Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

NOVÉ PODNIKY: Je libo jedlá hlína, nebo jídlo od bezdomovců?

doporučujeme | 25. 4. 2017

Pět nových podniků, které jsem navštívila. Chcete ochutnat jídlo od žen, které žily na ulici, pořádnou flákotu masa nebo luxusní jehličí a jedlou hlínu? Jako dezert si dát úžasné vafle nebo domácí palačinky a na drink zajít do newyorského baru v centru Prahy? Tady je návod, jak na to.

Ochutnala, napsala a nafotila: Kristina Ježková

clanky4/FotorCreated_bistrot.jpg

Bistrot 104: Luxusní jehličí na talíři

Je libo trochu luxusního jehličí na talíři? Sto čtyřka u Flory ráda poslouží. Tahle skandinávská záležitost rozhodně stojí za návštěvu, obzvlášť pokud se nebojíte trošku experimentovat. Mě tu třeba uchvátila jedlá hlína. Ta chutnala nejdřív jako hrouda prsti, akorát ji někdo v kuchyni bůhvíjak dodal naprosto lahodný šmak, takže jsem ji z talíře doslova vyluxovala. Podobně jsem slupla i jedlý papír z mořských řas, cizrnovou kaši a neuvěřitelně měkké hovězí líčko.
Bezva na tom všem je i to, že bylinky, které vám tu do talíře nahází, si kuchaři pěstují přímo v podniku, hned u okna. A vařit vám tu budou hezky na očích za barovým pultem!

Co jsem ochutnala: Amuse bouche (grátis), hovězí líčka s cizrnou, slaninou a kešu za 170 Kč a k tomu borovicovo-brusinkovou limonádu za 39 Kč. Kamarádka si dala jedlou hlínu jako přílohu k rybě (dohromady za 205 Kč) a na závěr dostala zadarmo karamelku.

 

Bistrot 104

Neformální fine diningové bistro na Vinohradech inspirované nordickou gastronomickou...

clanky4/1b.jpg
Sojový guláš s knedlíkem zasytí. A zahřeje i kuchařky, které strávily část života na ulici.

Jídelna kuchařek bez domova

Dali byste ženské na ulici s nataženou rukou pár korun? A co kdyby vám za ně v druhé ruce podala domácí muffin? Navíc takový, který sama upekla v novém bistru kousek od Anděla?
Projekt jídelny pro ženy, které žily na ulici, vznikl díky organizaci Jako doma. Podle její zakladatelky vzešlo bistro jako odpověď na přání samotných žen bez domova. Ty zkrátka daly hlavy dohromady, samy vymyslely, jak by měl podnik vypadat, a díky troše finanční pomoci organizace teď mají skvělé místo, kde si můžete dát třeba polední menu za 120 korun.
Na plný úvazek tu sice pracují zatím jen dvě ženy z ulice, o dost víc jich ale s projektem vypomáhá, třeba prodejem zdejších dobrot na Náplavce. Ať už tak nebo tak, je pro ně podnik novým začátkem, který rozhodně stojí za to ochutnat! A mimochodem - jídlo je za všech okolností 100% z rostlinných zdrojů!

Co jsem ochutnala: Polední menu = pórková polévka, sojový guláš s knedlíkem a domácí limonáda (za 120 Kč). A jako dezert jsem si dala vanilkový muffin (za 20 Kč).

 

Kulinářství Kuchařek bez domova

Ženy se zkušeností s bezdomovectvím otevírají vlastní jídelnu, nabízejí catering a...

clanky4/kantyna2-filipslapal-kopie.jpg

Nová Kantýna je vypečený podnik obzvlášť pro všechny masožravce. Foto: Filip Šlapal

Kantýna: maso - MASO - M! A! S! O!

