Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

O víkendu se zdarma otevře 80 běžně nepřístupných budov a prostorů

doporučujeme | 15. 5. 2019

Nejzdravější kancelářská budova ve střední Evropě, největší stadion nejen v české metropoli, rezidence primátora i bývalý protiatomový kryt. To je jen zlomek budov, kam se o víkendu 18. a 19. května můžete zadarmo podívat v rámci festivalu Open House 2019. Celkem se otevře 80 běžně nepřístupných prostor.

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky5/INT_PRG_CZ_edit.jpg
Nepřehlédnutelná dominanta Dejvic. Podívejte se na vrchol věže s terasami!

Kromě budov, které se do festivalu zapojily již v předchozích letech a jsou stále návštěvnicky oblíbené (jako například Invalidovna, hotel International nebo Ústřední telekomunikační budova), zpřístupní Open House v letošním roce 38 naprostých novinek.

K nahlédnutí budou reprezentativní prostory budov Hrzánského a Lichtenštejnského paláce v majetku státu, a také Trauttmannsdorfský palác na Hradčanech, který sloužil až do začátku 20. století jako věznice a v současné době se dokončuje jeho rekonstrukce pro potřeby Ministerstva zahraničních věcí ČR.

clanky5/776A0912.jpg
Naproti Crossu stojí kancelářská budova Visionary. Jedna z nejlepších v Evropě, nejen díky běžecké dráze na střeše.

V programu jsou zastoupeny i realizace předních českých architektů – Štencův dům na Starém Městě od Otakara Novotného, Dům zemědělské osvěty u Náměstí Míru od Josefa Gočára, nebo Laichterův dům na Vinohradech od Jana Kotěry.

Budete moci navštívit i běžně nepřístupné prostory některých významných kulturních objektů – středověká sklepení v domě U Kamenného zvonu, věž a konírnu Trojského zámku, střechu a technické prostory Veletržního paláce Národní galerie Praha nebo nedávno zrekonstruovanou technickou památku Vodárenské věže na Letné.

Kompletní program najdete ZDE.

 

Open House Praha 2019

Open House Praha

18.05. - 19.05.


clanky5/IMG_0572.jpg
Návštěvníkům se otevře i Strahovský stadion, na jehož plochu se vejde 9 fotbalových hřišť.

V předchozích pět ročnících festival navštívilo celkem 185 tisíc návštěvníků, kterým organizátoři zpřístupnili téměř 200 budov a objektů. 

Letos se festival rozšiřuje i mimo centrum metropole do Ďáblic, Suchdola a Strašnic. “Chceme nalákat lidi do míst, kde ještě nikdy nebyli. Nebo jim ukázat budovy v jejich okolí, ale z úplně jiné perspektivy,” uvedla mluvčí festivalu Michaela Pánková.

Prohlídky všech budov a objektů jsou zdarma, bez předchozí registrace a pokud možno bezbariérové. “V některých objektech je nicméně omezená kapacita,” podotýká mluvčí. Aktuální info o tom, kde je volno a kde se naopak čeká ve frontách, byste měli najít na webu festivalu.

clanky5/jested-jpg.jpg
Jak se staví budovy z kostiček? Přijďte ve čtvrtek večer do CAMPu!

Doprovodný program

Jak vznikají obří stavby ze stovek tisíc lego kostek? To se dozvíte ve čtvrtek 16. května od 19.00 hodin v CAMPu. Přednášku Eduarda Hyblera, jednoho z hlavních stavitelů Czech RepuBrick, by si neměl ujít žádný lego nadšenec. Vstup je zdarma bez nutnosti předchozí registrace.

 

Přednáška: Jak vznikají obří stavby z lego kostek?

CAMP – Centrum architektury a městské…

16.05. 19:00

Pro rodiny s dětmi

Nebojte se na festival přijít i s dětmi, na které jsme ani letos nezapomněli. Právě naopak! Připravili jsme pro ně například speciální komentované prohlídky, otevřenou lego dílnu nebo zážitkovkou hru (na ni se můžete registrovat ZDE). Vstup na všechny akce pro děti je zdarma.

clanky5/Snimekobrazovky2019-05-15v10.11.21.png

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!