Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

7+3 TIPY NA VÝLETY: Kam v Praze (a kus za městem) do přírody a bez lidí

doporučujeme | 27. 10. 2020

Online filmy, online přednášky, online cvičení, online objednávání jídla... Začíná váš počítač, mozek, dítě nebo pes stávkovat? Pak je čas vyrazit do přírody! Poradíme vám kam jít, co vidět a hlavně, kde potkáte minimum lidí. Pokud takové setkání s kolemjdoucími nastane, nezapomeňte dodržovat rozestupy alespoň dva metry. Čtěte, sbalte si svačinu do batůžku a jděte na čerstvý vzduch. Nezapomeňte, že aktuálně je možné ven pouze ve dvou (pokud nejste rodina).

clanky7/vylety_collage2.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/Claret-01.jpgŠárka (trochu jinak a „bez lidí“)

Určitě už jste někdy vylezli na skálu v Divoké Šárce a sledovali místní koupaliště nebo jste k němu zamířili po asfaltce vedoucí mezi skalami. Šárka nabízí ale mnohem víc. Zkuste tentokrát zaparkovat auto na velkém parkovišti u kempu Džbán a vydat se do Šárky odsud.

Z parkoviště vykročíte směrem k lesu (musíte trochu obejít kemp). Pokračujte vlevo a dojdete kolem dětského hřiště až na vrcholek skály, odkud je vidět již zmíněné koupaliště. Cestou se vám ale naskytne spoustu dalších výhledů, stačí, když na chvilku sejdete z hlavní cesty a vylezete na skály, které budete mít po pravé ruce. Zpět na parkoviště se pak vrátíte cestou kolem nádrže Džbán. Prohlédněte si mapu výletu ZDE.

Druhá možnost je obejít kemp a za ním se vydat po asfaltce z kopce dolů. Ve chvíli, kdy narazíte na Šárecký potok, odbočte vpravo. Potok vás pak dovede téměř až k Šárecké jeskyni a Zámku Jenerálka (bohužel není přístupný). Narazíte také na povalovou stezku vedoucí přes podmáčenou louku. Dřevěný chodníček se bude líbit nejen dětem. Mapa ZDE.

clanky7/Praha_Vokovice_Divoka_Sarka_pohled_pres_soutesku_Dzban.jpg
Ano, i tohle je Praha... Foto: Wikipedia

%C4%8D%C3%ADsla/Claret-02.jpgZahrada Santoška

K odpolední procházce doporučujeme taky městský park, který máme "za humny" – rozumějte nedaleko naší redakce na Smíchově. Start si dejte na Andělu u metra, ale nikoli u obchodního centra Nový Smíchov, ale na druhé straně, kde je autobusák Na Knížecí.

Pak vás čeká hodně prudké stoupání nejdřív parčíkem Na Skalce (kde je případně menší hřiště pro děti), potom kolem evangelického kostela do parku, který se jmenuje Zahrada Santoška.

Ve středověku tu prý bývaly vinice, dneska krásný park se vzrostlými stromy, nově zrekonstruovanými cestami a i tady najdete několik prolézaček pro vaše ratolesti. A v hloubce pod vámi jsou první metry tunelu Mrázovka...

clanky7/artur-luczka-rh04bwPZDQo-unsplash.jpg

Cestou do parku si nezapomeňte vzít s sebou košík na kaštany, ať můžete doma tvořit. Foto: Unsplash

%C4%8D%C3%ADsla/Claret-03.jpgZa rozhlednou na Černý Most

Pokud jste ještě nestihli okouknout novou vyhlídkovou věž Doubravka, která byla v areálu Čihadla na Černém Mostě postavena v roce 2018, máte jedinečnou šanci. Je to první veřejně přístupná rozhledna na území hlavního města od roku 1992, kdy byl dokončen Žižkovský vysílač. K vrcholu rozhledny s podestou ve výšce 20 metrů vede 98 schodů.

Autorem rozhledny je prof. Ing. arch. Martin Rajniš a jeho tým z Huti architektury. Tak se přijďte podívat, jestli se všemi těmi tituly před jménem odvedl dobrou práci... Rozhledna je otevřena nonstop a vstup na ni je zdarma.

