Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Co sledovat online: Filmy, výstavy, divadlo, muzea, přednášky & 5 tipů šéfredaktora

doporučujeme | 11. 1. 2021

Pokud nemáte zavirovaný počítač nebo mobil, servírujeme vám extra menu, co na těch internetech v nouzovém stavu sledovat. Není to kompletní TV program všeho, co vysílají online, ale především výběr toho, co nás v redakci baví a co se nám líbilo. Další tipy na každý den najdete průběžně na hlavní stránce našeho webu.

clanky6/alex-litvin-MAYsdoYpGuk-unsplash.jpg

Bijáky na doma

Nebudeme se dlouze rozepisovat o iVysílání (i když nově je tam zdarma skvělá komedie Vlastníci) nebo o Netflixu (z kategorie #mustsee je A Life on Our Planet nebo After Life).

Pokud teď dny a týdny trávíte doma, o filmové novinky přijít nemusíte, i když kina hlásí CLOSED. Na portálu DAFilms.cz si můžete legálně pustit nejnovější české filmy i zahraniční dokumenty. Podívat se můžete i na nejlepší české filmy roku 2020 (mezi největší favority na získání Českého lva patří  snímky Krajina ve stínu, Havel a Šarlatán). Nominované filmy si můžete přehrát už nyní, a to od 59 Kč. 

Nebo mrkněte na YouTube kanál Národního filmového archivu, kde jsou zdarma k přehrání snímky české filmové klasiky jako Petrolejové lampy, Konkurs nebo Kdo chce zabít Jessie?

Za 150 Kč měsíčně si můžete předplatit taky online půjčovnu ⇒Aerovod. Nebo si můžete koupit jednotlivé filmy. Ve filmotéce najdete vše od pohádek pro děti, přes horory až po umělecké dokumenty.

Pokud si z nabídky nemůžete vybrat, zkuste předpřipravené ⇒kolekce filmů (třeba filmy ženských režisérek nebo výběr bijáků dle Mardoši z Tata Bojs).
P.S. V karanténě nedoporučujeme sledovat film Osvícení.

clanky7/Snimekobrazovky2021-01-06v10.51.55.png
Co nejčastěji promítá virtuální "kino" Aerovod

(Nejen) divadlo ve vašem obýváku 

Patříte-li mezi fanoušky divadla, zkuste videoportál Dramox, první českou službu, která poskytuje sledování záznamů divadelních představení on-line. Konečně třeba dostanete šanci vidět nějaký kus z divadel, která mají věčně vyprodáno. Například Dejvické divadlo na Dramoxu nabízí Příběhy obyčejného šílenství, Černou díru, Teramina a představení Šťovík, pečené brambory.

Národní divadlo vás zve ke sledování hry Očitý svědek inspirované virtuálním prostředím, v němž se teď všichni hojně pohybujeme. Čeká na vás starý příběh z roku 1945 v dnešní vizualitě, oživlé „papíry“ – a stále stejně děsivé svědectví…

Nový televizní kanál Televize NAŽIVO vás zavede do bezprostřední blízkosti herců, k dechberoucím krokům akrobatů, za intimním prožitkem hudby i zpěvu. Mrknout můžete třeba na Amerikánku s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou.


Autokino Strahov stále jede

Pokud už na vás doma všechno padá, doporučujeme Autokino Strahov. Jedno z mála míst, kam se v současnosti dá vyrazit za kulturou – jen biják musíte sledovat z interiéru vašeho vozu. Filmy, které na Strahově aktuálně promítají, najdete u nás na webu. Více➠ZDE

 

ZAVŘENO: Autokino Strahov

Autokino Strahov nabízí místo pro 120 automobilů a plátno o velikosti 13 x 6 metrů....

autokino.jpg
Autokino Strahov nabízí 120 míst pro osobní automobily.

Muzea & galerie & další

Virtuální výstava: Online komentovaná prohlídka výstavy v Národním muzeu. Nalijte si dobrého vína a sedněte si na sedm minut k počítači a výstava je vaše! Více➠ZDE

Národní galerie: Národní galerie připravila sérii krátkých komentovaných videí k výstavě Rembrandt: Portrét člověka! A také jedno video speciální, které vzniklo ve spolupráci s Baletem Národního divadla. 



Do největší zahrady: Tulipány, kam se podíváš. V neděli si můžete udělat svačinu a vydat se na virtuální procházku do rozkvetlé Keukenhofské zahrady v Nizozemí. Více➠ZDE
 
Do celého světa: Díky projektu Google Street View si můžete prohlédnout virtuálně galerie a muzea od Indie až po Mexico City. Více➠ZDE
 
DOX online: Pokud jste neměli možnost spatřit osobně v DOXu mimořádnou výstavu Petra Síse "O létání a jiných snech", dejte si ji alespoň v komentované prohlídce na YouTube. Doporučujeme! Více➠ZDE

Pět online tipů od šéfred@ktora

1. Rozšiřte si obzory. Toto je 55 nejzajímavějších minut o středověkém umění, jaké jste kdy zažili

2. Zábavou proti trudomyslnosti! Pokud jste neviděli naživo na divadelních prknech, dejte si alespoň audio záznam představení kočovného divadla Ad Hoc. V archivu Českého rozhlasu je jejich kabaret S úsměvem nepilota i komediální operní drama Il Congelatore (Zmrazovač).

3. Když nemůžete ven, udělejte si alespoň virtuální procházku. Spolu s architektem Adamem Gebrianem si můžete prohlédnout spoustu unikátních a překvapivých staveb nejen v metropoli.

4. Náhodou jsem na YouTube narazil na záznam koncertu (z roku 2016) Tata Bojs se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu za zády a je to radost poslouchat a dívat se.

5. Přijde vám, že je svět rozbitý? Možná to půjde opravit... To je hlavní heslo projektu Neurazitelny.cz, který jako hlavní lék ordinuje poznání. Organizuje mimo jiné přednáškové večery (dejte si Dana Stacha nebo Omyly ve vědě).

Bonus:

Chcete slyšet barvy hrát? Prozkoumejte Kandinského obraz Yellow-Red-Blue ZDE. Na závěr experimentu si můžete zvolit, jakou máte dnes náladu a poslechnout si ji.

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!