Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Otestováno: Psí cukrárna, veganská jídelna, slepá salátovna i nová kavárna

doporučujeme | 22. 5. 2019

V uplynulém týdnu nás honila mlsná, tak jsme vyrazili do ulic, abychom se porozhlédli, co je nového. Zaujaly nás čtyři nové podniky. Veganská jídelna nás oslovila vyladěným menu i nadupaným jukeboxem, vinohradská kavárna Proč ne 67 skvělou kávou a domácí atmosférou, U Slepé mrkvičky jsme hledali zeleninu s bílou hůlkou, ale našli jsme jen výborné saláty a wrapy a pro Psí cukrárnu dává packu nahoru naše psí kolegyně Mona.

clanky5/salat.jpg
V tomto článku jsme pro vás namíchali ochutnávky čtyř nových podniků, tak ať vám chutná!

1/ Jak pejsek s kočičkou vařili dort

 

Punťova první psí cukrárna

Punťova psí cukrárna je místo, kam mohou vzít pejsci své páníčky na kávu a dort....

Už Josef Čapek věděl, že domácí mazlíčci patří mezi mlsná stvoření, a proto je v jedné ze svých půvabných pohádek nechal upéct dort á la Jiří Babica (když nemáš mouku, dej tam kosti, a když ti dojde cukr, tak okurkou jistě nic nezkazíš). Konec pohádky dopadl podle očekávání a zvířátka vyvázla jen díky chamtivosti cizího zlého psa.

Dnes už by pejsek s kočičkou péct nemuseli a mohli by si na dort zajít do vinohradské psí cukrárny. Tedy aspoň pejsek. Kočička by zůstala doma a myla podlahu, ale to už je zase jiná pohádka.

clanky5/psi-slavi.jpg

Takto klidně většina psích oslav neprobíhá :-)

V Punťově psí cukrárně podle receptu Josefa Čapka naštěstí dorty nepřipravují. Specializují se na domácí pamlsky z masa, aspikové i pečené dorty, huffiny (psí obdoba muffinů) a jiné masové i bezmasé psí pochutiny. V psích pochutinách nenajdete žádné chemické konzervanty, aromatické látky ani umělá barviva. Vše je připraveno s láskou k pejskům.

Psí oslavenci mohou na narozeninovou párty pozvat své kamarády z parku nebo od sousedů a užít si v cukrárně svou oslavu. Posedět mohou na křesílkách vyrobených z palet, a když náhodou zapomenou na slušné vychování a skočí na stůl, tak i s tím se v cukrárně počítá. Každý dostane svůj kousek dortu a čistá voda je samozřejmostí. Když náhodou pozvou psíci na oslavu i vás, můžete si dát dobrou kávu a lidský dortík k tomu.

Cena huffinů a psích sušenek se odvíjí od váhy. 100 gramů pamlsků přijde na 55 Kč.

Mona ochutnala: 
Huffin a dvě psí sušenky. Hodnotí třemi olíznutími ze tří a dává pac na to, že by šla znovu.


clanky5/mona.jpg

Mona, jakožto správná whippetka, drží štíhlou linii a pečlivě si vybírá, co je dobré :-)

2/ Veganský comeback do osmdesátek

 

Eaternia

Veganská jídelna nabízející cenově dostupná jídla sezónního charakteru z lokálních...

V srdci Smíchova mezi dvěma železničními mosty najdete Eaternii – novou veganskou jídelnu. Sídlí v tom samém objektu jako Eternia – místo, které pravidelně oživují koncerty a skejtovací akce.

Ve státní svátek kolem třetí odpoledne je v jídelně nabito. Na vegan burgerech a hranolkách si tu pochutnávají zapřísáhlí vegani i zvědaví masožrouti.

clanky5/eaternia.jpg

Interiér jídelny připomene kombinaci školní jídelny a bufetu z 80. let. Po objednání jídla se s tácem známým ze školních let odeberete ke stolu. Sedí se na lavicích potažených koženkou. Návrat do minulosti také dotváří vykachličkovaný bar a výklenek ze silného skla, jehož jedinou okrasou je obrovská monstera – pokojová rostlina, která zdobila školní chodby, jídelny a další veřejné prostory v dobách socialismu.

