Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

V centru Prahy se otevřelo první muzeum filmu. Přijďte si natočit vlastní animák!

doporučujeme | 16. 1. 2019

Ve Františkánské zahradě v centru Prahy se v lednu otevřelo první muzeum filmu v České republice. Nevšední interaktivní expozice Národního filmového muzea NaFilM přibližuje fascinující svět filmu a nabízí zážitek pro děti i dospělé. Čeká vás archaická technika prvních kinematografů, ale i virtuální realita nebo holografické projekce.

clanky5/Na-filmfilm-uvod.jpg

 

NaFilM: Národní filmové muzeum

Filmové muzeum NaFilM přibližuje fascinující svět filmu a nabízí zážitek pro děti i...

Objevujte, jak funguje film

V muzeum NaFilM nebudete jen němými nezúčastněnými pozorovateli exponátů za vitrínou, ale historii a vývoj filmu si sami ověříte v praxi. V ruchovém studiu si vytvoříte podle vzoru světoznámých barrandovských "brunclíků" svou originální zvukovou nahrávku. V laboratoři J. E. Purkyně vás zase čekají zrakové experimenty. V závěru prohlídky využijete své nově nabité znalosti a natočíte si vlastní animovaný film, který si budete moci odnést domů.

Muzeum filmu nabízí také originální exponáty, které nikde jinde nenajdete a které tvůrci vyrábějí přímo pro účely muzea.

clanky5/na-filmfilm-4.jpg

Saša Hemala included!


Pro milovníky historie i filmových projekcí

Na své si v Muzeu filmu přijdou i milovníci filmových projekcí – v expozici jsou nejen nejstarší promítací přístroje jako laterna magika, ale také klasická 35mm promítačka na kliku, ze které je možné si postaru promítnout film z pásu. Expozici doplňují více než dvě hodiny projekcí českých a zahraničních filmů. 

"V muzeu najdete například virtuální realitu nebo holografickou projekci, které neobvyklým způsobem seznamují s praktikami prvních filmových projekcí z počátku 20. století," říká jeden z kurátorů výstavy Jakub Jiřiště. Muzejní instalace propojují historii se současnými technologiemi, výstava je tedy vhodná pro všechny věkové generace

clanky5/na-filmfilm.jpg

Dvě patra tajemství (nejen) české kinematografie 

Než se muzeu NaFilM podařilo najít stabilní zázemí v historickém domě Mozarteum architekta Jana Kotěry, putovalo po Praze s dočasnými výstavami. Rozloha nové muzejní expozice je však dvakrát větší než u poslední z výstav, a proto bylo možné dosavadní instalace výrazně rozšířit. 

Zajít do muzea je možné každý den od 13 do 19 hodin kromě pondělí, dopoledne jsou vyhrazena školním programům. 

Národ na film

Projekt NaFilM vzešel z nadšení studentů filmové historie Adély Mrázové, Terezie Křížkovské a Jakuba Jiřiště. „Českému filmu je už víc jak 100 let, má svou osobitost i světový význam a my jsme si řekli, že by si zasloužil své muzeum. Místo, které bude vzdělávat a skvěle doplňovat rozvíjející se filmovou a mediální výchovu na školách a přístupnou formou představovat národní kinematografii českým i zahraničním návštěvníkům," dodává Adéla Mrázová.

clanky5/na-filmfilm-1.jpg

Za muzeum se postavila i řada českých filmařů, kteří měli možnost jeho postupný vývoj sledovat. Mezi nimi jsou například režiséři Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel a Jan Hřebejk nebo dokumentaristky Olga Sommerová a Helena Třeštíková, která expozici prověřila i s vnučkou: "V poslední době jsem navštívila různá muzea filmu ve světových metropolích a musím říci, že to naše Filmové muzeum se jim zcela vyrovná."


 
Projekt podpořila také veřejnost – filmové muzeum NaFilM se stalo vůbec prvním projektem v historii crowdfundingového portálu Hithit.cz, jemuž se podařilo už potřetí úspěšně dokončit veřejnou sbírku, ve které se heslo "Národ sobě" vyměnilo za "Národ na film".

Díky lidem z celé České republiky a jejich finanční podpoře bylo možné postupně budovat muzejní expozici a po třech letech se ji konečně podařilo otevřít ve vlastních a dostatečně velkých prostorech.

clanky5/na-filmfilm-2.jpg

Muzeum dlouhodobě podporuje Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury, Magistrát hl. m. Prahy i Univerzita Karlova, na jejíž Filozofické fakultě tvůrci studují a která NaFilM v roce 2018 ocenila za mimořádný přínos prestižní cenou Miloslava Petruska. 

clanky5/na-filmfilm-3.jpg

 

NaFilM: Národní filmové muzeum

Filmové muzeum NaFilM přibližuje fascinující svět filmu a nabízí zážitek pro děti i...

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!