Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Prohlédněte si ty nejlepší fotky v nové pražské galerii

doporučujeme | 12. 10. 2016

Ve čtvrtek 13. října večer se veřejnosti otevře nová galerie Czech Photo Centre. Multižánrový prostor chce prezentovat ty nejlepší snímky z celého světa. Zároveň návštěvníkům nabídne stylovou restauraci, fotografickou knihovnu, ateliér a novou obří sochu Davida Černého umístěnou ve veřejném prostoru. CityBee mělo možnost si prostory v Nových Butovicích prohlédnout ještě před slavnostním zahájením provozu.

Text: Lukáš Rozmajzl
Foto: Czech Photo Centre, Lukáš Rozmajzl


album/News_Model_News/1278/exterier.jpg

 

Czech Photo Centre

Nové multižánrové centrum Czech Photo Centre....


 

Slavnostní otevření CZECH PHOTO Centre

Czech Photo Centre

13.10. 18:00

Nová butovická galerie nejen obrazně, ale i fakticky stojí na bohatém archivu soutěže Czech Press Photo. V suterénu je totiž veřejnosti nepřístupný archiv ze všech 21. ročníků prestižní fotografické soutěže. Tu i nadále bude hostit Staroměstská radnice, galerie Czech Photo Centre chce lépe pracovat se staršími snímky a dělat z nich například tématické výstavy.

Svůj provoz zahájí nová galerie výstavou agentury VII Photo Agency, kterou spoluzakládal Antonín Kratochvíl. Do prostorově nevelkého hlavního sálu se podařilo vtěsnat více než 150 fotek. Je to pelmel reportážních snímků od poloviny 20. století do současnosti - a vesměs to není příjemná podívaná, třeba na pohřeb pětitýdenního kosovského miminka nebo na masové hroby po zemětřesení na Haiti.

Aktuální výstava je rozšířená i do vedlejší místnosti, kde je zbudovaný fotografický ateliér, případně se plánuje místnost využívat pro workshopy a přednášky. V patře nad galerií vzniká knihovna s fotografickými publikacemi.

album/News_Model_News/1278/DSC_0604.jpg

album/News_Model_News/1278/DSC_0578.jpg
 

Ve středu dopoledne se na prostranství před Czech Photo Centre ještě usilovně pracovalo. Na pobíhající dělníky už ale několik dní dohlíží 12metrový Trifot. Nová (tentokrát nijak provokativní) skulptura od Davida Černého v sobě podle něj kombinuje jak historický vývoj fotografického náčiní, tak Orwellowský aspekt neustálého sledování lidí. (Autor proto objekt překřtil na “Fotorwell”.) Zabudované kamery v soše budou promítat dění z promenády na venkovní obrazovky.

Kdyby všichni stavitelé, kterým se dnes nadává developeři, podle Černého investovali ze svého do zlepšení veřejného prostoru stejně jako tady společnost Trigema, “město by bylo mnohem méně zkurvený”.

album/News_Model_News/1278/Trifot.jpg

 

album/News_Model_News/1278/restaurace-kopie.jpg

S galerií sousedí stejnojmenná restaurace Trifot. Menší útulný prostor asi pro 40 lidí, dekorovaný režnými cihlami a s piánem ve svém středu. Gastro-koutek na výstavní prostory navazuje pouze symbolicky fotografickým pásem u stropu, nedevalvuje umělecké snímky zavěšením po stěnách.

Prostory Czech Photo Centre budou otevřeny sedm dní v týdnu, a to vždy od 11 do 19 hodin. Základní vstupné bude 50 Kč, snížené 30 Kč. Volně přístupná pak bude venkovní galerie, jež by měla obohatit vznikající korzo vedoucí od stanice metra Nové Butovice.
 

Fotky v Praze

Na závěr přikládáme ještě vizitky dalších fotografických galerií v metropoli

 

Leica Gallery Prague

Fotografická galerie v centru Prahy s galerijní kavárnou a knihkupectvím zaměřeným na...


 

Dům fotografie

Galerie zaměřená na prezentaci převážně české, ale i světové fotografie....






[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!