Interiér jídelny dobře ladí s atmosférou chátrající budovy bývalé sladovny, ve které jídelna sídlí. Celkový dojem je nostalgicky úsměvný a po současných trendech a leckdy i křečovitých pokusech o vytříbený dyzajn přináší tento koncept příjemné uvolnění.

clanky5/monstera.jpg

Zátiší s monsterou najdete ve veganské jídelně Eaternia

Další body si Eaternia zaslouží za skvěle dochucené jídlo. Zdánlivě neslučitelné ingredience se v menu jídelny spojují ve velmi chutný celek. Třeba takové lívance s růžovým sirupem a řeřichou stojí přinejmenším za ochutnání. K jídlu si za pětikačku můžete nechat zahrát písničku z jukeboxu. Třeba nějakou z 80. let...

Ochutnali jsme:
Burger (fazolová placka, cheddar, uzená tatarka) 110 Kč
Domácí hranolky 40 Kč
Lívance (růžový sirup, jogurt, jablko, granola) 85 Kč

clanky5/livance.jpg

Lívance s růžovým sirupem, jogurtem, granolou a řeřichou


3/ Slepá kočička otevřela salátovnu

 

Salátovna U Slepé mrkvičky

Jedná se o rychlé občerstvení, které nabízí nejkvalitnější a nejzdravější suroviny na...

Oblíbená creperie U Slepé kočičky, která již 14 let dotváří typický kolorit ulice Milady Horákové na Letné, si otevřela sesterskou salátovnu. Za název si tentokrát zvolili hendikepovanou zeleninu. Salátovnu U Slepé mrkvičky najdete hned vedle Slepé kočičky.

Pokud vás svědomí či vysoký cholesterol v krvi jednoho dne přesvědčí, abyste si místo lahodné palačinky dali salát, příště už nejspíš nebudete váhat, jestli uchopit za kliku Kočičky nebo Mrkvičky. Salátovna U Slepé mrkvičky nabízí skvěle vyladěné křupavé saláty či wrapy z čerstvých kvalitních surovin, jejichž chuť pojem salát vynáší na přední příčky kulinářských specialit.

clanky5/salatovna.jpg

Salát s hovězím ragú a guacamole

Saláty si můžete sestavit sami zvolením jednotlivých ingrediencí nebo vsadit na osvědčený sezónní recept z aktuální nabídky veganských i masových pokrmů. Pokud máte chuť spíš na ovoce, tak v nabídce naleznete velké množství freshů či smoothies. 

Jídlo si můžete sníst v útulném malém bistru, kde najdete několik barových židliček, nebo si jej za příplatek odnesete s sebou v bioobalu.

Ochutnali jsme:
Salát s hovězím ragú a guacamole 129 Kč
Wrap s trhaným hovězím 109 Kč
Domácí ledový čaj 0,5 l 43 Kč

4/ Pět důvodů proč ano v Proč ne

 

Proč ne 67

Kavárna a bar pod jednou střechou...

Máte chuť na skvělou kávu, osvěžující koktejl či něco sladkého na zub? Tak proč si nezajdete do nové vinohradské kavárny a baru v jednom Proč ne 67. Všech 67 důvodů, proč navštívit nově otevřený podnik, asi nenajdeme. Ale i pět následujících jistě minimálně za vyzkoušení kavárny stojí.

clanky5/procne.jpg

1. Dostupná lokalita. Kavárnu najdete kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad, v těsné blízkosti tramvajové zastávky Vinohradská vodárna.

2. Výborná ekokáva. Káva značky Reserva je nejen lahodná, ale je pěstována na malých plantážích podle přísných norem ekologického zemědělství, čímž pomáhá chránit životní prostředí.

3. Jako u maminky. Interiér kavárny je zařízen jako pokojíček, gauče, křesílka, množství měkkých polštářů, poliček s knížkami a lampiček vám přivodí pocit domácí atmosféry, kterou umocní ještě příjemná a pečující obsluha. Takže se budete cítit jako na návštěvě u maminky.

4. Živá vystoupení. V kavárně občas pořádají živá hudební vystoupení, která v intimní atmosféře prostoru působí tak, jako by interpret hrál jen pro vás, přímo z vašeho obývacího pokoje.

5. Dorty i pivo. A v neposlední řadě pro dámy chladící box plný vynikajících zákusků a dortů ze Sweet Company a Hubertus na čepu zase pro pány. Nebo opačně? To už necháme na vás.

Ochutnali jsme:
Espresso: 45 Kč
Grog 75 Kč


clanky5/proc-ne.jpg

V kavárně servírují kávu značky Reserva, která je pěstována podle norem ekologického zemědělství.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!