Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

S Janem Punčochářem o nové restauraci, zabijačkách, nových začátcích i historii

doporučujeme | 17. 4. 2019

Šéfkuchař Jan Punčochář je známý ve světě české gastronomie asi jako Jaromír Jágr v ledním hokeji. Vítěz prestižní ankety Zlatý kuchař odešel předčasem z restaurace Grand Cru a začátkem května otevře vlastní restarauci U Matěje na Hanspaulce. Jaký bude její koncept a co v novém podniku ochutnáte? Zeptali jsme se přímo Jana Punčocháře.

clanky5/punco-hlavni.jpg

Restauraci U Matěje budete moci navštívit od 1. května. Nebo možná i dříve...

Kdy přesně restaurace U Matěje otevře?
Oficálně otevřeme 1. května. Ještě předtím nás samozřejmě čeká zkušební provoz a přijímání rezervací.

Jaký bude koncept podniku? Na jakou kuchyni se mohou návštěvníci těšit?
Hlavní část restaurace U Matěje se bude zaměřovat na českou a rakouskou kuchyni. Chci nadále vařit tradiční recepty s čerstvými sezónními surovinami moderně a neotřele. V restauraci budeme mít tankovou Plzeň, domácí pálenky od mistra destilatéra Václava Šitnera, ale i pestrý vinný lístek.

 

Restaurace U Matěje

Restaurace U Matěje šefkuchaře Jana Punčocháře se zaměřuje na českou moderní kuchyni...


Jaké máte plány na rok 2019?
V létě pak ve stejné budově otevřeme i druhý prostor, pojmenovali jsme ho Stůl Jana Punčocháře. Tahle druhá část restaurace, jen o 12 místech, se zaměří na prémiový finedining a světovou gastronomii, bude otevřený čtyři dny v týdnu.

clanky5/jan-pun.jpg

Jan Punčochář své kuchařské zkušenosti sbíral ve vybraných tuzemských i zahraničních restauracích. Mimo jiné i v michelinskou hvězdou vyznamenaných Hangar 7 (Salzburg) nebo Tim Raue (Berlin). V Praze posledních pět let vládl kuchyni v Grand Cru.

Jaké jedno jídlo z menu byste návštěvníkům doporučil?
Nerad bych předběžně prozrazoval. Ale už teď můžu zmínit třeba tradiční tafelspitz, který budeme servírovat se třemi druhy omáček, a to okurkovou, kedlubnovou a koprovou.

clanky5/umateje.jpg

I tohle budete moct brzy ochutnat U Matěje! Telecí kolínko s omáčkou z kořenové zeleniny se zadělávanou kedlubnou a celerem :-)

Pokud se nemýlím, objekt bude v tzv. Hendlově dvoře, kde historicky byl vždy provozován hostinec nebo byl objekt ve správě řezníků. Plánujete nějak cíleně na tento historický odkaz navázat?
Restaurace se bude podle historického odkazu jmenovat U Matěje. I kvůli této tradici chceme vařit především českou kuchyni. Řeznické věci si chceme dělat úplně sami, budeme si udit maso, ale i pořádat zabíjačky. Jinými slovy chceme i nadále dělat věci poctivě, tak jak se to na tomhle místě bylo zvykem.

clanky5/nahans(1).jpg

Jan Punčochář otevře svou restauraci v Hendlově dvoře na Hanspaulce v Praze 6. Podle historických pramenů byla na tomto místě provozována krčma již v 16. století.

přehled článků

Darujte univerzální voucher, ať si každý může vybrat svůj oblíbený příběh! Bude to úniková hra na motivy Star Wars, Titanicu, Saw, Freddy Krueger, nebo Márnice?

Na víno si můžete zajít do Autentisty, na jedno skočit na Národní, luxusní večeři si dopřejete v Dejvické 34 a pro vegany otevřel Benny Cristo Kabelovnu. V nové galerii nakrmíte uměním duši a medúzy v OC Arkády raději nekrmte ničím.

Vybrali jsme pro vás 11 nejzajímavějších saun v Praze. Kdy mají otevřeno? Kolik stojí vstup? Kde nabízejí něco navíc? Vše najdete v jednom přehledném článku. A pokud byste si nevybrali, máme pro vás jedno mrazivé překvapení na závěr...