Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Z „křivého“ ovoce uvaří 1000 skleniček džemu. Přijďte si pro ně!

doporučujeme | 13. 7. 2017

Už tuto neděli můžete ochutnat džemy, čatní nebo letní drinky vyrobené z ovoce, které mělo tu smůlu, že vyrostlo trochu nakřivo. Z esteticky nedokonalých přírodních výrobků a z přebytků tuzemských ovocnářů se bude vařit ve velkém. Přijďte se podívat a ochutnat a jednu z 1000 skleniček džemu dostanete zadarmo domů. Navíc se dozvíte, jak i vy můžete přestat plýtvat jídlem, které patří do žaludku, nikoli do odpadkového koše.

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Zachraň jídlo

clanky4/citrony-kopie_FB.jpg

Nedělní Jam session organizuje iniciativa Zachraň jídlo, která už v roce 2013 uspořádala na Václaváku obrovskou hostinu, při které navařili 1000 porcí polévek z křivé nebo jinak nehezké zeleniny. Na otázky co se bude v neděli ve Stromovce dít, na co se těšit, ale i jak správně skladovat plody léta, odpovídala Anna Strejcová.

Jaký džem budete v neděli vařit? Na jaké příchutě se lidé můžou těšit?
Záleží, jaké ovoce se nám podaří tento týden získat. Oslovili jsme ovocnáře a velkosklady, se kterými jsme v kontaktu. Už máme jisté višně, jablka, broskve, citróny a další ovoce. Jeden ze tří hrnců, ve kterých se bude vařit, bude obsahovat pro nás netradiční čatní. Vařit budou zkušení kuchaři a záleží, jaký recept nakonec zvolí: koneckonců jde o improvizaci, jam session. Věříme, že výsledek bude skvělý!

Kdo dorazí, dostane skleničku marmelády. Nebo můžou kolemjdoucí přidat ruku k dílu a škrábat, loupat a vařit?
Pokud dorazíte, tak dostanete skleničku marmelády, ale není to podmíněné tím, že budete pomáhat. Džemu bude dost pro všechny. Dobrovolnickou pomoc ale samozřejmě oceníme, protože vaření a hlavně příprava ingrediencí není žádná hračka! Pokud byste se do příprav chtěli zapojit, napište na e-mail dobrovolnik@zachranjidlo.cz.

 

Jam session

Zachraň jídlo

16.07. 14:00

Odkud pochází ovoce, ze kterého se bude o víkendu vařit?
České ovoce utrpělo značné šrámy kvůli jarním mrazům a následnému suchu (škody se odhadují na půl miliardy korun). Vzhledem k tomu jsme oslovili také velkosklady, které dovážejí zeleninu a ovoce z jižní Evropy. To se někdy vyřazuje kvůli nedostatečnému estetickému vzhledu, případně proto, že některé kusy v balení jsou poškozené. My je vytřídíme a použijeme.   

Můžou vám lidé donést vlastní třeba nechtěné výpěstky ze zahrádek nebo nadprodukci svých sadů, kterou by jinak vyhodili, aby si z toho uvařili džem?
Na místě budou vařit profesionální kuchaři za pomoci dobrovolníků a s přípravou se začne už ráno, tudíž všechny ingredience už budou mít připravené. Nikomu ale nebráníme přinést si přebytky a darovat je ostatním: na místě budou bedničky, kam umístíme zbylé ovoce a zeleninu na rozebrání.

clanky4/Hrnce.jpg
Tři velké hrnce, ve kterých se bude v neděli vařit. Bude to stačit, myslíte?

SLADKÉ PŘEKVAPENÍ

Jaký bude doprovodný program k samotnému vaření džemů?
Během odpoledních workshopů vás naučíme, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo a to díky správnému systému skladování v lednici a ve spíži. My všichni - koncoví spotřebitelé - jsme totiž zodpovědní za největší část z celkového objemu vyhozených potravin. Jam session bude samozřejmě také o dobré hudbě: těšte se na vystoupení alternativní folk-rockové skupiny Johannes Benz, downtempového složení The Syndicate, demofolkové kapely LeDva a balkánské lidovky Sarma band. Budeme dělat palačinky, vynikající drinky ze zachráněného ovoce a máme v záloze ještě jedno sladké překvapení (ale to nebudeme zatím prozrazovat).   

Aktuálně dozrávají meruňky, broskve nebo okurky - jak je správně skladovat, aby vydržely co nejdéle fit?
Meruňky a broskve samozřejmě velmi rychle dozrávají, takže pokud je chceme skladovat, měli bychom je dát do šuplíku v lednici. Naopak okurky nemají chlad rády a proto se nedoporučuje skladovat je v chladničce, ale v nějaké chladnější místnosti.

 

Zachraň jídlo

Občanská iniciativa upozorňující na plýtvání jídlem....

Šaty na Zoot.cz


Připravujete na druhou půlku léta nebo na podzim nějakou podobnou akci?
Nepřipravujeme, ale až do konce sezóny budeme jezdit paběrkovat na pole - počítáme, že až do konce října.

Ohledně paběrkování na polích - je možné prostě vyjet někam za město a nasbírat si třeba bedýnku, nebo je potřeba to vždy domluvit s majitelem?
Paběrkování je organizovaná činnost, kterou děláme ve prospěch klientů tzv. potravinových bank. To jsou instituce, které poskytují jídlo lidem v nouzi, a s tímto vědomím nám zemědělci umožňují sbírat přebytky u nich na poli. Zároveň tímto projektem chceme upozornit na plýtvání jídlem v zemědělství, ke kterému často dochází kvůli přísným estetickým normám na vzhled. Vypěstovat dokonalé ovoce a dokonalou zeleninu je ale při nestálém počasí těžký úkol. Proto bychom si měli jídla vážit a využívat ho v maximální míře.

clanky4/Zachranjidlo-paberkovani.jpg

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!