Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Noc literatury 2021 už dnes! Bude se číst v tramvaji, kostele, pivovaru i ve vodárně

doporučujeme | 22. 9. 2021

Ve středu 22. září 2021 v 18 hodin ožije Praha literaturou. Lépe řečeno – jedna z jejích městských částí: „Čtyřka“. Populární literární festival se tentokráte odehraje v Praze 4 – Braníku a Podolí s podtématem voda a život v městské přírodě. Noc literatury představí 20 knih z 19 zemí, počtvrté se bude číst romská literatura, potřetí ukrajinská.

clanky7/ctvercedovlaku.jpg

Návštěvníci se mohou těšit také na setkání s celou plejádou skvělých herců: Úryvky světových literatur zazní v podání Ivana Luptáka, Zdeňka Piškuly, Ondřeje Pavelky, Ivany Uhlířové, číst bude také Marek Adamczyk, Marta Dancingerová, Josef Trojan.

Stejně jako v minulosti, i letos si organizátoři tak trochu pohráli s čísly: 22. (září), 2021 (rok), 20 (hereckých osobností) a 20 (knih), 19 (překladů; slovenská kniha se totiž čte v originále) a začátek – v 18 (hodin). Všech 20 titulů letošní Noci literatury  představila Česká centra formou facebookové kampaně, pro kterou vytvořili videospoty studenti Fakulty umění a designu Jaroslava Sutnara v Plzni.

Současně byl spuštěn nový web www.nocliteratury.cz

 

Noc literatury 2021

Česká centra

22.09. 18:00


Kdo, kde a co bude číst? Když kliknete na mapu, zvětší se vám v novém okně.

REKLAMA
DRUHÁ VLNA LETNÍCH VÝPRODEJŮ, SLEVY AŽ -70 % na Zoot.cz

ZA KNIHOU DORAZIT (NA reKOLE)

Sportovní zpestření události přináší spolupráce s novým partnerem, společností Rekola. Vzhledem k charakteru vybrané oblasti se takovéto propojení přímo nabízí, návštěvníci si mohou tentokrát za četbou doslova „dokolovat“. Během večera je pro ně připravena nabídka „dvě jízdy“ zdarma.

clanky7/IMG_2461-1024x768.jpeg
V rámci letošní Noci literatury můžete zavítat i do česko-indonéského zahradnictví Rypáček.

TRAMVAJ, KTERÁ (SKORO) NESTAVÍ

Dopravní podnik hl. m. Prahy poskytl tramvajový vůz zvaný Tramvaj Měsíček.
Vůz v jásavém modrožlutém nátěru bude zcela nepřehlédnutelný, nastoupit bude možno na smyčce u Podolské vodárny s výstupní stanicí Nádraží Braník. Tramvaje zde mají dlouhou tradici. Byly jediným prostředkem, jak se dostat na nádraží či do vodáckých klubů, plováren – a do přírody. Cesta skýtá též výjimečný pohled na řeku a její okolí.

Z TRAMVAJE PŘÍMO NA KONCERT?

V Praze 4 sídlí Konzervatoř Jaroslava Ježka a návštěvníci během večera uslyší na různých místech kapely složené z jejích studentů.

clanky7/20210629_115154-1024x768.jpeg
Další ze zapojených objektů – kavárna Korkorán s hernou a velkou letní terasou

NAJDE SE JEŠTĚ NĚKDO, KDO VÁŽNĚ NEVÍ?

Každý ročník je jiný a současně inspirativní, třebaže základní pravidla se nemění. Od 18.00 do 23.00 hodin se na jednom místě čte stejná ukázka v 15minutových intervalech: 15 minut čtení/15 minut pauza.

Lidé přecházejí mezi jednotlivými místy, která si zvolí dle mapky. Tento rok mohou k přesunu mezi místy použít již uváděná reKola.

ZDENĚK HŘIB, PRIMÁTOR HL. M. PRAHY:

„Noc literatury otevírá dveře hledání různých možností vícestranné spolupráce na mnoha úrovních. To se podařilo třeba v případě spolupráce se zahraničními instituty v Praze, nebo v nastavení témat, kterými je možné zaujmout co nejširší veřejnost. Jsem rád, že Noc literatury nápor pandemie v loňském roce zkrátka ustála – a že se tato akce drží na kulturní mapě hlavního města už poctivých 15 let. Navíc se jedná o projekt, který vhodně zapadá do debat o úloze kultury v Evropské unii, to jsou z mého pohledu pro Noc literatury další nezpochybnitelné plusové body.“

clanky7/20210629_093202-1024x768.jpeg
Nebo zavítejte do Podolské vodárny – Novoklasicistní budova byla postavena ve druhé polovině 20. let 20. století.

Cílem Noci literatury je zvýšit zájem veřejnosti o současnou evropskou literaturu a její myšlenkové a tvůrčí proudy. Rovněž poukazuje na význam multilingvismu a překladů z velkých i malých jazyků.

Noc literatury organizují Česká centra ve spolupráci s EUNIC Praha (Asociace národních kulturních institutů zemí EU), zahraničními ambasádami v České republice, dále se Zastoupením Evropské komise v Praze, nakladatelstvím Labyrint, Magistrátem hl. m. Prahy a Městskou částí Praha 4.

 

Noc literatury 2021

Česká centra

22.09. 18:00

REKLAMA
DRUHÁ VLNA LETNÍCH VÝPRODEJŮ, SLEVY AŽ -70 % na Zoot.cz

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!