Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.Beru na vědomí

přehled článků

Na nic nečekejte a jeďte do Říma teď hned!

poznání | 3. 2. 2016

Vyrazit v lednu nebo únoru na poznávačku města se může zdát jako holé šílenství, nakonec se ale zimní období ukázalo jako výborná volba. Užili jsme si atmosféru Říma v příjemných 10 stupních a bez turistického šílenství okolo Kolosea nebo Fontany di Trevi.

Pozor! Pro všechny, kteří jedou do Říma poprvé. Modří už vědí!


Text: Petra Šarešová

album/News_Model_News/1132/IMG_20160120_122830.jpg
Řím v létě? Ani náhodou, to je město v lednu!

Už když projdete příletovou halou letiště Ciampino, dojde vám, že jste se ocitli tak trochu v jiném světě. První dojem? Panuje tu pravá jižanská atmosféra. Povídající si personál letiště má svoji práci na háku. Zmatek u autobusů, které by vás měly odvézt do centra města, má asi svoji logiku. A naprostý chaos na tříproudých silnicích a kruháčích k městu neodmyslitelně patří.

Navštívit Řím je podobné jako putovat napříč historií lidstva. Během pár dní se stihnout všechno nedá. Za každým druhým rohem na vás nečekaně vykoukne památka, ze které vám bude přecházet zrak. Existují však místa, která byste neměli minout.
 

Skvosty, které musíte vidět

Jednou z nejznámějších památek je centrum starověké zábavy - Koloseum. Jakmile projdete přes rentgenovou kontrolu (jako na letišti) a za vstup zaplatíte 12 euro (platí na 2 dny, také do Fora Romana a na Palatino), otevře se vám pohled na arenu pro 50 tisíc diváků, v níž se mečem oháněli gladiátoři a kde se po zaplavení vodou konaly námořní bitvy.

Jen pár desítek metrů od Kolosea vás okouzlí pahorek Palatino, na němž si své honosné chrámy stavěli císaři. Právě odtud se vám nabídne překrásný pohled na město i na kdysi pulzující obchodní centrum Forum Romanum, které leží pod ním. Až se budete procházet mezi zbytky chrámů a vítězných oblouků, budete si připadat jako starověcí Římané.

album/News_Model_News/1132/konicci.jpg
O bezpečnost u Kolosea se starají také policisté s koňmi


Pokud stojíte o dechberoucí podívanou, vydejte se k nedávno opravené Fontáně di Trevi v noci. Její nasvícená krása, velikost (asi jako dům) a mistrovské sousoší znázorňující Neptunův kočár vás naprosto uchvátí. O kousíček dál najdete i majestátní Pantheon i Španělské schody, které se zrovna opravují.

Ať už se v Římě ocitnete u jakékoliv památky, budou vás nahánět prodavači "stick selfie", kteří, jakmile začne jen trošku mrholit, vymění tyčky za deštníky. Pokud se chcete vyhnout neustálým a únavným nabídkám na jejich koupi, radši si jednu tyč a deštník na cestu pořiďte. A držte je na viditelném místě. 

album/News_Model_News/1132/fotor3.jpg
Kdo nemá selfíčko u Fontany di Trevi, jako by v Římě nebyl


Za Františkem do Vatikánu

I když papeže Františka nejspíš nepotkáte, stejně se vyplatí do Vatikánu vypravit. Jeden z nejkrásnějších pohledů se vám otevře při vstupu na Svatopetrské náměstí, a to na Baziliku svatého Petra s modrou kopulí. Stačí si vystát frontu (v zimě maximálně 15 minut kvůli nechápavým turistům, v létě i několik hodin) k rentgenové kontrole a můžete se kochat vnitřními krásami baziliky. A pozor, je to zadarmo!

Toužíte-li spatřit Michelangelovy fresky v Sixtinské kapli, stačí se vypravit Vatikánských muzeí. Až si to poštrádujete ke vchodu, budou vás přesvědčovat desítky lidí, ať si je najmete jako průvodce a koupíte si u nich přednostní vstup (za 29 eur). Nenechte se však oklamat. V létě se okolo Vatikánu stojí i osmihodinové fronty a přednostní vstup se vyplatí, v zimě projdete okolo kasy během pár minut a bude vás to stát jen 16 eur.

album/News_Model_News/1132/vatican-594612_1280.jpg album/News_Model_News/1132/zima4.jpg
Cesta na Svatopetrské náměstí v létě... a v zimě


Jezte jako Italové

Mimosezónní cestování do Říma nahrává všem, co se chtějí dobře najíst. Jelikož jsou pizzerie a další podniky v zimě poloprázdné, snaží se personál zákazníky nalákat nejrůznějšími prostředky. Není tak výjimkou, že si v restauraci jen pár metrů od Pantheonu vychutnáte těstoviny i s nápojem za 10 eur nebo si v menší postranní uličce pošmáknete na menu za 8 eur. Jasně, je to dražší než v Praze, ale srovnatelné s jinými evropskými městy. Určitě okuste pravou italskou pizzu nebo těstoviny a k tomu si objednejte domácí víno. Jistě vám budou chutnat!

album/News_Model_News/1132/piazza-navona-1105788_1280.jpg
Někdo má rád pizzu a jiný...
 

Hotely, postele a letenky

Cesta v zimě do italské metropole má i další výhody. V lednu, únoru a březnu se do Říma dostanete za hubičku. Nízkonákladové společnosti se o zákazníky, kteří utratili většinu našetřených peněz o Vánocích, přetahují. Není výjimkou, že vás zpáteční letenka vyjde hluboko pod 1 000 korun.

Stejně tak najdete ubytování za cenu, o které byste si v turistické sezóně mohli nechat jen zdát. Ať už si vyberete hotel přímo, nebo si své ubytování najdete na serverech jako Booking.com, Airbnb nebo Couchsurfing, litovat nebudete. Záleží jen na vašich preferencích a pohodlnosti. Chcete-li utratit co nejméně, za noc pro 2 osoby se snídaní zaplatíte i méně než 1 000 Kč.

Co dalšího kromě Kolosea a Vatikánu vás okouzlí?

Nejznámější barokní náměstí Piazza Navona s překrásnou Fontánou čtyř řek
Náměstíčko Campo de Fiori se sochou Giordana Bruna, kde se konají trhy
Památník Viktora Emanuela II. nad Benátským náměstím, nyní muzeum
Andělský hrad přebudovaný na muzeum s bývalými papežskými komnatami
Všudypřítomné obelisky... a spousta dalších památek

album/News_Model_News/1132/IMG_20160120_150941_1.jpg
Forum Romanum pěkně bez turistů

přehled článků

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější akce v metropoli pro malé i velké. Poradíme vám, kam s vašimi ratolestmi v Praze vyrazit, pokud se chcete pobavit, inspirovat nebo jen utéct nudě sobotního či nedělního odpoledne.

Sauny u řeky, v Národním divadle, v obchodním centru, v kasárnách i mimo centrum. Tady je výběr těch nejlepších a nejzajímavějších saunovacích míst po celé Praze, abyste se nemuseli potit při jejich hledání na webu.

Konečně nemusíte sedět v kanclu, máte tolik nápadů na to, co dělat venku, a ono... prší! Jestli už vážně nevíte coby a koušete se doma nudou, nechte se inspirovat!