Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Když je sport jednou velkou hrou

advertorial | 3. 5. 2006

Po celé České republice už třetím rokem s radostí a bez stresu z výkonů cvičí stovky dětí od 4 do 9 let, více i méně pohybově nadané, štíhlé i s nadváhou, z různých sociálních vrstev, ale všechny s nadšením. To je podstata projektu Děti na startu, který zaštiťuje Ministerstvo školství. Speciálně vyškolení instruktoři vracejí dětem radost z pohybu, a to i v Praze, kde v současné době vyrostlo deset středisek.

Websize3_deti_na_startu_foto_Jaroslav_Appeltauer.jpg

Odborně vyškolení trenéři a instruktoři
ve školách, družinách, kroužcích, mateřských školkách, sportovních klubech i fitness centrech pomáhají dětem rozvíjet základní pohybovou motoriku, koordinaci, obratnost, rychlost a sílu.

„Především je ale chceme naučit základy ovládání vlastního těla, jak správně běhat, udělat kotrmelec, skákat, padat, nebo se nebát míče a hlavně jim chceme dát základ pro celoživotní pozitivní vztah k pohybu, sportu a aktivnímu trávení volného času,“ říká autorka projektu Jana Boučková. 

Právě všeobecná sportovní průprava děti komplexně připraví na pozdější zvládání specializovaných sportovních disciplín a sport je přitom nepřestane bavit. Je faktem, že fyzická kondice, tělesná zdatnost a celkový zdravotní stav české populace se dlouhodobě zhoršuje. Podle odborníků za to může absence všeobecné přípravy, zaměřené na rozvoj přirozené motoriky a základní pohybové dovednosti.

“Předčasná specializace naopak způsobuje, že i sportující děti mají problém správně zvládat základní cviky a jsou jednostranně zaměřeny, což omezuje možnost přechodu mezi sporty. Děti také trpí předčasnou orientací na výkon, což s sebou nese strach z neúspěchu a stres. Rozděluje to také děti na “lepší a horší”, čímž dochází k vyloučení pohybově méně nadaných či jinak hendikepovaných dětí z kolektivu. U těchto dětí je pak negativně ovlivněn jejich budoucí vztah a přístup ke zdravému aktivnímu životnímu stylu, pohybu a sportu,” varuje Jana Boučková.

kluk.jpg

Výuka projektu Děti  na startu je pestrá a zábavná. Dětem se pohybová aktivita po deseti minutách mění. Nejdříve se věnují atletice, pak gymnastice, v půlce hodiny se přejde na míčové hry, motorická cvičení a na závěr nechybí ani soutěže.

Specifický přístup k různým věkovým skupinám je pro trenéry velmi náročný, proto je odborníci z projektu Děti na startu pravidelně školí. „Nenecháváme nic náhodě. Hodiny pro mladší věkové skupiny jsou zaměřeny spíše na hru. Se staršími se naopak provádějí náročnější cviky. Ve výsledku opouštějí naše kurzy sebevědomé děti, které jsou řádně připraveny na vytouženou sportovní dráhu. Ať již zájmovou nebo profesionální. Mnohem rychleji se učí, dělají větší pokroky a sport provozují s opravdovým přirozeným zájmem,“ doplňuje hlavní manažerka projektu Jitka Literová.

Kurzy kopírují školní rok a v rámci deseti měsíčního tréninkového bloku se uskuteční 40 lekcí po 60 minutách. V ideálním případě dítě absolvuje šest bloků během 3 let (od 4 do 9 let věku), ideální počet dětí v kurzu/hodině je 28 až 32 dětí, maximální počet dětí v hodině je 40.

holka.jpg

Desatero kurzu Děti na startu

  •  Nikoho neporovnáváme
  •  Při cvičení, u her nikdo nevypadává – každý se vždy vrací do hry
  •  Určeno pro všechny děti: šikovné – nešikovné, tlusté - hubené,  talentované -  netalentované
  •  Spolupracujeme s trenéry ostatních sportovních odvětví
  •  Vytváříme pozitivní vztah dětí ke sportu – normální je sportovat a hýbat  se
  •  Chceme zabránit předčasné specializaci dětí – rozvíjíme všestrannost
  •  Správná životospráva – jednoduchou formou komunikace učíme děti  správnému stravování
  •  Učíme správnému držení těla, drobným pohybovým návykům
  •  Komunikace v kolektivu, bezpečnost při sportování, používání  pomůcek a  nářadí
  •  Poradíme s výběrem sportovní aktivity – dalším případným zařazením  ve  sportovním oddílu


Děti na startu v Praze: V současné době je do projektu zapojeno deset středisek, v nichž se hýbat a lásce k pohybu učí stovky dětí. Děti na startu jsou projekt nezávislé iniciativy Česko se hýbe, kterou zaštiťuje Český svaz aerobiku a fitness Fisaf.cz, jeden z nejaktivnějších sportovních svazů v ČR. Více informací o kurzu i projektu na www.dětinastartu.cz.
 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!