Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Filmový kvíz: Kde se v Praze točil Hellboy a Mission Impossible?

doporučujeme | 14. 11. 2016

V říjnovém filmovém kvízu pro znalce filmové Prahy jsme se vypravili po místech spjatých s počátky kinematografie v naší metropoli. V posledních desetiletích se Praha stala místem zaslíbeným pro zahraniční štáby. Poznáte, v kterých lokacích se točilo těchto sedm hollywoodských velkofilmů? Kvíz vznikl ve spolupráci s projektem Národního filmového muzea NaFilM.

Text: Jakub Jiřiště

clanky4/Cruise.png 

Tom Cruise sleduje z Karlova mostu hořící auto dole na Kampě. Scéna z prvního dílu Mission Impossible.

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-01.jpg
Film Mission Impossible (1996), který po revoluci opět otevřel naši metropoli mezinárodnímu filmařskému povědomí, učinil z Prahy nevšední prostředí pro napínavé honičky a rafinované špionážní hry. Přitom diváckému oku poskytl vskutku lahůdkové pohledy na pečlivě vybrané lokace. Jednou z nich byl i tento můstek nahlížený z přímého nadhledu. Jaké dvě významné pražské památky spojuje?
clanky4/1f.png

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-02.jpg
Nervydrásající scény superhitu Mission Impossible (1996) či filmové adaptace Hugových Bídníků (1998) se odehrávaly v působivých podzemních prostorech. I ty mohla Praha filmařům hravě poskytnout. Museli se však vydat na pomezí Dejvic a Holešovic, kde dodnes stoj fascinující industriální budova, jež byla nedávno včetně podzemních prostor zpřístupněna jako ojedinělé muzeum. O jakou stavbu z počátku 20. století se jedná?
clanky4/2f.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-03.jpg
Jednou z největších filmových zakázek byla akční fantasy Hellboy (2004), která na základě úspěšné komiksové předlohy přetvořila pražská zákoutí v alternativní svět Třetí říše spřažené s temnými silami. Jedním z obávaných míst bylo psychiatrické sanatorium Bellamie, před nímž je na fotografii pekelný hrdina zachycen. Jaká monumentální pražská budova, která nebyla nikdy dokončena, se změnila v toto přízračné, chátrající místo?
clanky4/3f.png

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-04.jpg
Praha zastoupila na plátně řadu metropolí, které byly pro americké štáby jako lokace příliš drahé, či ztratily mnoho ze svého historického rázu. V thrilleru Z pekla (2001) s Johnny Deppem v hlavní roli se pražské ulice proměnily dokonce ve viktoriánský Londýn, v němž řádí nechvalně proslulý vrah prostitutek – Jack Rozparovač. Důležitý význam měla ve filmu Londýnská královská nemocnice, v niž se proměnila vznešená budova, kde se dnes lidé připravují na výkon zcela jiného povolání.
clanky4/4f.png

%C4%8D%C3%ADsla/Gold-05.jpg
V romantické komedii Princ a já (2004) pro změnu Praha zastoupila dánskou metropoli, kam se nedobrovolně vrací příliš mladý následník trůnu. Tamější budově parlamentu propůjčila své průčelí jedna z největších pražských palácových budov, v níž má sídlo tuzemské ministerstvo. Poznáte které?
clanky4/5f2.png

%C4%8D%C3%ADsla/Black-06.jpg
Ne moc povedený, zato velmi drahý byl akční horor Van Helsing (2004), jehož tvůrci si překvapivě jako místo pro výstavbu replik historických staveb nezvolil Barrandov. Model transylvánské středověké vesnice vytvořili filmoví architekti na rozsáhlém nádvoří zámku v jedné ze čtvrtí na jihu Prahy. Že jich je více? Tak vám může pomoci ještě jedna indicie, související s bývalým využitím zámecké budovy: brouci :-)
clanky4/6f.jpg

%C4%8D%C3%ADsla/Black-07.jpg
Po Praze se před deseti lety proháněl i samotný James Bond v podání Daniela Craiga. I když se snímek Casino Royale (2006) odehrával na plátně v Benátkách a v Černé hoře, natáčel se téměř kompletně na území České republiky. A několik lokací poskytla i Praha. Především tento honosný interiér, jímž se pyšnil luxusní benátský hotel, v němž se tajný agent ubytoval. Ve skutečnosti však o žádnou hotelovou halu nejde, naopak se jedná o vstupní prostor jedné z našich nejuctívanějších institucí. Víte?
clanky4/7f.png
 

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI
K FILMOVÉMU KVÍZU NAJDETE ZDE.

S výběrem, na co zajít do kina, vám pomůže přehled nejnovějších filmových premiér.
 

MIMOCHODEM

Prvním známým zahraničním snímkem točeným v české metropoli je německý Pražský student (1913), který je považován za první vlaštovku hororového žánru. Vybudování moderních ateliérů na Barrandově v období první republiky přilákalo mnoho zahraničních projektů a později samozřejmě umělce z Třetí říše. 

Následné uzavření železné opony nepředstavovalo ve filmové branži přílišnou překážku a už v 60. letech na Barrandově opět zněla směsice cizích jazyků. Do roku 1989 využila ateliéry řada amerických produkcí, které v Praze natočily hned několik velkofilmů v čele s legendárním titulem Amadeus od Miloše Formana.

Zlatá éra Prahy jako filmové lokace s výhodnou cenou však začala v polovině 90. let v souvislosti s natáčením blockbusteru Mission Impossible. Trvala více než deset let a nyní po delší odmlce vše nasvědčuje tomu, že Praha je opět zpátky v čele světových filmových destinací.

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!