Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Designblok: Podívejte, jak může design zlepšit budoucnost pro další generace

doporučujeme | 16. 10. 2019

Dvacátý první Designblok uvede výstavu rekordních 342 designérů, módních designérů i firem. Jako ústřední téma organizátoři zvolili "Budoucnost", do které zve návštěvníky od 17. do 21. října na holešovické Výstaviště. Návštěvníci budou spolu s designéry prozkoumávat svět budoucnosti a sledovat, jak se právě design může zasadit o jeho zlepšení pro následující generace.

clanky6/sperk_Dana_Bezdekova_Jewellery_Capsule_4_nausnice_FB.jpg
Šperk: Dana Bezděková, Jewellery Capsule 4

 

Designblok 2019

Výstaviště Praha

17.10. - 21.10.

Budoucnost jako hlavní téma tematicky propojí celý ročník včetně doprovodného programu a hlavní výstavy. „Budeme zkoumat roli designéra při navrhování produktů v dnešním věcmi přeplněném světě, a jaká je zodpovědná cesta výrobců při samotné výrobě. Designéři i výrobci budou muset svůj talent a um použít v budoucnosti mnohem širším způsobem. Budou spíše řešit problémy, sledovat ekologické aspekty a společenský dopad své práce, než navrhovat nové výrobky. V rámci 21. ročníku Designbloku chceme ukázat, co může design udělat pro naši lepší budoucnost,“ uvedla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Festival i letos naplní designem prostor Výstavišti Praha Holešovice. Designerie, centrální výstava umístěná ve střední hale Průmyslového paláce, bude členěna do několika tematických okruhů – jak budeme v budoucnu žít, jak budeme pracovat, hrát si, nebo odpočívat. Nebude chybět ani interaktivní zóna pro děti.

clanky6/VIZUALDB2019210x280VYBER(Stranka08)(1).jpg
Vizuál letošního ročníku zachycuje děti nejužšího týmu, který Designblok připravuje už více jak dvacet let spolu s předměty ze symbolické rikši na cestě do budoucnosti.

Celkovou podobu střední haly má na starosti designérka Lucie Koldová. „Prostor Designerie je řešen jako všeobjímající universum, ve kterém jsou zastoupeny různé oblasti lidského života a práce v jejich aktuálním stavu, a navíc bez hranic a bariér. Tyto oblasti nejsou pouze produktový design jako takový, ale prezentuji také výsledky lidského konání a kreativity v oblasti robotiky, digitalizace na straně jedné a udržitelnosti a humanitární pomoci na straně druhé. Cílem konceptu Designerie je ukázat jakýsi pomyslný odkaz budoucím generacím, který bychom v tuto chvíli zanechali. Jde jak o velmi vysoký technologický pokrok, tak o lidskou odpovědnost vůči našim potomkům. Z mého pohledu není možná spokojená budoucnost bez řádně využité minulosti,“ vysvětlila Koldová.

clanky6/produkt_SITUS_zidleTres.jpg
Produkt SITUS – židle Tres

Kromě hlavního prostoru Designbloku na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde bude v Průmyslovém paláci, na prostranství před palácem a v Lapidáriu Národního muzea více než 10 000 m2 výstav, bude již tradičně otevřena řada galerií, pop-up shopů a showroomů po Praze.

Tři hlavní prostory Designbloku – Superstudio, Openstudio a Art House nabídnou návštěvníkům instalace firem, designérů a umělců.

clanky6/DELTALIGHT02.jpg
DELTA LIGHT

Superstudio se každý rok soustřeďuje na firmy a výrobce. Letos uvede novinky 71 značek z Čech i zahraničí včetně výstavy jednoho ze dvou hlavních zahraničních hostů Johannese Torpeho pro značku Moroso. Výstava nabídne tradičně nové kolekce nábytku, ale i nové pohledy na minimalistické bydlení, samostatný houseboat, pracovní roboty, elektrokola i virtuální realitu. Z tradičních českých výrobců se představí Ton, Brokis, Master&Master, Jelínek, Ravak a řada dalších. Premiéru bude mít v pravém křídle letos nová platforma Hospodářské noviny Stage, na které se odehrají diskuze a přednášky zaměřené na propojení designu a byznysu.

clanky6/arki_oohnoo_postylka(1).jpg
Arki oohnoo – postýlka

Openstudio, bude patřit 174 designérům, studiím, školám a módním návrhářům. V levém křídle se rovněž představí výběr nejlepších evropských diplomových prací ve výstavě Diploma Selection a platforma Reflex Stage nabídne každý den doprovodný program diskuzí a přednášek designérů i zahraničních hostů.

clanky6/produkt_BLOMFLOWERSZaves.jpg
Produkt BLÓM FLOWERS – Závěs

clanky6/produkt_KarolinaJerabkova_Kapsle.jpeg
Produkt: Karolína Jeřábková – Kapsle

Art House s letošním podtitulem Odyssea se odehraje pod kurátorským vedením Danici Kovářové a dvojice Zielinski-Macek. Architektem se premiérově stane Miroslav Vavřina a jeho studio Bittercraft&Com. Návštěvníci vejdou do zatemněného prostoru, který nechá vyniknout devatenácti vybraným objektům. Mimořádné zastoupení mají holandští designéři; Pieke Bergmans uvede instalaci z neonových výbojů, studio Formafantasma vystaví světelný objekt WireRing a studio Kranen/Gille v instalaci Party nabídne návštěvníkům objekt ze svítících hlav. Z českých autorů se představí Jakub Berdych Karpelis, studio Dechem ve spolupráci s Karin Zadrick, Sebastian Kitzberger, Dominika Petrtýlová, Jan Kaláb a další. Zážitek v prostoru umocní uměle generovaný vítr a hypnotická videosmyčka rozbouřeného moře.

clanky6/EdinaAndrasi4.jpg

Edina Andrási 4
clanky6/JanKalab2.jpg
Jan Kaláb 2
clanky6/KranenGillethe_party_black_bg_moooi_300dpi.jpg
Kranen Gille The party black bg moooi

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!