Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Vily, továrny, kanceláře, velodrom... O víkendu se otevře 65 unikátních míst

doporučujeme | 17. 5. 2018

O víkendu 19.–20. května 2018 se bude již počtvrté konat festival Open House Praha, díky němuž se v hlavním městě zdarma otevře 65 architektonicky zajímavých a běžně nepřístupných budov a prostorů. Zájemci si budu moci prohlédnout stavby historické, moderní i budovy současné architektury, nahlédnout do kancelářských nebo administrativních budov, paláců či nádraží.

clanky5/49_Pragovka_2_B2_580.jpg

Industriální Pragovka

Chodíme kolem nich každý den, teď můžeme proniknout i tam, kam běžně nesmíme – autentický architektonický zážitek a setkání s různými perspektivami a názory na městkou architekturu a veřejný prostor jsou jednou ze základních myšlenek festivalu Open House Praha.

Ten letos doplní doprovodné programy jako komentované prohlídky města s významnými architekty nebo dětské architektonické workshopy. Ve vybraných objektech budou probíhat i speciální prohlídky pro neslyšící.

 

Open House Praha 2018

Open House Praha

19.05. - 20.05.

clanky5/8_Danube_Ackee_B.jpg
Kanceláře, ve kterých sídlí vývojáři z Ackee

„Letošní ročník festivalu nabídne hned několik novinek. Vedle dvou desítek nových budov, které se široké veřejnosti otevřou vůbec poprvé, jsme si pro návštěvníky připravili nově několik tematických okruhů zahrnujících například prvorepublikové budovy, konverze industriálních areálů, či naše osobní doporučení,” uvádí ředitelka a hlavní produkční festivalu Andrea Šenkyříková.

Během dvou dnů tak bude možné v rámci festivalu nově navštívit např. citlivě zrekonstruovaný činžovní dům od architekta Kamila Roškota, zcela novou realizaci v podobě paláce DRN na Národní třídě, prakticky i designově promyšlené sídlo IT společnosti v moderní budově GREENLINE, bruselský pavilon EXPO 58, nebo původní Zátkovu sodovkárnu, nyní sídlo reklamní agentury.

clanky5/61_Velodrom_LeahTakata.jpg
Navštívit můžete i velodrom na Třebešíně. Foto: Leah Takata

„Z historických budov by si návštěvníci neměli nechat ujít Clam-Gallasův palác, Pražskou křižovatku, Michnův palác, Libeňský zámek či novorenesanční Schebkův palác. Z budov 20. století stojí jistě za zmínku Kramářova vila, Hotel International Praha ve stylu socialistického realismu či výrazná budova CETIN ze 70. let,” dodává k osobním tipům Andrea Šenkyříková.

Při příležitosti letošního výročí sto let od založení samostatného Československa festival nabídne i dvacet prvorepublikových budov, mezi nimi například Petschkův palác či Tyršův dům. Obdivovatele architektury zaujme Winternitzova vila, jedna z posledních zakázek Adolfa Loose, fanoušky industriálu např. areál Podkovářská, areál TESLA či Pragovka Art District.

clanky5/22_International_B.jpg
Majestátní Hotel International

Festivalová infocentra v Centru architektury a městského plánování (CAMP) a v Pražském kreativním centru (PKC) sídlícím v historickém domě U Zlatého rohu budou pro veřejnost otevřena od pondělí 14. května po celý týden. Vstup do všech budov je během festivalového víkendu zdarma a bez nutné rezervace. Kompletní program najdete na www.openhousepraha.cz.

Akci, kterou každoročně navštěvují desítky tisíc lidí z tuzemska i zahraničí, lze zařadit mezi jeden z nejpopulárnějších svátků městské architektury konajících se v hlavním městě a propojujících laickou a odbornou veřejnost.

FOTOPOZVÁNKA do dalších 5 z 65 míst:

clanky5/32_Mistodrzitelsky_letohradek_B(LPM).jpg

Místrodržitelský letohrádek. Foto: Lea Procházková Matvijová


clanky5/50_PKC_B.jpg

Pražské kreativní centrum


clanky5/63_Winternitz_B.jpg

Winternitzova vila


clanky5/Expo_z_budovy-2.jpg

EXPO 58, kde dnes sídlí komunikační agentura.


clanky5/8_Danube_DV.jpg

Kancelářský komplex Danube. Foto: Dušan Vondra

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!