Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Tři cesty, jak se naučit akrobacii nebo žonglovat

doporučujeme | 18. 8. 2016

Ve čtvrtek začíná už 13. ročník festivalu nového cirkusu Letní Letná, pravděpodobně s nejbohatším programem ve své historii. Pokud vám taky učarovala vzdušná akrobacie, všelijaké točení na popruzích ve výškách nebo “jen” žonglování s osmi tenisáky najednou, máme pro vás dobrou zprávu - tohle všechno se můžete naučit. Zkuste něco nového, netradičního a odvážného! V metropoli existují minimálně tři místa, kde s novým cirkusem začít.

Text: Lukáš Rozmajzl

clanky4/cirqueon.jpg 

Závěrečné defilé aneb ​Co se naučili účastníci kurzů v Cirqueonu letos na jaře. Foto: Cirqueon

%C4%8D%C3%ADsla/blue-01.jpgCirqueon - Centrum pro nový cirkus
Nejvíce zkušeností s pořádáním kurzů novocirkusových aktivit má v metropoli bezesporu Cirqueon - Centrum pro nový cirkus. Funguje od roku 2007 a najdete ho v Nuslích. Bohužel vysoká kvalita tamní výuky se projevuje taky ve velkém zájmu o tréninky, takže už téměř u 30 kurzů z celkem 42 svítí cedule “Obsazeno”. Cirkusová školka i jesle pro děti od tří let věku bohužel další přihlášky nebere.

Volná místa jsou nicméně stále v kurzech pozemní i závěsné akrobacie na lanech a na šálách, rovněž na žonglování se ještě několik jednotlivců vejde. “Snažíme se nevynechat ani divadelní součást novocirkusové tvorby, takže máme i hodiny fyzického divadla i klauningu,” doplňuje ředitelka Šárka Maršíková. “Kurz zahrnuje celkem patnáct lekcí plus závěrečná prezentace na konci kurzu,” popisuje. V každém výcvikovém “táboře” je maximálně 12 dospělých.

clanky4/cirqueon2.jpg 

V jednom kole a ještě hlavou dolů... Foto: Cirqueon

Vedle pravidelných tréninků pak připravují spolupráci s rezidenty Loser(S) Cirque Company a s dalšími nejen českými umělci. “Obecně zájem lidí zkusit si jakoukoli cirkusovou techniku roste a roste také odvaha lidí jen to zkusit. Vlastně všechny techniky jsou poměrně složité - buď fyzicky, nebo mentálně. Závěsná akrobacie, akrobacie, ale i balanční techniky chtějí především obrovský fyzický dril a trénink, na druhé straně žongláž vyžaduje dávku manuální zručnosti a hlavně trpělivosti,” objasňuje Šárka Maršíková.

 

Cirqueon

CIRQUEON je zastřešující organizace pro podporu a rozvoj nového cirkusu v České...

VIDEO
Závěrečné představení teens vycvičených letos na jaře v Cirqueonu.


 

%C4%8D%C3%ADsla/blue-02.jpg Cirkus MLEJN

Cirkus Mlejn vznikl v roce 2010, kdy se odloupl od pražské HAMU skrze jedno absolventské představení v oboru Nonverbální divadlo. Akrobatické dovednosti chtějí tvůrci využívat k bourání hranic fyzických možností performera, nikoli k čisté exhibici. Cvičí ve stejnojmenném kulturním domě Mlejn ve Stodůlkách.

Od podzimu pořádají kurzy pozemní i vzdušné akrobacie (na šálách i na hrazdách). Lekcí v semestru je zpravidla 15-16 a celý výcvik vás přijde v průměru na 2-3 tisíce korun. Pokud není kurz plně obsazený, můžete se přijít podívat na úvodní hodinu grátis. “Nově otvíráme kurz akrojógy, která spojuje jógu a akrobacii. Společnými silami ve dvojicích či trojicích vzdorujeme gravitaci, vytváříme nové tvary a kreativní pohybové toky. Přidali jsme taky kurz vzdušné akrobacie na šálách pro mírně pokročilé,” láká Eva Roškaňuková.

clanky4/cirkusMlejn.jpg 

Momentka z představení Enola, které secvičil soubor cirkusu Mlejn. Foto: Cirkus Mlejn/Vojtěch Brtnický

Novocirkusácký talent můžete začít rozvíjet i u dětí - Mlejn pořádá buď přípravku pro ratolesti od čtyř let nebo kurz “Cirkus pro děti” starší sedmi let. Vždy na jaře v rámci mezinárodního festivalu Fun Fatale pak organizátoři připravují několik specializovaných workshopů v méně známých disciplinách, jako je chinese pole, cloud swing nebo prověšené lano.

 

Cirkus Mlejn

Náš cirkus je spíše divadlo. Někdy víc a někdy méně....

VIDEO
Předloni si cirkusačky nejen ze Mlejna (ale i Cirkusu TeTy a Fruktus) zacvičily v nákupáku na Novém Smíchově.



%C4%8D%C3%ADsla/blue-03.jpg 

Cirk La Putyka Studio
Jako poslední letos na podzim otevře své brány i škola Cirk La Putyka Studio. Na scéně nového cirkusu nicméně není žádným nováčkem. Divadelní soubor funguje už od roku 2007, předloni si otevřel nově zrekonstruované prostory v jedné z hal holešovické tržnice Jatka78, kde bude výuka a předávání dosavadních zkušeností taky probíhat.

Čtyřměsíční kurzy až pro 20 osob začnou v říjnu a nejsou tématicky vyhraněné. Účastníci budou rozdělení podle věku a tomu odpovídá i “školné”, které je odstupňované od 2200 korun pro nejmladší děti starší pěti let až ke 3000 korun pro lidi 18+. “Chceme inspirovat a vychovat novou generaci akrobatů a cirkusových umělců,” předestírá La Putyka.

clanky4/laputyka_hala.jpg 

Tréninková aréna v holešovické hale. Foto: Jatka78

Z kurzů v Jatkách78 zároveň může vést přímá cesta do souboru La Putyky, jak předestírá její spolupracovník Andrej Rády: "Největší zájem o kurzy je zatím mezi dospělými a dále v obou dětských kategoriích. Zatím nejvíce volných míst je v kurzech GROW, tedy od 13 do 18 let. A je to škoda, právě v tomto věku už bývá na čem stavět po pohybové stránce a lze se naplno začít věnovat umělecké, pocitové stránce nového cirkusu. Takže v této kategorii je největší prostor, časem bychom právě z ní chtěli čerpat nové síly i pro soubor Cirk La Putyka."

 

Jatka78

Multižánrový prostor V Praze. Nový cirkus, divadlo, galerie, hudba....

VIDEO 
Otvíračka Jatek78 na podzim 2014.



[autoripodpisy/LukasRozmajzl.jpg]

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!