Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

CAMP Kino přináší filmy o architektuře. Zdarma k vám do obýváku

advertorial | 13. 5. 2020

Sledovat zajímavé přednášky předních světových architektů, číst knihy, poslouchat podcasty, dívat se na filmy. Zabavit se, ale zároveň se něco dozvědět. Přesně tohle můžete zažít na blogu ⇒campuj.online, který po dobu karantény připravilo pro fanoušky architektury Centrum architektury a městského plánování (CAMP).

clanky6/CAMP-05-Kino.jpg

Novinkou květnového programu je výběr filmů zaměřených na architekturu, urbanismus a život ve městě, na který se na webových stránkách můžete podívat díky spolupráci s databází DAFilms. Snímky v rámci programu CAMP KINO budou zpřístupněny vždy na omezenou dobu a exkluzivně zdarma. Vše můžete sledovat na ⇒campuj.online/kino

Jaká je budoucnost měst

Jak nás ovlivňují věci a architektura, kterou se obklopujeme? Co skutečně potřebujeme k životu? Jak se bydlí v jiných zemích? Jaké domy se staví na jiných kontinentech? A jaká je budoucnost měst? Podívejte se pod ruce architektům, na příběhy lidí, kteří změnili svoje zažité konvence.

 

CAMP – Centrum architektury a městského plánování

Základní zdroj přehledných informací o hlavním městě....

Anji Sauvé Clubb: Nomád ve městě

Zdarma: 01/05 – 14/05     

Hlavní město Mongolska v současnosti obývá jeden a půl milionu lidí, polovina populace celé země. Svůj sen o lepším životě si do něj přijíždí splnit i padesátiletý Tumurbátar. Lidé z venkova přijíždějí do Ulánbátaru hlavně s příslibem vyšších výdělků, které by jako nomádští pastevci dobytka neměli šanci získat. Také hlavní hrdina opouští své dosavadní živobytí v mongolské stepi a živí se jako řidič auta svážejícího odpad. Díky ohleduplně vedené kameře se stáváme součástí života jedné rodiny zachycené v době, kdy lidé pod ekonomickým tlakem opouštějí své tradice s vidinou lepší budoucnosti pro sebe a své děti.

 

Zaheed Mawani: Three Walls

Zdarma: 01/05 – 14/05
 
Snímek Three Walls zachycuje melancholickou absurditu a měnící se povahu moderní kanceláře. Sleduje vývoj kancelářské kóje od jejího vzniku v druhé polovině šedesátých let až po její dnešní podobu.

 

Max Kestner: The World in Denmark

Zdarma: 01/05 – 28/05
 
Tak tohle je Dánsko. A tohle je nejprodávanější auto v Dánsku. A cena tohoto domu se za poslední tři roky zdvojnásobila. Krejčovský metr a několik keřů. Tak začíná příběh o Dánsku Maxe Kestnera. Vyrovnané vyprávění filmu nás provází na kaleidoskopické cestě po Dánsku – od schůzky redaktorů časopisu až po diktát na základní škole; od zpěvu v mateřské škole až po rodinu a její plány na dovolenou; od setkání s Piou Kjærsgaardovou až po realitního agenta před právě prodaným domem a pohledem z výšky na dánskou krajinu.

clanky6/The-World-in-Denmark.jpg

 

Petri Luukkainen: My stuff

Zdarma: 15/05 – 28/05
 
Nahý Petri vstává z podlahy, opouští svůj prázdný byt a běží zasněženými Helsinkami uprostřed noci do skladiště, kam si uložil všechen svůj majetek. Může si však vzít pouze jediný předmět a tak to bude po dobu celého jednoho roku – jeden den, jedna věc a zákaz nákupu čehokoli nového. K radikálnímu experimentu se Petri rozhodl, když zjistil, že hromadění předmětů ho nečiní šťastným.

 

Hercli Bundi: The House in the Park

Zdarma: 15/05 – 28/05
 
Chystáte se pracovat nebo žít v Číně? Zajímalo by vás, co se stane, když spolu Číňané a Evropané budou stavět dům? Pak musíte vidět tento film! Režisér Hercli Bundi vypráví příběh tří švýcarských architektů, kteří byli pozváni, aby postavili pavilon ve městě Jinhua nedaleko Šanghaje. Za podpory známých osobností, jako je Ai Weiwei či Herzog & de Meuron, mají toto město proslavit.

 

Kaspar Astrup Schröder: Big Time: Historien om Bjarke Ingels

Zdarma: 28/05 – 11/06
 
Bjarke Ingels je zakladatelem ateliéru BIG a během několika let se zařadil mezi nejprogresivnější architekty střední generace. Časopis Time ho zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí planety. Každý jeho nový projekt je ještě větší než ten předcházející. Jeho kancelář letos dokončila návrh mrakodrapu The Spiral přímo v centru Manhattanu, přes jehož skleněný plášť se táhne pásmo zelených teras. Bjarke Ingels však touží postavit něco, co bude utvářet budoucnost architektury, aby tak navždy zapsal své jméno do historie.

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!