Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Praha si zamilovala balkánské beaty dua MALALATA

doporučujeme | 29. 4. 2016

Dvojice slovenských DJs Roman Lalík a Jakub Kmošena, která stojí za hudebním projektem MALALATA (a dalšími super projekty), ví, jak to pořádně rozjet.Občas je hudba tak strhne, že skončí na stole nebo na druhé straně pódia. Možná i díky tomu máte u jejich pražských akcí jistotu, že bude narváno. My jsme se ptali Jakuba mimo jiné i na to, jaké bylo hrát v Mexiku a Japonsku.

Připravila: Petra Šarešová

balkan.jpeg

Kdy a jak vás napadlo být DJ?


Bolo to tesne po skončení strednej školy, keď sme v našom rodnom Púchove organizovali akcie pod názvom PúchovSKA party. Tam sme si pozývali prevážne ska a reggae kapely a DJs. Pred tými 9 rokmi sme počúvali hlavne tieto hudobné štýly. Raz nás napadlo, že by sme sa po kapele mohli za mixpult postaviť aj my a prekvapivo to malo úspech. Na ďalšiu párty sme si už vymysleli aj názov, aby sme mohli byť na plagáte. (smiech)

reklama/citybee_logo.jpgPOZOR! Chcete být na guestlistě dnešní Balkan Bashavel Party v Radlické kulturní sportovně? Stačí být náš registrovaný uživatel a poslat nám na soutez@citybee.cz odpověď na otázku, na jaké 3 letní akce se nejvíc těšíte. 10., 20., 30., 40. a 50. soutěžící bude večer za VIPku.


 

Balkan Bashavel

Radlická - kulturní sportovna

29.04. 20:00


 

Hrajete tradiční i moderní balkánskou hudbu. Jak jste se k ní dostali? Proč si myslíte, že zrovna tahle hudba mezi mladými frčí?

K balkánskej hudbe sme sa dostali postupne vďaka filmom od Emira Kusturicu a soundtrackom od Gorana Bregoviča. Zo ska sa tieto balkánske rytmy výborne kombinovali, pretože v obidvoch štýloch sú výrazné dychové nástroje. Chceli sme hrať hudbu, ktorú máme radi, ale zároveň byť originálni. Vyprofilovanie sa ako balkánske DJské duo nám prišlo ako správny smer. 

Nemyslíme si, že by bola táto hudba práve teraz cool, možno nám hrá do kariet to, že väčšina parties je zameraná na elektronickú hudbu, ktorá sa javí v priebehu večera trochu monotónne, pričom hudba, ktorá znie na našom Balkan Bashaveli, je veľmi pestrá a energická. Balkan beats stále považujeme za alternatívny štýl, ale v každom meste je skupina ľudí, ktorí tento štýl zbožnujú.

Na vašich mejdanech tancujete, zpíváte, zkrátka si je užíváte. Myslíte si, že to je přesně ta věc, která dav strhne?

Áno, my asi nedokážeme len tak znudene stáť za mixpultom. Máme radi interakciu s ľuďmi a keďže nepoužívame mikrofón, tak toto je forma, ako môžeme komunikovať s publikom. A tiež strašne radi tancujeme a občas nás hudba tak strhne, že skončíme na stole alebo lietame po celom pódiu.

13041217_10150623882629970_5120777216971846820_o%281%29.jpg

Máte pro nadcházející večírkovou sezónu naplánované nějaké překvapení?

Určite máme v pláne priviezť naše akcie do nových miest v Českej republike, na Slovensku či inde v zahraničí. Okrem toho samozrejme chceme stále vylepšovať parties v mestách, kde už pôsobíme. Pravidelne vyhľadávame nových DJs, kapely, VJs či žonglérov a tanečníkov.

Kdysi jste jeli tour po Japonsku a dokonce se podívali i do Mexika. Jak jste se k tomu dostali a jaký vidíte rozdíl v českém, japonském a mexickém publiku?

Snažíme sa sledovať balkánsku scénu vo svete a s mnohými DJs sme v kontakte. Táto scéna nie je veľká, ale existuje po celom svete. V skratke to funguje tak, že my pozveme DJs zo zahraničia na náš Balkan Bashavel, pekne sa o nich postaráme a keď sa u nás cítia dobre, tak zasa oni pozvú nás hrať na ich party. V prípade Mexika a Japonska to bolo opačne. Oni pozvali prvých nás. Mexičan už u nás následne hral a japonské duo sa sem chystá v lete.

Tour si samozrejme zakaždým spojíme aj s dovolenkou. (smiech) V Japonsku aj Mexiku sme strávili 10 dní a spoznávali miestnu kultúru. Na ostrove Šikoku sme boli v šoku, pretože takmer všetci ľudia prišli v prúžkovaných tričkách a tancovali tak divoko, ako sme zvyknutí u nás. V Mexico City sme skúšali, ako zareagujú na české a slovenské pesničky, a musíme povedať, že hoci nerozumeli textom, skákali na ne spoločne s nami. Vystupovali sme už v rôznych krajinách, ale doma máme aj tak najvďačnejsie aj najenergickejšie publikum.

Co říkáte na pražskou párty scénu? Je něco, co se vám v cizině líbí a u nás chybí?

Pražská scéna ťaží z toho, že ľudia v poslednej dobe navštevujú parties vo väčšom množstve a častejšie ako v minulosti. Pre Prahu je tiež jedinečné množstvo expatov, zahraničných študentov či turistov, ktorí akciám pridávajú trochu iný rozmer a atmosféru. Možno aj preto sa dá povedať, že pražská scéna je svet sám pre seba a so zvyškom republiky má málo spoločné. Úspech klubovej akcie v Prahe ešte neznamená, že bude úspešná napríklad v Ostrave, Brne alebo Plzni. V tomto smere pozvažujeme náš Balkan Bashavel za projekt, ktorí skvele funguje v Prahe, ale tiež v Brne, Ostrave alebo mnohých mestách na Slovensku.

12141006_10150560096344970_3389129521124520933_o.jpg

Pomalu se začnou rozjíždět pecková venkovní místa jako Tiskárna na Vzduchu nebo Stalin. V čem vidíte výhody párty pod širým nebem?

Letné party si užívame vždy. Atmosféra vonku je úplne iná ako v klube a podobne to vnímaju aj naši návštevnící. Nie je nad to, keď si počas party môžete sadnúť do trávy, dať si super miešaný drink, mať dostatok miesta, čistý vzduch a hviezdy nad hlavou. Takéto výhody nedokáže ponúknuť ani ten najlepší klub.
 
Doporučíte pár zajímavých akcí, které by si Pražané rozhodně neměli nechat ujít?

Dlhodobo spolupracujeme s Tiskárnou na Vzduchu a vidíme, že priestor sa stále zlepšuje v kvalite prostredia aj dramaturgie. Myslíme si, že práve toto leto bude v Stromovke skvelé a do Tiskárny sa oplatí prísť. Okrem toho máme veľmi radi priestor Radlickej kulurní sportovny, ktorá sa behom jedného dňa dokáže premeniť z telocvične pre rannú lekciu jógy na prednáškovú sálu pre skvelé FuckedUp Nights až po party priestor s jedinečnou pop up atmosférou pre náš Balkan Bashavel.

Kdy vás lidé můžou vidět hrát?

Najbližšie sa uvidíme už dnes večer na našom Balkan Bashaveli v Radlickej, kam sa znova vrátime až na jesen. 

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!