Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Jemenský pražič píše v Praze příběh výběrové kávy z válkou zmítané země

doporučujeme | 10. 3. 2020

Energický Haitham Al-Shoriy je nadšenec do kávy původem z Jemenu žijící v Praze. Tady také založil značku Tribes of Mokha, pod jejíž hlavičkou praží výběrovou kávu ze své domoviny. Vytyčil si ambiciózní cíl. Oživit zašlou slávu země, která ač v historii a rozvoji pěstování kávy sehrála významnou roli, dnes stojí i vlivem probíhající války ve stínu ostatních kávových velmocí. Mimochodem, věděli jste, že kořeny slov jako „arabica“ nebo „káva“ bychom našli právě v Jemenu?

Text: Jakub Ročňák
Foto: archiv Haithama Al-Shoriyho


[clanky6/kava-1_big.jpg]

 

Jak jste se vlastně ocitl v Česku a proč jste se rozhodl žít právě tady?
Žil jsem původně v jemenském hlavním městě San’á a taky v kanadské Ottawě. Pak jsem dostal možnost studovat marketing na univerzitě v Česku. Později jsem se ale rozhodl školu opustit a vydat se jiným směrem. A dneska jsem pražič. 

Kde začala vaše cesta k výběrové kávě?
Od doby, co jsem zavítal do Česka, jsem většinu času přemýšlel o tom, že bych chtěl pracovat s kávou. Užíval jsem si práci s lidmi, rád jsem trávil čas ve společnosti a říkal jsem si, že by bylo skvělé mít vlastní kavárnu. V kavárnách jsem totiž trávil dost času. A pak jsem se dostal ke kávě z Jemenu. V tom okamžiku jsem si uvědomil, že bych tak mohl propojit svůj nynější domov s mým původním domovem, spojit Jemen s Českou republikou nebo rovnou s celou Evropou.

clanky5/kava-spolek.jpg

Peklo na zemi

Jaká je současná situace v Jemenu?
Říká se, že Jemen je peklo na zemi. V zemi je občanská válka. Světová zdravotnická organizace tvrdí, že je to jedno z nejnebezpečnějších míst na zemi. Určitě by si situace zasloužila, aby se o tom, co se v Jemenu děje, víc mluvilo. Káva je skvělý způsob, jak takový dialog nastartovat.
Kávový průmysl je prakticky jediné odvětví, které se podařilo udržet i ve válečných časech, protože je do něj zapojena celá řada mladých lidí a podnikatelů. Ti investují nemalé prostředky do toho, aby zlepšili situaci nejen samotných farmářů, ale na všech úrovních celého řetězce. Je to dlouhodobý proces. Po jemenské kávě byla a stále je velká poptávka. Je to ale teprve několik let, co v Jemenu odstartoval trend výběrové kávy. Farmáři jsou tak nyní schopní vypěstovat a prodat více kávy, a tak i zajistit důstojné živobytí pro sebe a svoje rodiny, zabezpečit svoji budoucnost. Svým, nutno říct nešťastným, způsobem je obchod s kávou jedno z odvětví, které v těžkých časech války prosperuje nejvíc. 

clanky5/kava-jemen.jpeg

Jak složité je ze země zmítané občanskou válkou, která navíc způsobuje jednu z největších humanitárních krizí současnosti, dovážet kávu?
Je to složité. Trvalo mi téměř rok dostat se k těm správným lidem a navázat správné kontakty. Musel jsem vyjednávat s mnoha často neznámými lidmi, byla to řada pokusů a omylů. Lidé si neuvědomují, co všechno obnáší dostat balíček kávy z Jemenu až k jejich dveřím.

S jakými největšími problémy potýkají jemenští farmáři?
Pro farmáře je největším problémem nedostatek infrastruktury a jakéhokoliv podpůrného systému. Ten nefunguje napříč odvětvími. V zemi je například nedostatek benzínu. I v hlavním městě tak lidé musejí tři čtyři dny čekat ve frontě, aby dostali alespoň nějaký benzín na příděl. Potřebují ho mimo jiné do generátorů na čerpání vody, které je obecně v Jemenu nedostatek. Jsme velmi suchá země. Navíc chybějí silnice i zdravotnická péče, a tak bych mohl pokračovat dál. Jemen je skutečně ve svízelné situaci.

Posedlý džezvou

Stále platí, že výběrová káva z Jemenu není v kavárnách běžně k dostání. Je složité přesvědčit lidi, aby vyzkoušeli něco, s čím třeba nemají zkušenosti?
Povzbuzuji v tom každého – kavárny v Česku i v Evropě a obzvláště pražiče kávy, aby jemenskou kávu vyzkoušeli a ta se tak dostala k více lidem. Snažím je jim skrz dlouhou historii Jemenu, tamní situaci i kvalitu, která dnes splňuje standardy výběrové kávy, ukázat, že odebírat kávu z Jemenu je privilegium. Naše káva je velmi výrazná a těžko k dostání, zvláště teď kvůli válce. Hlavní úskalí je ale cena. V Česku je to velká výzva. Veškeré podnikání je řízeno cenou, nikoliv sociálním rozměrem jako to naše. Musíte tak najít ty správné partnery. Kdybych pracoval s kávou z jakékoli jiné země, nemusel bych si procházet tím, čím si procházím. Má to svá pozitiva i negativa. 

clanky5/kava-2.jpeg

Jaký je váš nejoblíbenější styl pití kávy?
V poslední době jsem trochu posedlý džezvou. Chtěl jsem se dokonce zapsat na české mistrovství v přípravě kávy v džezvě, ale zjistil jsem, že žádné takové se tu nepořádá. Je to skvělý způsob pití, protože se od ostatních metod jako V60 nebo Aeropressu hodně liší. Ale co se týče konzistence a kontroly kvality, preferuji nejvíc pour over.

A co je pro vás v současnosti ta největší výzva?
Máme hodně co na práci. Vytyčili jsme si hodně velký cíl, totiž abychom mohli vídat jemenskou kávu v domácnostech daleko více lidí, a to nejen z naší pražírny Tribes of Mokha, ale i od dalších pražíren z Česka i Evropy a koneckonců i z celého světa. Moc rád bych viděl, jak se Jemen skrz kávu otevírá světu a naopak jak lidé díky kávě, která se jim dostane do rukou, poznávají Jemen.

Kde můžete jemenskou kávu v Praze ochutnat? Například zde:

 

Tonkin Café

První vietnamská večerka, kde se domluvíte, kde nakoupíte produkty od místních firem...



clanky5/kava-proces.jpeg

přehled článků

Každý den je dobrou záminkou pro trochu té zelené terapie. Proto jsme pro vás připravili několik tipů, kam vyrazit za zelení. Pokud jste pražští, budete je mít na dosah ruky.

Nadopujeme vás cukrem v nově otevřené pobočce Waf-Waf v Palladiu. Pak si skočíte na jedno do Old Smíchov Pub. A veselou mysl udržíte i na kurzech malování v nové škole. Otevřela i kočičí kavárna nebo mexické bistro.

Vybrali jsme sedm pražských kaváren, kde je skvělá káva standardem, ale servírují k ní vždy ještě něco navíc. P.S. Neukazujte tento seznam na Pražském hradě!