Pokud by vám po návštěvě veganské Jídelny kuchařek bez domova chybělo maso v žaludku, zajděte do nové Kantýny, která - stejně jako Naše maso v Dlouhé - patří do sítě restaurací Ambiente. Podnik najdete snadno. Když ne podle obrovské cedule, tak podle vůně masa, která se z ulice Politických vězňů line málem až k Václaváku.
Samotná restaurace sice otevírá až v 11:30 hod., pokud byste ale měli hlad dřív, nebo si chtěli odnést nějakou krvavou dobrotu s sebou, rádi vás obslouží v řeznictví, které ke Kantýně patří a nachází se na stejné adrese. Vybranou flákotu vám navíc za 20 minut rovnou ugrilují a dodělají třeba na hamburger.
Během čekání si tu navíc můžete pokecat se skvělou a sympatickou obsluhou, která ví o mase první poslední. Základní info: Ať si v Kantýně dáte cokoliv, buďte si jistí, že jíte maso z českých chovů a to buď Čestr, v případě hovězího, nebo Přeštíky, pokud vás zlákalo vepřové. Kdyby vám i tohle bylo málo, sedněte si dozadu do restaurace třeba na špičkovou polévku nebo na řízečky.

Co jsem ochutnala: Můj tatarák s řeřichou a topinkami stál 175 korun.

 

Kantýna

Nechejte si naložit na tác české hovězí a vepřové z ohně, u výčepu si objednejte pivo...

clanky4/Interieur_4.jpg
Tudy prosím do nového baru a restaurace The Street. Foto: The Street

The Street: Tak chutná New York

Barová restaurace vedle Betlémské kaple? No proč ne! Pokud půjdete kolem během dne, zaskočte na oběd, když večer, stavte se na drink. Jak už napovídá sám název, zařídili to tu ve stylu newyorské ulice, takže se můžete těšit na posezení u pat mrakodrapů. (Čert to vem, že jsou jen na tapetách.) Obslouží vás tu milá parta, ať už se posadíte na delší chvíli, nebo si objednáte take away.
Kuřecí pappardelle se sýrem byly na jedničku a chuťově zajímavý byl i malý brownie s buráky, který mi tu k objednávce přihodili.
Jediné, co tu ještě asi nestihli zařídit, je cedule nad vstupními dveřmi, takže se připravte na to, že budete podnik možná chvilku hledat. Když se ale postavíte zády k Betlémské kapli, proti vám bude Konviktská ulice a v ní po pravé straně The Street najdete.

Co jsem ochutnala: K obědu jsem si dala menu - pappardelle s kuřecím masem, brownie a vodu, dohromady za 120 korun.

 

The Street Restaurant & Cocktail Bar

Restaurace a koktejl bar, kde nabízejí i obědové menu....

clanky4/3.jpg
Foto: The Street

Waf-Waf: Vaflovo-palačinkový masakr

Tohle je jednoduše vaflovo-palačinková paráda. Pokud nás sledujete na Facebooku, o novém letenském podniku, už jste určitě slyšeli. Teď vám konečně můžeme nabídnout i dojmy z vlastní ochutnávky.
V prvé řadě je nutno podotknout, že vafle a palačinky tu neservírují jenom nasladko, ale klidně i se šunkou nebo třeba s kozím sýrem. Ať už máte chuť na cokoliv, tady vám zkrátka vyjdou vstříc a to hlavně díky super systému “Udělej si vlastní”. Funguje tak, že pokud se vám nelíbí nic na fixním menu, stačí si vzít tabulku, do pravého horního rohu naškrábat svoje křestní jméno a pak už jen vybírat z desítek přísad a náplní. Když je jedno z vašich nejtěžších životních rozhodování u konce, tabulku odevzdáte a pak stačí jen čekat, až paní za pultem vyvolá vaše jméno.
Chuť je perfektní. Vafle je tak akorát sladká a tím, že si k ní můžete dát to, co máte nejradši, vám bude chutnat, i kdybyste nechtěli. Jak mi prozradil majitel, používají tu navíc speciální francouzský vaflovač, díky kterému budou okraje vaší pochoutky božsky křupat.

Co jsem ochutnala: Dala jsem si vafli s mascarpone, jahodami, banánem a Kinder Bueno za 119 korun.

 

Waf-Waf (Letná)

Unikátní koncept zaměřený na vafle a palačinky na Letné....

clanky4/FotorCreated_waf2.jpg
Designový interiér, povedené vafle a navrch ještě bezedný plecháček.
 

Předchozí gastrotoulky po nově otevřených pražských podnicích najdete tady:
► 5 nových podniků: tibetský, kroketový, kontrastní, skákací a umělecký ⇒ ZDE

► NOVÉ PODNIKY: Bistro pro hipstery i prostě chlapsky trhané ⇒ ZDE

MAPA: Nově otevřené pražské podniky

 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!