Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Zjistěte, jak bude Praha vypadat za 20 let

advertorial | 18. 10. 2020

Nová pražská High Line, tržnice plná života, metropolitní filharmonie nebo nová podoba Václavského náměstí. Zní vám to dobře? Zábavný a napínavý výlet do budoucnosti nabízí výstava Praha zítra? Pražské priority. Představuje 25 ambiciózních stavebních projektů, které v nebližších 20 letech výrazným způsobem promění tvář Prahy. Expozici připravilo Hlavní město Praha a IPR Praha. Začala 23. září a pokračuje do 20. prosince 2020 v prostorách pražského Centra architektury a městského plánování (CAMP) a na Mariánském náměstí.

Foto01_titulka.jpg
25 projektů, které změní budoucí tvář Prahy a doprovodný program po celý podzim. To je výstava Praha zítra? Pražské priority. 

 

Praha zítra? Pražské priority

CAMP – Centrum architektury a městské…

23.09. - 12.09.

Nové čtvrti jako příležitost pro nevyužitá území  

Pražské priority mapují pět základních kategorií stavebního vývoje hlavního města Prahy. Zásahy se liší svou velikostí a nachází se v různých částech města. Jedno však mají téměř vždy společné – vybrané projekty jsou v drtivé většině investicí města.

Podívejme se třeba na brownfieldy. Praha má velké územní rezervy. Právě na zanedbaných a často nepřístupných místech budou v příštích letech vznikat nové čtvrti. Seznámit se můžete s projekty rozvoje oblasti Bubny-Zátory, Smíchov City od studia A69 nebo proměnami Rohanského ostrova od ateliéru Pavel Hnilička Architekti. 

Foto2_SmichovCity.jpg
Výstava Pražské priority potrvá až do 20. prosince. K vidění bude třeba nová podoba Smíchov City. 

Nová propojení – z letiště vlakem a rychle 

Praha a celá metropolitní oblast středních Čech potřebují moderní pohodlné cesty a veřejnou dopravu s dostatečnou kapacitou, stejně jako efektivní řízení dopravy. Na výstavě můžete nahlédnout do podoby budoucího metra D nebo železničního spojení na letiště. 

Foto03_Staromestskatrznice.jpg
Staroměstská tržnice skrývá obrovský potenciál pro Prahu. 

Stará místa, nové významy a nové příležitosti 

Rekonstrukce a revitalizace stávajících objektů nebo území. Téma, které bude s rozvojem Prahy nevyhnutelně spojeno dalších několik desítek let.

Součástí výstavy je představení hned několika fascinujících projektů, které by mohly pozměnit kulturní mapu hlavního města – ať už se jedná o vybudování nového koncertního domu neboli Vltavskou filharmonii, nové využití Holešovické a Staroměstská tržnice nebo projekt nové budovy Kongresového centra.  

Foto04_Karlovonamesti.png
Karlovo náměstí od Rehwaldt Landscape Architects a BY architects

Jak se změní Karlovo náměstí? 

Kvalitní veřejný prostor je zásadní podmínkou spokojeného života ve městě. Ulice, náměstí, bulváry a promenády významně spoluutvářejí charakter města. Nahlédnout můžete třeba do budoucnosti Václavského náměstí od Jakub Cigler Architekti, nové podoby Karlova náměstí od Rehwaldt Landscape Architects a BY architects nebo na proměnu Vítězného náměstí od Pavel Hnilička Architekti.

Nejkrásnější parky nového tisíciletí 

Praha patří k nejzelenějším městům na světě. Ať už jste kdekoliv, do 250 metrů se z jakéhokoliv místa ve městě dostanete do nějakého parku. Podívat se můžete třeba na proměnu parku Trojská kotlina, novou podobu Štvanice, Vyšehradu nebo na  projekt Drážní promenády na Praze 10.

 

Praha zítra? Pražské priority

CAMP – Centrum architektury a městské…

23.09. - 12.09.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!