Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Tipy týdne: Musíte vidět Skálu, Masaryka a Mozarta

doporučujeme | 6. 3. 2017

Tradičnímu manuálu, jak nejen přežít, ale hlavně si co nejvíc užít tento týden v metropoli, dominují začátky dvou velkých kulturních akcí (nebojme se je označit rovnou za zásadní eventy jarní sezóny): festival filmových dokumentů a dlouho očekávaná výstava. Nicméně máme pro vás doporučení i na další zajímavé akce a místa.

clanky4/6.-kopie.jpg

František Skála a jednorožec. A taky pouták na novou výstavu, o které se bude hodně mluvit. Foto: Národní galerie

Začíná Jeden svět

Mottem letošního, již 19. ročníku festivalu dokumentárních snímků, je “Umění spolupracovat”. "Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na FB, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní,“ vysvětlila ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.
Na 10denní přehlídce budou mimo jiné k vidění filmy z kategorií Volte změnu! (#populismus), Sen o Evropě (#uprchlíci), Tváře města (#člověkaměsto), Rodinné štěstí (#nicnežrodina).

 

Jeden svět 2017

Člověk v tísni

06.03. - 15.03.

Mozart na poště

Další Kobzovina, kterou se guru pražské kavárny Ondřej Kobza snaží oživit veřejná místa. Tentokrát se rozhodl uspořádat koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v centrální budově České pošty v Jindřišské. “Dva roky jsme to vymýšleli, až se to podařilo,” ulevil si začátkem března Kobza na Facebooku.

 

Mozart na poště

Piána na ulici

07.03. 20:30



Ve středu je MDŽ

Mezinárodní den žen není komunistický svátek, přijala ho OSN k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. Ty tenkrát požadovaly nikoli lepší špulky nití, ale chtěly si zvolit, kdo je bude vést i mimo domov.
Mimochodem Mezinárodní den mužů se slaví taky, připadá na 19. listopad. Podle Wiki došlo k mezinárodnímu zpopularizování tohoto svátku až v roce 1999, kdy ho za oficiální přijali na Trinidadu a Tobagu.

4 tématické akce k MDŽ

 

Ženy sobě * MDŽ tak trochu jinak

100class concept store

08.03. 16:00


 

Pravda o antikoncepci

DUP36

08.03. 18:00


 

Mezinárodní den žen v Aquacentru Šutka

Aquacentrum Šutka

08.03. 18:00


 

Venušiny dny

Venuše ve Švehlovce

08.03. - 11.03.



[clanky4/FotorCreated_SKala.jpg]

Vlevo Duch lebky, vpravo Zeměměřič č. 15. Obojí made by František Skála (viz níže). Foto: Národní galerie

Multifunkční Skála

Jedna ze dvou hlavních událostí galerijní scény letošního jara (tou druhou je instalace Aj Wej-weje ve Veletržním paláci od příštího týdne). František Skála je renesanční umělec a taky sběratel harampádí, ze kterého tvoří své hravé umělecké kousky. Na jeho výstavě se budete bavit, i když nejste expertem, který z rukávu na počkání vysype 15 rozdílů v malířských stylech Moneta a Maneta.

 

František Skála - Jízdárna

Národní galerie

10.03. - 03.09.

VIDEO: Frantu Skálu znáte, pokud si pomatujete znělku 37. ročníku festivalu ve Varech.

 

Anonymous znovu na scéně

Anonymous Coffee loni na podzim sundali masky a stáhli rolety své kavárny u náměstí Míru. Několik měsíců hledali nové prostory, až nám minulý týden od nich přišla zpráva: “Od příštího týdne už budeme otevřený v rámci nového konceptu.” Ten příští týden je právě teď. Najdete je na Petrském náměstí.

Možná nevíte: Masku, kterou hnutí Anonymous používá, si vypůjčili od anglického vojáka Guye Fawkese, jenž chtěl spáchat atentát na krále Jakuba I. (kvůli náboženství). Ještě před odpálením sudů střelného prachu byl zadržen, pak mučen a následně popraven.

 

AnonymouS Coffee

Kavárna se symbolikou masek á la Guy Fawkes. Už brzy....

Masaryk v kině

České lvy o víkendu ovládl film, který dosud skoro nikdo neviděl. Tento týden budete mít konečně možnost posoudit, zda si výpravný snímek o politikovi Janu Masarykovi právem zaslouží sošku za režii, kameru, střih, zvuk, kostýmy, herce...
Mimochodem, 10. března to bude 69 let, co Jan Masaryk zemřel. Buď sebevražedným skokem, nešťastnou náhodou nebo byl zavražděn. (O příčinách jeho úmrtí pojednává třeba i tento rozhovor s forenzním biomechanikem Jiřím Straussem, případně tady v Hyde Parku Civilizace.)

 

Masaryk - Premiérový víkend

Bioscop

09.03. - 12.03.


 

Extra tip na každý den v týdnu

 

Ahoj, tady AZ-Kvíz 2.0!

Krutónpolis

06.03. 19:30


 

Star Trek: The Motion Picture

Planetárium

07.03. 18:00


 

La Loca Karaoke Championship

La Loca MUSIC BAR & LOUNGE

08.03. 21:00


 

Workshop šití – obaly na knížky

Městská knihovna v Praze

09.03. 16:30



 

7. přehlídka českých ciderů

MeetFactory

09.03. 19:00


 

PRAGUE BURLESQUE FESTIVAL

DEEP SIDE PRODUCTION

10.03. - 11.03.

Kam zajít, když...
A) bude venku hezky

Loni na podzim se po rekonstrukci znovu otevřela zahrada u Anežského kláštera. Je to nejen úžasný přírodní flek uprostřed centra města, ale zároveň venkovní galerie. V zahradě totiž najdete bezpočet uměleckých objektů. Kdo z vás to má?

clanky4/_MG_6911-kopie.jpg

B) bude venku hnusně

Kašlete na počasí, tvařte se, že vám už v srdci pučí léto a zajděte na první letošní ochutnávku zmrzlin. Třeba do vinohradského Zmrzlináře, který nedávno oslavil první narozeniny a servíruje speciality jako třeba vanilkovou s panenským olivovým olejem a mořskou solí. Pojedete-li nažhaveni přes Karlín, stavte se na parlorku - zmrzlinu v domácí oplatce.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!