Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Chcete se podívat na střechu Rudolfina? Bude zde terasa s úžasným výhledem

tisková zpráva | 31. 5. 2021

Střešní terasy pražského Rudolfina se otevřou veřejnosti. Česká filharmonie a její sponzor Arcona Capital představují společný projekt stavebních úprav, jejichž cílem je zajistit větší bezpečnost a lepší přístupnost terasy. V budoucnu sem pravděpodobně budete moci vyrazit na koncert, na skleničku nebo za výhledem. Podívejte se, co se chystá.

clanky7/Rudolfinum_terrace_visual(7).png

Střešní terasa, jejíž okraje zdobí 16 soch slavných hudebních skladatelů, patří k nejcharakterističtějším prvkům budovy a poskytuje unikátní výhled na Prahu. Přestože je dobře viditelná i z úrovně parteru Rudolfina, zůstávala doposud většině návštěvníků utajena. Přístupu brání úzké vstupní dveře, nerovný povrch a nedostatečná bezpečnostní opatření.

Společnost Arcona Capital, nezávislý správce nemovitostních fondů a partner České filharmonie, nyní iniciovala a dále povede projekt otevření terasy pro veřejnost. Plán zahrnuje významné stavební úpravy vedoucí k usnadnění přístupnosti, vyrovnání úrovně dláždění, obnově podlahových povrchů a instalaci moderních bezpečnostních prvků. Zajištění služeb, jako jsou přívod vody, kanalizace, energie, osvětlení či výtah umožňující bezbariérový přístup 
z přízemí, dovolí komplexní využití prostoru o rozloze 850 metrů čtverečních pro veřejné i soukromé akce.

Rudolfinum_terrace_visual%281%29.png

Rudolfinum_terrace_visual%284%29.png

„Když jsem poprvé stanul na terase Rudolfina, došla mi slova,“ popisuje Guy Barker, ředitel společnosti Arcona Capital. „Nadchla nás představa, že bychom mohli proměnit tuto mimořádně krásnou – ale dosud nedoceněnou – část jedné z nejslavnějších pražských budov v prostor dostupný všem. Projekt je velmi vzrušující, přistupujeme k němu ale s velkou zodpovědností.“

Projekt rekonstrukce terasy již získal stavební povolení od Národního památkového ústavu, odboru památkové péče i stavebního úřadu městské části Prahy 1, přičemž veškeré související náklady spojené s realizací dosud hradí společnost Arcona Capital. Později v tomto roce bude zahájena fundraisingová kampaň, jejímž cílem bude pro projekt získat dalších 23 milionů korun. 

Kdy se můžete na novou terasu těšit? Jak uvedl PR manager České filharmonie Luděk Březina pro CityBee: "Na tento projekt se musí nejdříve vybrat peníze, tedy uvedených 23 milionů, pak se teprve může přistoupit k realizaci."

Rudolfinum_terrace_visual%283%29.png

„Sama historie Rudolfina dokazuje, že idea dárcovství má v naší zemi dlouholetou tradici,“ říká David Mareček, generální ředitel České filharmonie. „Budova byla před 136 lety věnována českému národu Českou spořitelnou a od počátku je zasvěcena umění. Během pandemie jsme byli svědky toho, že je dárcovská tradice stále živá. Mnoho držitelů abonmá například věnovalo své lístky České filharmonii s cílem pomoci orchestru v těžkých časech.

Jsme nesmírně vděční za jejich velkorysost a již nyní se nemůžeme dočkat, až je budeme moci i s našimi dalšími přispěvateli a příznivci přivítat na nové terase Rudolfina, kde si budou moci vychutnat unikátní pohled na Prahu a zúčastnit se různých společenských akcí. Nadšení společnosti Arcona Capital pro tento projekt je inspirativní a těšíme se na debatu o naší vizi se všemi, které dále zaujme.“

Rudolfinum_terrace_visual%286%29.png

Rudolfinum navrhli architekti Josef Schulz a Josef Zítek a poprvé bylo otevřeno v roce 1885. Od roku 1896 je hlavním sídlem České filharmonie. Pro letošek, kdy orchestr slaví 125. výročí, je tak projekt rekonstrukce terasy příslibem zahájení nové kapitoly v bohaté historii jednoho z největších tuzemských architektonických skvostů.

 

Česká filharmonie

Nejvýznamnější český symfonický orchestr a zároveň jeden z nejuznávanějších světových...

Pomozte nám oživit terasu Rudolfina from Česká filharmonie / Czech Phil on Vimeo.
clanky7/Rudolfinum_terrace_visual(2).png

clanky7/Rudolfinum_terrace_visual(5).png

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!