Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Jak vypadá svět za dveřmi Akademie věd? Prozradí Jarní exkurze do světa vědy!

advertorial | 12. 5. 2017

Porozumět vědě není žádná věda. Návštěvníci se o tom mohou přesvědčit při Jarních exkurzích do světa vědy, které každoročně připravuje Akademie věd České republiky. Ve dnech 15. května – 18. června 2017 se může každý návštěvník zdarma seznámit s prací vědců, zúčastnit se dnů otevřených dveří, přednášek, science show a výstav a odnést si mimořádné zážitky. Celkem je připraveno více než 40 netradičních akcí. Největší množství z nich se uskuteční v Praze, vědou ale ožijí i jiné části republiky.

clanky4/Medobrani-Biologickecentrum.jpg

Přestože jsou akce koncipované zejména pro studenty středních škol, přijdou si na své i ostatní zájemci o vědu, a to jak o přírodní, tak humanitní obory. Stěžejní součástí festivalu jsou Dny otevřených dveří ve vybraných ústavech. Návštěvníci mohou nahlédnout pod pokličku práce vědců třeba v Ústavu pro českou literaturu, Ústavu fyziky plazmatu, Botanickém ústavu aj. Připraven je i další atraktivní program jako terénní exkurze či workshopy.

Zajímáte se o astronomii? Lákají vás hvězdy a jejich pozorování dalekohledem? Takovou možnost za jasného počasí nabídne návštěvníkům ve dnech 19.–21. května Astronomický ústav.

Pro širokou veřejnost jsou připraveny i exkurze v nádherných prostorách Knihovny Akademie věd anebo prohlídka historické budovy Schebkova paláce, ve kterém sídlí Národohospodářský ústav.

 

Jarní exkurze do světa vědy

Akademie věd České republiky

15.05. - 18.06.

Za vědou i za hranice hlavního města

V třinecké knihovně bude možné navštívit přednášku profesorky Heleny Illnerové o vnitřním času člověka, denních rytmech a o tom, proč je užitečné je poslouchat. Jižní Moravu pak doslova ovládne historie; při přednášce v Archeologickém ústavu AV ČR se zájemci dozví o pobytu římských vojsk v Pasohlávkách a prohlédnou si archeologické nálezy a jejich repliky.

Med z vlastní, vloni vybudované experimentální včelnice budou stáčet vědci z Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. První medobraní se uskuteční v úterý 6. června a nabídne program pro celou rodinu, mimo jiné stáčení a ochutnávku medu, včelařskou show či výrobu voskových svíček.

Zaregistrujte se včas

Kompletní program je k dispozici na webových stránkách www.jarniexkurze.cz. Některé akce je možné rezervovat prostřednictvím rezervačního systému webových stránek, u jiných je před návštěvou zapotřebí kontaktovat pověřeného pracovníka vědeckého ústavu.
 
Jarní exkurze do světa vědy pořádá Středisko společných činností Akademie věd ČR jako volnou součást největšího vědeckého festivalu v České republice Týdne vědy a techniky AV ČR, jehož 17. ročník se uskuteční v termínu 6.–12. listopadu 2017.

 

Akademie věd České republiky

Zabýváme se základním výzkumem v Česku....

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!