DOUBRAVKA.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/Claret-04.jpgProkopské údolí

Na procházku se můžete vydat i do Prokopského údolí, kterým vede i naučná stezka. Minout byste rozhodně neměli jezírko lemované skalami, kde se natáčela známá scéna z filmu Pelíšky („muž s koženou brašnou“). Najdete tu také vápencové skály, opuštěné lomy a temné jeskyně.

PROKOPAK.jpg

Tip navíc: Dejte si Prokopák až jako cíl víkendového výletu – Stačí, když dojedete do Jinonic a potom se vydáte ulicí Mezi Lány nebo Mezi Roklemi, kolem kostela sv. Vavřince. Dojdete na "náhorní planinu", která vás podzimní loukou zavede na bývalé Hradiště Butovice, odkud budete shlížet dolů do údolí s Prokopským potokem. Online mapa trasy je ZDE.


 

%C4%8D%C3%ADsla/Claret-05.jpgKam s dětmi

S dětmi vyrazte pouštět draka. Doporučit můžeme Vypich na Praze 6, kde fouká snad vždycky. Louka u obory Hvězda (kam se ostatně potom můžete jít projít), je dostatečně velká, takže mačkat s ostatními draky a jejich páníčky se tu určitě nebudete.

%C4%8D%C3%ADsla/Black-06.jpgTrochu jiná botanická

Botanické zahrady jsou od čtvrtka (stejně jako dříve zoologické zahrady) zavřené. Nicméně jednu, kam můžete vyrazit, jsme v metropoli přeci jen našli – je to totiž veřejně přístupný park v Malešicích, který funguje jako botanická a arboretum a letos navíc slaví 100. výročí založení.

Najdete ho na adrese Pod Táborem 17 (Praha 9) a kromě kromě venkovních ploch o rozloze 11 ha se zde nachází tropické i hospodářské skleníky, kde roste více než 5000 taxonů rostlin (zkuste je zahlédnout alespoň přes sklo...) V těchto dnech je park navíc krásně vyzdobený floristickými díly od žáků nedaleké střední odborné školy.

clanky7/jarov1.jpg

clanky7/jarov2.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/Black-07.jpgChuchelský háj

Kdo se vydá do Chuchelského háje, najde tam rozlehlé lesy, romantické skály i unikátní stepní lokality. Prochází tudy také naučná stezka Barrandovské skály – Chuchelský háj. Kromě toho tu najdete lavičky, altány, dětské hřiště, veřejné ohniště (mapa ZDE) nebo zookoutek (mapa ZDE).   
 


2× BONUS: Výlet kousek za Prahu, kde nepotkáte ani živáčka

Na Okoř je cesta...
Vyrazte autem (ti zdatnější a otužilejší zvládnou i na kole) na Okoř. Možná budete překvapeni, že Okoř zdaleka není jen Hrad. Obec Okoř leží v údolí Zákolanského potoka necelých 15 km severozápadně od centra Prahy. Až si prohlédnete hrad, můžete se vydat procházkou kolem potoka a chatek až k Novému Mlýnu u Okoře

Okor.jpg

Oslaďte si to na Cukráku
Asi 10kilometrová trasa na vás čeká, když dojedete autobusem na Zbraslav - Baně. Pak kolem obory Daliborka směrem na Jíloviště. Tady se nelekněte krásných výhledů na Vltavu. Potom cestou pod D4 se dostanete až k patě vysílače Cukrák. Žlutá turistická trasa vás svede dolů až k Berounce, kde pak sednete na vlak zpátky do Prahy.

clanky7/Snimekobrazovky2020-10-20v23.09.18.png
Takhle vypadá výlet v mapách od Mapy.cz. Celou trasu online najdete ZDE.

clanky7/Cukrak_vez.jpg
Pražský "Ještěd". Kolikrát jste kolem něj jeli autem z Prahy směrem na jih? A kolikrát jste byli u něj pěšky? Foto: Wikipedia

 

Znáte Mapamátky?

Nevybrali jste si z našich tipů na výlety? Mrkněte na web Mapamátky, který nabízí tematické procházkové okruhy po zajímavých místech metropole. Díky Mapamátkám poznáte město i bez průvodce. Čeká na vás český brutalismus, domy slavných spisovatelů, filmové lokace i několik opuštěných budov. Projekt vytvořili studenti Arts managementu při Vysoké škole ekonomické v Praze.

clanky7/mapamatky.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!