadu. Denně tam budeme osobně přítomni od 11:00 do 20:00 hodin. I minule jsme měli vstupné opravdu volné a ani při znovuotevření tomu nebude jinak. Chci, aby umění bylo přístupné všem. A ten, kdo bude chtít, nás může podpořit na místě koupí limitovaných tisků, knih apod.


Připravujete se nějak na variantu, že by covid výstavu opět uzavřel?

Upřímně – snažím se na tuto variantu ani nemyslet. Děláme vše pro to, aby tomu tak nebylo. Věřím, že celý listopad zůstaneme otevření a řádně výstavu už konečně podruhé dokončíme. Ale raději dorazte co nejdříve, do virtuálního prostředí výstavu neplánuji přesouvat.

clanky8/08_MartinStranka-IFoundTheSilence-BearWithMe(1).jpg
I Found The Silence – Bear With Me

Fotil jste nějakou z fotek z nové série Boyhood v Praze?

Část fotografií byla vytvářena i v Praze. Využil jsem svého vlastního ateliéru na Vinohradech a zde si vystavěl vlastní interiér, kde se v podstatě zrodil počátek celé série (Boyhood - You And I). Potom už následovaly nové lokace, konkrétně jsem se přesunul v létě 2020 do Karlových Varů a hotelu Imperial. Tam vznikla celá další série fotografií (Boyhood - Lovers and Mothers).

Z videa, kde je zachycený průběh focení, je vidět, že za jedním snímkem jsou dlouhé hodiny práce. Fotíte někdy bez přípravy prostě jenom tak, že něco cvaknete?

Proces, kdy jsem vzal do ruky foťák, požádal kamaráda či kamarádku a šlo se fotit, to je už dávno pryč. Dneska opravdu jedné fotografii předchází nemalé plánování klidně i týdnů a měsíců. Hledání lokací po celé ČR zabere spoustu času. Následuje pak několikadenní casting, kde hledáme přesný typ talentu pro danou scénu. Je to skoro už jako točit malý film.

Pokud byste Prahu měl popsat cizinci pomocí jedné nebo dvou fotografií, co by na nich bylo?

To je celkem těžký úkol, ale zkusím to vzít trošku zkratkou. Určitě by to byla fotka od Koudelky z Václavského náměstí při okupaci v 68 a pak bych mu klidně zase ukázal svůj vlastní pohled, co je pro mě Praha a ukázal bych mu mou fotku We Found Shelter.

Takhle zas já vnímám Prahu v dnešních dnech, kdy neustále utíkáme za přírodou do všech možných parků a za kusem zeleně. Je to v podstatě neustálá snaha zvládnout ten kontrast tepajícího města a klidné přírody, kterou tak nutně ke svému klidu potřebujeme. 

clanky8/263db18bdeb034f38783cafa0c865a01.jpg
Foto: Josef Koudelka

clanky8/06_MartinStranka-IFoundTheSilence-WeFoundShelter.jpg
I Found The Silence - We Found Shelter. Foto: Martin Stranka

Jaké jsou v Praze vaše tři nejoblíbenější podniky?

Bydlím na Vinohradech, takže co se dobrého jídla týká, miluju bistro poblíž Jiřího z Poděbrad, které provozují kamarádi se zdravým jídlem a to SunShot. Hned naproti ve stejné ulici je můj oblíbený Bowl and Tonic bar/restaurace. Oboje jsou klasické dneska moderní bowls a hlavně fakt zdravé.

Velmi jsem si oblíbil i bistro SLOW café na Francouzské ulici. Tam zajdu nejraději na brunch a jejich sezónní jídla. Hudebně poslední dobou je toho méně, neboť je fakt spousta práce, ale dříve jsme hodně navštěvovali Ankali kvůli jejich undergroundovější hudbě. 

 

Sun Shot superfood bar

Jsme naprosto ojedinělý koncept stravování pro aktivní a zdravé lidi, kteří mají rádi...


 

Bowl & Tonic

Unikátní kombinace originální, čerstvé a zdravé kuchyně inspirované celým světem a...


 

SLOW Café

Nová kavárna na Vinohradech....


 

Ankali

Ankali je taneční a noční klub v prostorách bývalé továrny na mýdlo....

REKLAMA
DRUHÁ VLNA LETNÍCH VÝPRODEJŮ, SLEVY AŽ -70 % na Zoot.cz

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!