Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Praha bude mít 20. most přes Vltavu. Nově spojí Smíchov a Žluté lázně

doporučujeme | 3. 10. 2018

Rada hl. m. Prahy v úterý odsouhlasila vítězný architektonický návrh Dvoreckého mostu, který by měl spojit břehy Vltavy mezi Podolím a Zlíchovem. Zatím ale není jasné, kdy by stavba za cca miliardu korun měla být hotová. Podle návrhu by novou spojnici neměla využívat auta, ale jen pěší, cyklisté a tramvaje.

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky5/2760763_913732_Vizu_Dvorecky_03.jpg

Vítězný architektonický návrh nového mostu pochází z dílny ateliérů Tubes a Atelier 6. Jejich model odkazuje na tradici pražských obloukových mostů bez konstrukce nad mostovkou a na existenci blízkých kubistických staveb (především v Podolí).

Tvarově by měl být most jako bílá brána do města. Termín zahájení stavby bude záležet na dalším jednání s vítězem soutěže a následném zpracování projektové dokumentace.

„Dvorecký most bude mít velký význam pro tramvajovou dopravu, protože umožní propojení Prahy 4 a Prahy 5. Bude zárodkem sledované takzvané jižní tramvajové tangenty, propojí významné tramvajové tratě od Barrandova a od Modřan a umožní v systému veřejné dopravy realizaci některých vztahů mimo centrální dopravně přetíženou oblast města, což je pro Prahu pozitivní,“ doplnil architekt Roman Koucký z Institutu plánování a rozvoje Prahy.

clanky5/2760737_913730_Vizu_Dvorecky_01.jpg

clanky5/2760776_913733_Vizu_Dvorecky_04.jpg

clanky5/2760750_913731_Vizu_Dvorecky_02.jpg

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!